LETNÍ UBROUSKOVÁNÍ / VĚJÍŘ

LEVANDULOVÁ KRABICE NA ČAJ
22.6.2017
PRÁZDNINY ZAČÍNAJÍ ZMRZLINOU
27.6.2017

ornament_01

Jak jinak přivítat první letní dny, než zmrzlinou, ovocem a kyticí růží. Schází-li vám na neděli nápad na skládání ubrousků, jeden tu mám.

Naskládat vějíř jako harmoniku, je samozřejmě snadné. Tento vějíř má však jeden skrytý trik – je to trojúhelníková opora, díky které může ubrousek dobře stát. Podívejte se hned na následující obrázek.

Skládanku zvládnete za 10 minut. Připravila jsem vám foto postup a tak uvidíte, že systém skládání je opravdu jednoduchý. Dominantou ubrouskového aranžmá je růže. Tento nápad používám, když v létě něco slavíme. Uprostřed stolu nechávám vázu s vodou, do níž si každý růžičku odloží a nakonec si ji vezme s sebou. Samozřejmě si vyberte libovolné kvítky, které krátce vydrží bez vody. V tuto chvíli to může být například pár klásků levandule. Důležité je, aby květina pod ubrouskem volně ležela a nezvedala ho.

K letnímu prostírání jsem použila bílé keramické talíře s plastickým zdobením. Mám je ve velké oblibě, protože sluší každému jídlu, ovoci, studeným večeřím. Když už jsem připomenula levanduli, podívejte se na nabídku porcelánového servisu s levandulovým dekorem, který si můžete doplnit papírovými ubrousky. Vějíř z nich bude vypadat náramně.

ornament_02

vejir1

POHLED Z BOKU

Ubrousek je dekorativní ze všech stran, což je důležité pro to, aby stůl vypadal dobře z pozice každého hosta. Kromě toho se vějíř o trojúhelníkovou nožku dobře opře. Ubrousek není nijak zajištěn, aby si ho každý mohl rychle rozmotat.

vejir2 krok

JAK POSKLÁDAT VĚJÍŘ

Je to hodně jednoduché; kolíček při skládání potřebovat nebudete, využila jsem ho jen při focení, aby se skládanka nerozplétala. Ťukněte si na obrázek a zvětšete si ho:

  • 1 Ubrousek rozložte před sebe.
  • 2 Zleva začněte skládat harmoniku, sklady jsou vysoké asi 3 cm. Poslední sklad leží nad původním středovým přeložením ubrousku.
  • 3 Vzniklý útvar přeložte horizontálně napůl, harmonika je stále proti vám a otevřená část ubrousku nahoře.
  • 4 Nyní skládanku převraťte na druhou stranu, otevřená část ubrousku je dole proti vám. Vezměte pravý roh a přehněte ho vzhůru podél harmoniky.
  • 5 Ubrousek převraťte na druhou stranu tak, aby přesah pod trojúhelníkem směřoval dolů.
  • 6 Přesah přehněte směrem vzhůru podél trojúhelníka.
  • 7 Opět ubrousek převraťte na druhou stranu, takže pod trojúhelníkem vpravo vykukuje malý trojúhelníkový přesah. Přehněte ho směrem vzhůru podél velkého trojúhelníka. Malý trojúhelníček drží špatně, ale dá si říct. Když levou rukou pustíte harmoniku, začne se vějíř krásně rozevírat.
  • 8 Ubrousek postavte na základnu trojúhelníka a vějíř rozevřete.
  • 9 Skládanka je hotová.

vejir3

ZBÝVÁ VLOŽIT RŮŽI

Drobné zahradní růžičky mají měkké a slabé stonky, takže se dají pod ubrousek dobře naaranžovat. Můžete začít servírovat. Vypadá to na ovocný koktejl a palačinku :o)

Užijte si romantický letní víkend!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.