MAZANCOVÉ HODY

OCHUCENÉ ŠLEHAČKY NA RYCHLÉ DEZERTY
15.4.2019
PRAKTICKY SBALENO NA CESTY
17.4.2019

Už se těšíte na mazance? Tak začněte trénovat. Třeba letos vyzkoušíte nějaké nové těsto a překvapíte svou nápaditostí.

Domácí pečení nic nenahradí, to mi asi dáte za pravdu. Patří k němu předávání rodinných receptů, a tak u stolu všichni čekají na známou chuť a vůni, kterou si z obchodu nepřinesete. Nezbývá, než vrazit ruce do těsta, zaprášit celou kuchyň moukou a užít si ty hezké chvíle, třeba společně s dětmi.

Poctivé mazancové těsto je kynuté. A s ním se dají dělat kouzla. Těsto je poddajné a ochotné spolupracovat při všelijakých  hrátkách; můžete ho vytvarovat do naducaného bochánku, ale také zaplétat, vytvářet z něj pomlázky, zvířátka, co vás napadne. A pokud vás honí čas, nebo si na kynutá těsta nepotrpíte, napečte si mazanec z tvarohového těsta. Stačí ho jen svěřit formě s nepřilnavým povrchem. Vše, co budete ke svému sladkému tvoření potřebovat, naleznete na našem e-shopu.

Tyhle okamžiky si nenechte za nic na světě ujít. Vážou se na ně další, které strávíte pospolu s rodinou a přáteli u svátečně prostřeného stolu.

TVAROHOVÝ Z FORMY

1

Tvarohové těsto za vás vytvoří hnětač, takže celá akce pro vás bude téměř bez práce. Obohaťte ho o rozinky nebo kandované ovoce, a při dozdobení nešetřete celými mandlemi. Spolu s mazancem se nádherně propečou a se závějí cukru se rozplynou na jazyku. K nakypření tohoto typu těsta postačí prášek do pečiva. Kypřidlo kupuji v biokvalitě; neobsahuje fosfáty, zato obsahuje vinný kámen, běžnou jedlou sodu a bio kukuřičný škrob. Na 500 g sypkých surovin postačí 3 lžičky prášku.

OŘECHOVÝ V SILIKONU

2

Ořechový mazanec peču nejraději v silikonové formě. Když se prokliknete do článku, uvidíte, jak vypadá před pečením; to ještě těsto nedosahuje k okrajům formy. Když dokyne do správné velikosti, celou formu zaplní. Do mazance dávám směs ořechů - čím bude rozmanitější, tím bude mazanac lepší. K těm nejchutnějším kombinacím patří vlašské, pekanové a kešú ořechy.

PRUHOVANÉ MINI

3

Pruhované věnečky s těstem obarveným kakaem dělám tehdy, když chci malé mazanečky rozdat koledníkům nebo návštěvníkům na cestu. Za chvíli jich upletete celou mísu, není to zas tolik práce navíc. Malé kousky pečiva lze využít také k usazení malované kraslice nebo k naservírování vařeného vejce k snídani. Každý dostane svou porci.

ROZINKOVÝ VĚNEC

4

Tohle je absolutní klasika - drožďový a máslový rozinkový věnec, z něhož vznikne krásná dekorace na slavnostní stůl. Prázdný střed mazance přímo vybízí k tomu, aby z věnce vzniklo hnízdečko. Naaranžujte do něj kraslice, cukrová vajíčka nebo drobnosti dělající radost dětem. Počítejte však s tím, že koruna vašeho stolu velice rychle zmizí...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.