LEVANDULOVÉ POLŠTÁŘKY DO PRÁDLA

ZAŽEHLOVACÍ OBTISKY S CIBULÁKEM
27.9.2016
RECYKLACE STRUHADLA II / ZÁVĚSNÁ VÁZA
30.9.2016

bylinky_02

Tento nápad je pro všechny milovníky levandule. Pokud máte nasušeno a na stěně vám dosud visí kytice vonící po Provence, pak máte po ruce zásoby na vaření, na výrobu domácí kosmetiky i pro vůni do šatníku. Levanduli totiž můžete spotřebovat mnohými způsoby.

Začnu odzadu. S nákupem nových bambusových ručníků (informace o nich naleznete zde) mi vytanulo na mysli, že potřebuji ušít nové pytlíčky naplněné levandulovými kvítky. Mám je moc ráda uložené v prádle. Loňské ještě trošku voní, ale co když je to těm létavým potvorám málo – myslím kousavé šatní moly, které vůně levandule spolehlivě zahání. Abych se projevila drobet nápaditě, letos vyrobím místo pytlíčků polštářky. To proto, že se chci o nasušenou levanduli rozdělit, a tak potřebuji trošku dárkovější balení. Třeba se vám nápad bude hodit. Na blogu najdete i celou řadu dalších levandulových nápadů.

K levanduli se vrátím ještě v souvislosti s pečením. Před vánočními svátky peču skvělé francouzské madlenky (cukroví, které se tvaruje pomocí formiček na tlapky); teď trošku předbíhám, ale ono to tu bude dřív, než se nadějeme. Takže si nasušenou levanduli opatrujte v suchu a chladnu. Zatím si můžete vyzkoušet nepříliš běžnou levandulovou zmrzlinu. A půvabný dekor levandule si vyberte z celé spousty kuchyňských pomůcek a nádobí.

005

Použité plátno by nemělo mít příliš pevnou vazbu, aby se vůně snáze dostala na povrch. Ale řídký materiál si také nekupujte, protože drobounké rozpadlé části rostlin by se mohly trousit ven. Připravte si:

  • na 1 ks 2 čtverečky plátna velké 14 × 14 cm
  • zbytek bílého šifonu na květ
  • ostré malé nůžky
  • velký perleťový knoflík
  • fialové nitě a šicí potřeby
  • šablona z kancelářského papíru

Hotový polštářek je velký 12 × 12 cm. Má odšitý centimetrový okraj a střih počítá s 1 cm na švové záložky. Připravte si dva čtverečky v uvedené velikosti a na stroji je po rubu sešijte po obvodu 3 stran. Obraťte na líc, polštářek vyžehlete a 1 cm od okrajů tyto 3 strany proštepujte bílou nití. Vnitřek naplňte odrhnutými kvítky sušené levandule. Nyní kvítky setřepte dolů a horní otevřené strany dílů přehněte směrem dovnitř v odstupu 1 cm, který je počítaný pro šev. Polštářek neznatelně sešijte obrubovacím stehem. Znovu zatlačte kvítky dolů, aby vznikl čistý okraj a ve vzdálenosti 1 cm uzavřete odšití na stroji. Polštářek je hotov, pouze chcete-li, v místě odšití vyšijte ručně zadním stehem linku dvojitou fialovou nití.

Květ

Vrstvený květ tvoří 8 ks sukének uprostřed sešitých do jednoho celku. Stříhala jsem od oka. Pouze jsem si z papíru vystřihla šablonku se 4 lístky (viz fotografie) z čtverce velkého 6,5 × 6,5 cm. Některé kvítky mají i 5 lístků. Nevadí, když vám jednotlivé díly kvítků nevyjdou pravidelné a dokonale oblé. V konečné fázi se vše ztratí. Vystříhané díly dejte na sebe tak, aby jejich střed nebyl zcela nad sebou. Některou sukýnku povytáhněte nahoru, některou do strany, aby byl květ rozčepýřený. Hravě ho srovnáte mezi palcem a ukazováčkem levé ruky a pravou rukou ho dotvarujte. Když jste s květem spokojeni, našpendlete jej na střed polštářku.

004

Šifon je hedvábnická tkanina s plátnovou vazbou. Na květ jsem nepoužila hedvábný šifon, ale kousek syntetického. Můžete ale využít jakoukoli transparentní tkaninu, která je lehounká a málo se třepí.  Když se vám květ zdá správně naaranžovaný, několika stehy ho přišijte k podkladu. Potom přiložte velký perleťový knoflík a všechny vrstvy dobře prošijte. Mezi sukénky květu, i pod knoflík, můžete zastrkat několik levandulových stvolů. Takový polštářek se nehodí do prádla, ale připravila jsem si jich několik jako drobné dárky.

Polštářek lze věnovat třeba právě s koupenými ručníky. Převažte je stuhou do úhledného balíčku, přidejte levandulové mýdlo nebo jinou kosmetiku a svůj voňavý polštářek.

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.