MATRACE, DŘEVO NEBO KOBERCE: UMÍTE O NĚ SPRÁVNĚ PEČOVAT?

IWAS ANEB BYL JSEM A BUDU ZAS
21.7.2022
MERUŇKOVÁ KLEVELA V DIETNÍ VERZI
25.7.2022

Ať už se o domácnost staráte 30 let nebo svoji domácnost teprve zařizujete, máme pro vás pár skvělých tipů, jak správně pečovat o nejrůznější povrchy, materiály nebo vybavení domova. Možná potřebujete nablýskat zašlé nádobí, možná si nevíte rady, jak vyčistit matraci, možná chcete dát do kupy zahradní nábytek. Víme si rady se vším jmenovaným i mnohým dalším!

Aby bylo jasno, nejsme v redakci decoDomáckého blogu žádní blázni na úklid, kteří na všechno musí mít speciální čisticí prostředek. Ani neholdujeme každotýdennímu přemývání vystaveného porcelánu nebo broušeného skla. Některé předměty si však zaslouží speciální péči, aby vám vydržely co nejdéle v dobré kondici: správná údržba dokáže životnost neuvěřitelně prodloužit.

A jsou předměty, u kterých se vyplatí si nastudovat, co s nimi vlastně dělat nebo nedělat. Matrace, kusové koberce, vlasové materiály na dekách nebo plyšových hračkách, z nádobí si svoje žádají měděné i dřevěné povrchy nebo zmiňované broušené sklo. Navíc, i my si práci rády usnadníme, takže pro vás máme i pár tipů, co všechno můžete umýt v myčce a ušetřit si tak spoustu práce.

Spoustu užitečných pomocníků na úklid najdete také na e-shopu v sekci Domácnost a úklid, já osobně doporučuji prostudovat i kategorii EkoDrogerie, možná budete překvapeni, co všechno jde dělat ohleduplně k životnímu prostředí, aniž byste museli dělat kompromisy co do kvality.

TIPY DO DOMÁCNOSTI I NA BALKON A ZAHRADU

Konkrétně článek o údržbě a čištění matrací by si měli pročíst úplně všichni – matraci doma má totiž opravdu snad každý. Kvalitní matrace stojí několik (mnohdy i desítek) tisíc korun, noc co noc na ní ležíme, na její kvalitě záleží to, jak se vyspíme, a všechno, co je v ní a v peřinách, celou noc dýcháme. Řádná péče a údržba by proto měly být stejnou samozřejmostí jako čištění zubů nebo mytí nádobí.

Článek, jak pečovat o koberce, je primárně věnován těm kusový, pravidelné čištění ale potřebují i ty celopodlahové, zejména v exponovaných místech. Opět se jedná o mnohdy drahé položky ve vybavení bytu, které svým designem navíc výrazně dotvářejí každičký prostor, kde se namanou. Hezký, nesešlapaný koberec bez skvrn chce prostě každý!

Koberce, mikroflanel a mikrovláknové deky (tzv. larisy), plyšové hračky, vlna – to je základní výčet vlasových materiálů, na které v domácnostech narazíte nejčastěji. Aby si měkoučké deky či povlečení zachovaly svoji hebkost a nevytvářely statickou elektřinu, aby vlna stále hřála a aby hračky nebyly plné prachu, je třeba je prát a čistit odpovídajícím způsobem. Víte jakým?

 

Podlahy nás netrápí

Když už jsme u té péče o koberce, možná by nebylo od věci připomenout si, jak správně pečovat o podlahy a jak se u toho zbytečně nesedřít. Tyhle rady a nápady si osvojíte raz dva a úklid podlah přestane být noční můrou i těch nejzarputilejších z nás, kdo vytírání a luxování hooodně neradi.

Možná si říkáte, proč uprostřed léta nabízíme tipy, jak ošetřit zahradní nábytek, když se to přece dělá na podzim nebo na jaře. Důvodů je několik: některé části, jako třeba čalounění, je třeba udržovat i v sezoně. A taky prostě opakování je matka moudrosti, a pokud právě teď třeba ještě vybíráte nějaký kus zahradního nábytku, i informace o údržbě pomohou rozhodnout se, který pro vás bude ten pravý.

TIPY NEJEN DO KUCHYNĚ

Prkénka a vály, vařečky, dřevěné pracovní desky, rukojeti na nožích a dalším náčiní i designové odkapávače nebo mýdlenky – minimálně jeden kus dřevěného nádobí s největší pravděpodobností doma máte i vy. Dřevo je v kuchyni jen těžko nahraditelné, vyžaduje však zvláštní zacházení. Nikdy nepatří do myčky a aspoň jednou za čas chce ošetřit.

Vždycky jsem toužila po měděném hrnci, protože jeho tepelné vlastnosti jsou prostě velmi specifické. Odrazovala mě ale představa náročné údržby, aby měď zůstala krásně lesklá a nezašlá. Pokud máte stejné obavy jako jsem mívala já, pusťte se do čtení, možná budete stejně překvapeni, jak jednoduché a nenáročné to je.

Vzpomínám si, jak moje babička drbala svoji sbírku broušeného skla. Několikrát do roka. Měla ho neuvěřitelně nablýskané a trávila tím neuvěřitelné množství času. Pro vás tu mám jednu báječnou vychytávku, jak ho mít opravdu nejblyštivější v okolí. Stačí pro ni dojít do obchodu do oddělení ovoce a zeleniny. Už tušíte?

 

Co všechno umyje vaše myčka

Projděte si stručně, jasně a přehledně napsané, co všechno patří do myčky a co by tam naopak nemělo nikdy přijít – možná budete překvapení, kolik chyb i letití uživatelé myček dělají a nádobí si tak zbytečně ničí. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.