MAGIE LODIČEK Z OŘÍŠKŮ

JEŽÍŠKU, PŘEJI SI… POŘÁDNÝ ZIMNÍ DÁREK!
7.12.2016
CUKROVÍ JAKO DÁREK
9.12.2016

ornament_01

Vánočních zvyků je spousta. Byla by škoda na ně zapomenout. Jeden z nejhezčích je pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů. Určitě si je letos připravte. Dětem bude připadat Štědrý večer ještě tajemnější.

Kouzla a magie starých předpovědí se už dávno přetavila ve společenskou zábavu. Pravidla a věštby plujících světýlek se docela často rozcházejí, takže si můžete jejich významy vysvětlit po svém, jak je sami cítíte. Základní pokyny najdete níže.

Když jsem byla malá, pouštěli jsme skořápky s nařezanými a voskem přilepenými kousíčky svíček, které se dávají na stromeček. Byly nevyvážené a vratké, a nezřídka se hned utopily. S pozdější výrobou svíček mě napadlo, naplnit skořápky voskem a vytvořit tak lehounké svíčky, které plavbu absolvují bez úhony. Samozřejmě vám to prozradím. I to, že se při focení neutopila ani jediná. Pěkně spořádaně vyhořely a jen se jemně míjely na hladině.

Je důležité, aby si každý pustil po vodě lodičku, kterou si sám vyrobil. Není to nic těžkého, ale dětem musíte pomoct s horkým voskem. Na pouštění lodiček si vyberte nějakou pěknou, stabilní nádobu s větším průměrem. Záleží na tom, kolik lidí se nad ní sejde. Myslím, že třeba zamilované dvojici úplně postačí větší polévková miska. Tahle modrá, rybičková, s kterou jsme si zafotili, je k tomu jak stvořená. Jinak si v ní pochutnáte na některé ze zimních polévek, a v závěru článku naleznete, co ještě s tímhle dekorem máme…

Pokud dáváte přednost neméně tradičnímu zvyku, jako je lití olova, objednejte si na našem e-shopu sadu k tomuto účelu. Dostanete v ní malou kovovou pánvičku a drobné mince na tavení. Nechybí ani výklad, co jednotlivé odlité tvary znamenají.

ornament_02

orisky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU SVÍČEK

Můžete pracovat přímo se zakoupenými vosky. Protože se sama výrobou svíček nezabývám a potřebné suroviny doma nemám, trošku jsem to obešla. Použila jsem barevné čajové svíčky, které se prodávají v krabičkách po 6 kusech a stojí pár korun. Připravte si:

  • rozpůlené a vyčištěné skořápky vlašských ořechů
  • barevné čajové svíčky
  • starý nůž

Svíčky vyndejte z hliníkových kalíšků. Položte je na prkénko a  vykrájejte středy s knotem. Musí být tak velké, aby se vešly do skořápek. Měla jsem dost malé ořechy, takže jsem musela okrájet hodně vosku. Zbytky jsem si schovala, protože vosk stačí později rozehřát a nalít do starých šálků, do kterých předem vložíte knot. Vzniknou tak úžasné svícínky.

orisky2

DOKONČENÍ SVÍČEK

Tady jsou odložené vosky, které jsem si roztřídila podle barev. Světýlek jsem dělala hodně, i když se jich fotilo jen pár. Hodí se na drobné pozornosti pro kamarády, s kterými se před svátky potkám. Když svíčky zabalíte do celofánových sáčků, vypadají krásně. Svíčky dokončete takto – kousky s knotem je třeba dobře zamáčknout do skořápek tak, aby byly ve stejné rovině s okrajem. Pak už si jen rozehřejte pár svíček shodných barev a torza svíček zalijte. Vosk okamžitě ztuhne a lodičky jsou hotové. Jen je trochu očistěte, kde vám trošku ukáplo.


Teď to nejdůležitější – jak věštba funguje?

Takže, pokud si přejete nahlédnout do svého osudu, musíte si loďku odlít sami. V okamžiku, kdy ji spustíte na vodu, si pomyslete jednu otázku, na kterou si přejete znát odpověď. Nejčastěji se otázka týká lásky, zdraví, rodiny, práce, prostě toho, co je pro vás v tu chvíli nejdůležitější. Přitom svou svíčku zapalte. Všichni byste měli svíčky pustit od kraje nádoby, který je vám nejblíže. Svíčka se začne pohybovat mezi ostatními, a tak je dobře, když je kolem dost místa. A teď to přijde:

  • když se lodičky potkají a dotknou se – znamená to vzájemné přátelství nebo dokonce lásku
  • když se lodička dostane dovnitř kroužku ostatních lodiček – říkáte si o pomoc
  • když je lodička součástí kruhu s ostatními – jste vyrovnaní a máte sílu pomáhat ostatním, učiňte tak
  • když lodička zůstane u kraje nádoby (u břehu) – pak bude váš příští rok bez výrazného osobního vývoje
  • když lodička přeplave na protější břeh – splní se přání, na které myslíte
  • když se lodička točí kolem své osy – ve svém životě přešlapujete na místě, zamyslete se nad tím
  • když svíčka zhasne nebo se potopí – vaše situace se v příštím roce nijak nezlepší

orisky_mix

RYBÍ PŘEHLÍDKA

K balíčku s lodičkami je třeba přibalit zápalky. Samozřejmě vánoční! Vyrábím je jednoduše. Z nějaké staré vánoční gratulace vystřihnu obrázek a nalepím ho na krabičku.

Hledáte-li pěkné dárky, mohou se vám kromě polévkové misky hodit také hrnečky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.