LEVANDULOVÉ LÉTO V KUCHYNI

ZAPEČENÉ PALAČINKY S JAHODAMI A KOKOSOVÝM KRÉMEM
29.6.2020
ZDRAVOTNÍ POMŮCKY POMÁHAJÍ
1.7.2020

Levandule lékařská je okouzlující bylina, která každoročně provází naše české léto. Zabydlela se tu díky tomu, že ji tak milujeme...

Ne vždy tomu tak bylo, ale dnes snad není zahrádka, kde byste některý z kultivarů nenašli. Když levanduli míjím, nikdy neopomenu promnout pár lístků mezi prsty. Její vonné silice pak dlouho vnímám kolem sebe. V kuchyni jsme ji mnozí také ochotně zařadili mezi bylinky, s nimiž se zajímavě vaří a peče. Nasušené květy bývají například součástí provensálského koření, kterému se přičítá mnoho léčivých účinků, tělu prospěšný je například uklidňující a protistresový čaj.

Donedávna u nás levandule nepatřila k běžným kuchyňským ingrediencím, jako je tomu ve Francii a Itálii, ale tento trend už pozvolna doháníme. Silné aroma bylinky doprovází nahořklá chuť, a tak se s ní učíme zacházet. Snítku lze přidat k pečeným masům, do marinády při grilování a určitě ji vyzkoušejte k přípravě sladkých pokrmů, jako jsou koláče, zmrzliny, kompoty, pudinky a sirupy. Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, určitě letos zaexperimentujte. A kdybych vás nepřesvědčila, pak si vezměte květinovou inspiraci jako pěkný tip na dárek. S levandulovým dekorem u nás na e-shopu totiž seženete ledacos!

1

francouzské madlenky


Madeleinesmadlenky, mají tvar mušlí a chuť máslového piškotového těsta. Dává se do něj také mandlová mouka, citrony nebo levandulové květy. Ideálně čerstvé, ale máte-li sušené, rozemněte je a použijte také. Charakteristický tvar tohoto cukroví je nám známý díky formičkám na tlapky. Ale tady představují mušle a na rubu upečeného těsta vždy vznikne vyduté bříško.  

2

sirup z růží a levandule


Voňavý sirup vytvoříte velice rychle a především k tomu nepotřebujete fůru nedostupných surovin. Stačí jeden svazek levandule a velký květ růže plný lístků. Důležité je, abyste nezkonzumovali rostlinu ošetřenou chemickým postřikem. Poslední surovinou je jablečný ocet, známý jako prostředek k rychlému zahnání žízně, což je v horkých dnech zapotřebí.

3

voňavá zmrzlina


Tuhle zvláštní zmrzlinu je třeba okusit. Má smetanovou příchuť a s kvítky to nesmíte přehnat, abyste neměli pocit, že máte na jazyku něco z drogerie. V mnohých receptech se květy ve zmrzlině nechávají. Doporučuji však zmrzlinovou směs přecedit a kvítky odstranit. Úplně stačí, když si jich pár necháte na dozdobení zmrzlinových pohárů. Levandule by měla za sebou nechat jen letmou chuť, která vás i v zimě přenese do slunečné zahrady.

4

bylinkový čaj


Levandule má výjimečné, zklidňující účinky. Pomáhá proti nespavosti, umenšuje nervozitu či depresivní stavy a pomáhá ulehčit i od všudypřítomného stresu. Nejvyšší čas začít pít lahodný čaj, protože nejen to, ale vše kolem čajování je harmonické a povznášející. Nejprve je třeba bylinky vypěstovat, nasbírat, nasušit je - a to vše už vás zbrzdí v rozletu. Pak jen sáhněte po svém oblíbeném hrnku, a může přijít uvolňující chvíle plná pohody.

5

hrnek pro potěšení


... a na závěr slíbený tip na dárek. Půllitrový hrnek - vařák - můžete prakticky přistrčit na plotnu, ale také si z něj vytvořit romantický obal na květináč. Nejen sobě, ale především někomu blízkému určitě uděláte radost. Na našem e-shopu objevíte levandulový dekor i na polštářích, na hodinách, limonádových sklenicích atd. Určitě si vyberete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.