LOKŠE + VIDEO

BONBONIÉRA PRO MAMINKY
4.5.2016
KYTICE NA POKRAČOVÁNÍ
6.5.2016

Lokše jsou staré známé bramborové placky, které se, od Šumavy k Tatrám, pečou z vařených brambor. Je to jídlo, které si zamiluje naprosto každý. Díky tomu se jich pokaždé připravuje pořádná várka. Aby vám neupadly ruce ze strouhání brambor, pořiďte si na ně lis.

Lis na brambory využijete pro výrobu bramborové kaše, šťouchaných brambor i zmíněných placek. Jak je jednoduchá jeho obsluha, uvidíte na krátkém videu. Třeba objevíte další řádku receptů, kde se dá lis dobře využít. Budu ráda, když se ozvete.


TESTUJEME LIS NA BRAMBORY

12838_z1

Lis na brambory je určen pro lisování vařených brambor a na přípravu bramborových těst. Je vyroben z kvalitního kovu a ovládá se pomocí rukojetí. Vařenou bramboru vložte do rozevřeného lisu a pomocí páky ji protlačte na vál. Dále už postupujte podle receptu.


LOKŠE

Příprava a pečení: 1 hodina * Vyrobíte: 12-13 bramborových placek

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • olej na smažení

Příloha

  • zakysaná smetana ochucená nasekanou bazalkou a prolisovaným stroužkem česneku

1. Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, připravte si je den předem.

2. Brambory oloupejte a zvažte je. Pro správné dávkování mouky platí pravidlo, že byste měli použít třetinu této váhy.

3. Připravte si lis a brambory protlačte na pomoučněný vál. Přidejte odměřené množství mouky a sůl. Rychle zpracujte vláčné těsto. Těsto poměrně dost lepí, ale podsypávejte ho jen mírně, aby nenabralo příliš mouky. Placky by ztratily jemnost a vláčnost.

4. Z těsta vypracujte dva úzké válečky a první z nich rozkrájejte na pravidelné kousky. Z kousku vyválejte ručním válečkem placku přibližně stejného průměru, jako má pánev.

5. Rozpalte pánev s těžkým dnem a jen mírně ji vytřete olejem. (Placky se původně pekly nasucho na plátech kamen.) Placku přemístěte na pánev a rychle opečte z jedné strany, pak i z druhé. Ze dna pánve odstraňte přebytečnou mouku a postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto.

6. Placky skládejte na sebe na talíř a přiklopte je, aby se provlhčily párou. Nakonec je složte na čtvrtiny a podávejte samotné, nebo s ochucenou zakysanou smetanou.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Tuto lahůdku si nenechte ujít, docela jistě jí úplně propadnete. Lokše se podávají také omaštěné husím sádlem jako příloha k pečené huse či kachně. Počítejte s tím, že se jich sní na posezení pořádné množství. Lis na brambory jsem tedy při přípravě ocenila, protože bleskově nahradil zdlouhavé strouhání. Velké brambory jsem si ale raději rozpůlila, abych nemusela vynaložit tolik síly. Myslím, že příští várku přenechám silnější části rodiny. Beztak se ve dvou vždycky vaří lépe!

razitko_03

 

4 Comments

  1. Jadranka napsal:

    Moc dobre!+

  2. Jana napsal:

    Děkuji, Jadranko. Je fakt, že ta nejobyčejnější jídla chutnají nejlépe. A jakmile se venku kazí počasí, přijde jejich čas :o)

  3. Marta napsal:

    Podobný lis na brambory používala již moje maminka a také mi takový pořídila do výbavy. Po 40 letech používání je stále jako nový. Naučila mě jednu zajímavou věc: teplé brambory vždy protlačovala lisem, studené strouhala na jemném struhadle. Studené brambory jdou na lisu protlačovat opravdu dost ztuha, teplé brambory se při strouhání mažou po rukách.

  4. Jana napsal:

    Zdravím, paní Marto,
    máte naprostou pravdu, studené brambory jsou trochu na posilovnu :o) Na videu je vidět, že jsem vybírala drobnější hlízy. U lisu platí – čím větší páka, tím větší námaha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.