LEHCE PIKANTNÍ ČALAMÁDA S KARI

CO SI VZÍT S SEBOU DO LÁZNÍ
18.9.2019
RYCHLÉ SVAČINKY DO ZAMĚSTNÁNÍ
24.9.2019

Čalamádou nazýváme kořeněnou směs zeleniny nakrájené na drobné kousky. Velice často bývá ostřejší chuti, protože se podává jako výborná příloha k různým pokrmům.

Název, který u nás zdomácněl, má své kořeny v Maďarsku. Csalamádé obvykle obsahuje směs paprik, jemně nakrouhaného zelí, cibule a mrkve, ale do krásně barevné míchanice lze přidat prakticky kteroukoli zeleninu, která se vám urodila a máte jí rádi. Například okurky nebo cukety. Necháte-li jeden druh zeleniny převládnout, orientuje se výsledná chuť tím směrem.

O zbytek zajímavého podání čalamády se postará koření a nálev. Může to být naše tradiční sladkokyselá kombinace, kterou tak milujeme v okurkách, ale lze pracovat i se zázvorem nebo s koprem a dalšími výraznými bylinkami. Čalamádu je třeba nechat vždy odležet, aby se jednotlivé chutě spojily do jednoho lahodného tónu. Ochutnávat musíte tedy později.

Letos jsem se na letních toulkách po českých zemích setkala s kulinářskou specialitou - s okurkami v nálevu okořeněným kari. Bylo to hodně zajímavé, tak jsem toto výrazné a zdraví prospěšné koření přidala do svého nálevu. Výsledek předkládám, navíc naložený v našich nových klipových sklenicích IRMA, které mají sympatický tvar a dodávají se s dárkovou visačkou, sloužící k označení úrody nebo k věnování.

Nové příspěvky do spíže v nich vypadají dobře. Vyberte si potřebné velikosti sklenic s objemy 1,85 l-4,2 l. Nabídku naleznete ZDE.

003

PIKANTNÍ ČALAMÁDA S KARI

Příprava: 45 minut + 20 minut zavařování * Získáte: 2,5 kg čalamády

Zeleninová směs

   1 kg salátových okurek (asi 3 velké kusy), nakrájených na kolečka
   1 kg směsi paprik, z toho 5 červených kapií, nakrájených na proužky
   300 g mrkve (svazek), nakrájené na kolečka
   400 g cibule, nakrájené na jemné proužky
   2 ks chilli papriček, zbavené semínek a nasekané nadrobno
   70 g soli
 
Nálev
 
   300 ml octa
   250 g krystalového cukru
   2 plné lžičky barevného pepře
   1/2 lžičky kari
   3 plné lžíce čerstvého nasekaného kopru
 
1. Veškerou zeleninu promíchejte ve veliké míse, prosolte a nechte asi 2 hodiny v pokojové teplotě, aby pustila šťávu. Šťávy vznikne poměrně hodně a později by naředila nálev, takže zeleninu pevně vymačkejte do druhé mísy a zbylou šťávu vylijte.
 
2. Mezitím, co zelenina pouští šťávu, vypracujte nálev. Všechny ingredience dejde do kastrolu, cukr dobře rozpusťte a nechte nálev přejít mírným varem. Hned vypněte.
 
3. Ještě teplý nálev nalijte do mísy s vymačkanou zeleninou, směs dokonale promíchejte, a poměrně pevně naplňte vypařené sterilované sklenice. Pevně je uzavřete, případně zavíčkujte šroubovacími víčky, vložte sklenice do kastrolu s vodou vystlaného složenou utěrkou. Vařte na mírném ohni po dobu 20 minut. Pak láhve obraťte víčky dolů (krom klipových) a nechte zchladnout.
 
Čalamádu uložte v chladu a temnu, a nechte ji alespoň měsíc odležet.

Zavařovala jsem v přírodě, což se vám už v tuto chvíli asi nepodaří, ale systém je v domácnosti stejný - pokud mám jen 1-2 veliké sklenice, není třeba vytahovat zavařovací hrnec. Vezmu velký hrnec, vystelu ho utěrkou a láhve asi 20 minut vařím mírným varem. Nevadí, že víčka - nebo v tomto případě vršek zavařovací sklenice s klipovým uzávěrem - koukají ven.

Čalamáda je opravdu výborná. Pokud na začátku ochutnáte promíchanou zeleninu se solí, bude se vám zdát dost slaná, ale nelekejte se. Sůl má za úkol vytáhnout ze zeleniny přebytečnou vodu a změkčit ji. Samotný nálev sůl neobsahuje, takže výsledek bude dobrý. K dávkování ingrediencí používám váhu + kalibrované odměrky na malá množství; pak je vše akorát. Pokud chcete zeleninu víc pikantní, přidejte více chilli papriček, prostě dle své chuti. Do jedné sklenice můžete přidat také rozmělněné stroužky česneku. Čalamáda bude mít větší říz.

Klipové sklenice IRMA ve velikostech cca od 2-4 l jsou na podzimní zavařování ideální. Zabydlíte v nich zelí, okurky i čalamádu, ale stejně tak i sušené ovoce nebo houby. Ke každé z nich patří pěkná dárková visačka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.