OŘECHOVÝ MAZANEC DO FORMY

NOVÝ LETNÍ KATALOG
28.3.2018
ROLÁDA S VEJCI A MOZZARELLOU
3.4.2018

stuha_hneda

S nejoblíbenější sladkou pochoutkou velikonočních oslav je to podobné, jako s vánočkami. Nebyly by bez nich svátky.

V tomto případě je víc jak snadné dodržovat tradice. Kynuté těsto na mazance se do dnešní doby až tak nezměnilo. Možná, že víme víc o správných postupech pečení, určitě máme lepší trouby, a nakonec i těžkou práci, při které pekařka námahou div nepřišla o ruku, už také nahradil kuchyňský robot. Ten můj se jmenuje Eda (není živý, je fakt kovový) a už se těší nejméně na tři nadýchnuté kousky. Ale přese všechno, ač do mazanců přisypete hebkou mandlovou mouku nebo jakékoli další speciality, upéct je musíte s láskou. To jsou prostě nejlepší.

Těsto jsem ještě vylepšila čtyřmi druhů ořechů, a abych se nenudila, každý rok mazánkům vymyslím nějaký nový tvar. No, a když mám letos po ruce silikonovou koláčovou formu, šel první mazanec rovnou do ní. Předpokládala jsem, že bude vypadat tak nějak koláčově a bude to zase něco jiného.

Vyzkoušet můžete i další recepty na mazance. Možná vám přijdou vhod menší dvoubarevné mazancové věnečky, na které najdete recept i postup zde. Nebo velký rozinkový mazanec spletený ze dvou pramenů, který díky podrobnému návodu zde hravě zvládnete.

004-1   004

stuha_hneda

OŘECHOVÝ MAZANEC DO FORMY

Příprava: 40 minut + kynutí a pečení * Získáte: velký mazanec o průměru 27 cm

Kynuté těsto

  • 20 g droždí
  • 1 lžíce hladké mouky na kvásek
  • 180 ml vlažné smetany
  • 350 g polohrubé mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • vanilkový extrakt, Ambrose, 5 ml
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • kůra z 1 bio citronu, omytá a jemně nastrouhaná
  • 100 g změklého másla
  • 50 g směsi mletých ořechů (kešú, pekanové, lískové, vlašské), příp. mandle či nesolené arašídy
  • 50 g rozinek, naložených v rumu
  • vejce na potření, prošlehané

Na dozdobení

  • hrst vybraných ořechů
  • cukr s vanilkou

1. Všechny suroviny nechte prohřát v pokojové teplotě.

2. Droždí dejte do hlubší do misky, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Přilijte trochu vlažné smetany a kvásek rozmíchejte. Na teplém místě kyne asi 10-15 minut.

3. Do mísy od robotu přesejte mouku, cukr, vanilkový extrakt, sůl a promíchejte. Přidejte vykynutý kvásek a v misce prošlehanou směs žloutků, kůry, zbytku vlažné smetany a zchladlého másla. Suroviny zpracujte na vláčné těsto, bochánek poprašte moukou a pod utěrkou ho nechte hodinu kynout na teplém místě. Mezitím jemně umelte směs ořechů a naložte rozinky do rumu.

4. Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněný vál, přidejte namleté ořechy a zapracujte je do těsta, až vznikne vláčná koule. Nakonec přidejte rozinky, znovu těsto propracujte rukama, vybouchejte bublinky vzduchu a přikryté těsto nechte ještě alespoň 30 min kynout na vále.

5. Potom těsto rozdělte na čtvrtiny. Z jedné vytvořte kouli a přesuňte ji na střed silikonové koláčové formy vytřené máslem. Zbylé tři části zpracujte, rozdělte na dva kusy, vyválejte dva prameny dlouhé asi 55-60 cm a spleťte je dohromady. Pletencem obtočte bochánek ve formě a spojte ho.

6. Povrch mazance potřete prošlehaným vejcem a posypte nasekanými ořechy (pár celých si nechte na dozdobení). Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut a potom 30 minut při teplotě 160 °C. Je-li to třeba, před koncem pečení ochraňte povrch mazance pečicím papírem.

Hotový mazanec nechte vychladnout na mřížce, pocukrujte ho a dozdobte celými kusy ořechů.

mazanec1

Těsto zpracované robotem je ještě řídké, ale dostane dávku mletých ořechů a rozinek. Moukou podsypávám jen málo, jak si těsto samo řekne. Musí zůstat vláčné a hebké. Nechám ho ještě jednou odpočívat pod utěrkou. Baví mě pozorovat, jak bochánek roste před očima…

mazanec2

…tvar můžete dát mazanci jaký chcete. Pokud ho dáte do koláčové formy, bude mít zprvu kolem sebe spoustu místa. Nebojte se, brzy doroste její velikosti. Na hotovém mazanci vidíte, jak se do něj obtiskly okrajové zoubky. Také na výšku vyběhne z formy. Ještě pocukrovat – a svátky mohou začít.

Přeji vám veselé sváteční dny a hodně vydařených dobrot!


stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.