MÁSLOVÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ S KRÉMEM

ZAHRADA PRAKTICKÁ I PRO ZÁBAVU
7.8.2019
SVAČINOVÁ DÓZA 2 v 1 + OŘÍŠKOVÉ KŘUPKY S KRÉMEM A OVOCEM
12.8.2019

Červený rybíz napěchovaný zdravými látkami dozrává, a pokud se o něj ptáci s vámi rozdělí, spotřebujte každou kuličku. Lehký ovocný koláč zcela jistě stojí za hřích.

Ráda vás pozvu! Nadýchané těsto z másla a vajec, krém, kterého se nepřejíte i s miskou čerstvě natrhaného rybízu - to vše by vás mohlo zlákat. Rybíz jsem trhala po dešti a ruce jsme měla umáčené po ramena. Na takové hezké chvíle pak vzpomínám do příští sezony. Koláč můžete upéct v každé kulaté formě, nejvýhodnější je samozřejmě rozevírací forma na dort, z níž se těsto perfektně vyklápí. Klidně však využijte i koláčovou formu - je sice nižší, ale zas o pár centimentrů širší, takže bych řekla, že dávka těsta vám vyjde akorát. Pár typů naleznete v galerii pod článkem a na našem e-shopu.

Nechte si chutnat!

003

MÁSLOVÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ

Příprava: 50 minut * Získáte: dort o průměru 24 cm

Těsto

   190 g másla, rozpuštěného a zchladlého
   5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
   špetka soli
   200 g krupicového cukru
   220 g polohrubé mouky
   1 lžička prášku do pečiva, bio
   180 g čerstvého nebo mrazeného rybízu
 
Krém
 
   200-250 g smetany, 30%
   200 g mascarpone
   3-4 lžíce moučkového cukru
   špetka červené potravinářské barvy
 
1. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Troubu zapněte na 200 °C. 
 
2. Ušlehejte tuhý sníh z 5 bílků a špetky soli, uložte ho do chladna.
 
3. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé pěny, a když nabude, prosejte na ně mouku s práškem do pečiva a ručně ji vmíchejte. Rovněž ručně vmíchejte vystydlé máslo. Vytvoříte bohatý hladký a hustý krém.
 
4. Opatrně do něj vmíchejte sníh a polovinu hotového těsta vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Přidejte polovinu rybízu, těsto dolijte a urovnejte do roviny. Navrch volně rozprostřete zbytek ovoce.
 
5. Koláč vložte do střední části trouby a pečte asi 15 minut, pak teplotu snižte na 175 °C pokračujte ještě 30 minut. Koláč vyjměte z trouby, po 15 minutách rozevřete formu a těsto nechte zcela vychladnout.
 
Na krém - ušlehejte smetanu a ještě než začne být tuhá, rychle přimíchejte mascarpone pokojové teploty společně s cukrem. Lehce spojte a nakonec přidejte kapku barvy. Vmíchejte ji ručně, nemusí být rovnoměrně promíchaná; je pěkné když vytvoří jemné mramorování. Krém naneste na vychladlý rybízový korpus zbavený dna, a oblou částí lžíce vytvořte na povrchu vlnky. Na střed koláče navršte opraný a okapaný rybíz.

Krém lze vytvořit z másla, ale to už bude koláč o dost tučnější. Dávám přednost mascarpone, protože si ho můžu na koláč naložit pořádnou vrstvu. Když už jednou za čas udělám něco takhle hříšného, tak ať všem chutná. Krásnou barvu dodáte přímo šťávou z rybízu, je dostatečně hustá, ale tady jsem přidala kapku potravinářské gelové barvy. I na fotografii je vidět, že barvu rozmíchám jen tak naoko, ne dokonale, jak to má být. V krému pak zůstanou bělavé cestičky, které vypadají zajímavě - vytvoří jemné mramorování.

Jemné máslové těsto má nadýchanou strukturu a s ovocem je chutné samo o sobě. Ovšem ještě na něj naložím čepici krému a trochu zbylého rybízu. V kontrastu se sladkým krémem se zdá být kyselý, ale to mi právě připadá zajímavé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.