LEKCE SKLÁDÁNÍ UBROUSKŮ

4 PODZIMNÍ INSPIRACE
13.10.2016
RETRO PUDINK S JAVOROVÝM SIRUPEM
17.10.2016

ornament_01

Týden je pryč, tak honem ještě něco na neděli. Může se vám hodit třeba vtipné skládání ubrousků. Obyčejných papírových, které nakonec vypadají tak honosně, že budete žasnout.

Aby na talíři vznikl tento útvar, budete potřebovat ubrousky v páru. Ovšem nabízejí se tím další možnosti. Já jsem pracovala se stejnými ubrousky, ale také může mít každý z ubrousků jiný dekor pasující k sobě, nebo mohou být jednobarevné ve dvou pastelových tónech, a rovněž lze spárovat jeden pestrý ubrousek a dovnitř vložit jednobarevný, a naopak. Možná jsem vám to měla nafotit, protože vzniklé efekty jsou úžasné.

Ale na druhé straně byste si nepohráli se svou zvědavostí. Takže skládejte, a uvidíte, co vám bude připadat nejkrásnější.

Tomuto skládání ubrousků říkám „střecha“, ale třeba vás napadne něco vtipnějšího. Podstatné je, že je to ultra jednoduché a na dvě minuty. Postačí vyladit jen pěkné barvy k sobě a vše podřídit podzimnímu stolování. Pokud si potrpíte na prostírání jako já, asi i u vás došlo ke změnám. O slovo se hlásí zralé a tlumenější barvy, které nádherně rozrazí oranžové a fialové tóny. Plánujete-li k tomu nákup nové jídelní soupravy, mrkněte sem. A nezapomeňte na pěkné příbory. Čas od času je třeba prověřit, jak to všechno ladí dohromady.

ornament_02
dscf3236

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Keramické talíře s plastickým zdobením mám moc ráda. Pořídíte-li si neutrální smetanovou barvu, můžete ubrousky střídat, jak vás napadne. Pokaždé bude váš stůl naprosto jiný. Pro každou pozici u stolu si připravte dva ubrousky v kombinaci dle svého výběru.

dscf3239

OBA UBROUSKY SLOŽTE DO SHODNÉHO TVARU

Ubrousky rozložte tak, aby otevřené kraje směřovaly dolů. Pak přehněte levý a pravý roh ubrousku směrem dolů podél středového přeložení.

dscf3242

TOTÉŽ UDĚLEJTE S DRUHÝM UBROUSKEM

Podstatné je, abyste hranu přeložení ostře nevyrýsovali. Když se podíváte na finále, přehyby jsou hladké a kulaté. Hranu přejedu nehtem pouze tak 2,5 cm od špičky složeného ubrousku a dál už ne. Na fotografii je to vidět. Proto složený ubrousek sám nedrží a musela jsem si ho ve špičce zatížit (ne vždy je vedle mě fotograf). Toto dělat nemusíte, protože ubrousky ihned složíte do jednoho celku.

dscf3247

FINÁLE

Takto je to jednoduché! Ubrousky postavte do tvaru otevřeného písmene V a jeden ubrousek vložte do druhého. Pak všechny čtyři faldy sklapněte k sobě. Drží to perfektně.

dscf3234

POHLED ZPŘEDU

Ubrousky posaďte na talíře, a je hotovo. Obraťte je proti židli, nebo je nechte trošku pootočené k jedné straně. Pak tuto figuru dodržte v řadě. Vypadá to hodně efektně.

Tuto skládačku využívám při slavnostnějším stolování, kdy se servíruje více chodů. Každému hostu nabídnete najednou dva ubrousky, což je praktické.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.