LEDOVÉ FRAPPÉ ANEB KDYŽ SMOOTHIE MAKER ZAHÁLÍ

UBRUS NEJEN NA ZAHRADNÍ STŮL
2.8.2018
MELOUNOVÁ TŘÍŠŤ A DALŠÍ NÁPADY DO VEDER
7.8.2018

Součástí ledové kávy připravované v našich končinách, bývá zmrzlina, našlehaná smetana i třeba sprška karamelu. Je to spíš pochoutka, ale s původním nápojem už nemá mnoho společného. Udělejte si pro změnu domácí frappé, tedy silnou smetanovou kávu s ledem, která vás osvěží a pořádně vzpruží.

Povídání o horku se vyhýbám už i v myšlenkách. Všichni víme jaké zásady dodržovat, abychom nečekané tropy přečkali bez zdravotních i jiných komplikací. Pokud se držíte nad vodou (nebo lépe u ní), a je vám dobře, určitě si i ve vedrech rádi dopřejete šálek výtečné kávy. Jestliže vám doma zahálí smoothie maker, protože momentálně konzumujete čerstvé ovoce, vyzkoušejte ho k přípravě originální ledové kávy, frappé, kterou jsme s velkou vděčností okoukali od Řeků. Jako většina geniálních receptur, také tato vznikla v 50. letech minulého století, náhodou. Zamiloval se do ní celý svět.

Předně - frappé je skutečně ledové, což je v horku zážitek, pak vám nabídne skutečně silnou chuť kávy, a vám všem, kteří nesladíte, nabídne i požitek ze sladkého koktejlu, protože sem cukr prostě patří. Můžete si ho dát méně, ale ochutnejte nejprve tak, jak recept nabízí. Cukr je nositelem té báječné pěny, která, když to přeženete, se dá i krájet. Pravé a správně připravené frappé má mít ale pěnu jemnou a tekutou, podává se s cukrem, mlékem a lehce promíchané, takže je krémové skrz naskrz.

Připravuje se speciálním frapovačem nebo ručním pěničem mléka, ale klidně využijte zmíněný smoothie maker, který bude mít ve vaší domácnosti zase o jednu hvězdičku navíc.

004

LEDOVÉ FRAPPÉ

Příprava: 10 minut * Získáte: cca 300 ml nápoje

  • 0,5 dl chlazené vody
  • 2 plné lžičky kvalitní instantní kávy
  • 3 lžičky cukru
  • 3-4 velké kostky ledu
  • chlazená voda na dolití
  • vychlazené mléko

1. Do nádobky smoothie makeru nalijte studenou vodu, ne víc, než je uvedeno. Přidejte kávu a cukr, lze dát i 2 lžičky, ale uvidíte, jak vám káva bude chutnat.

2. Suroviny promixujte do pěny, pozor, stále by měla být tekutá, krémová, takže nepřešlehejte.

3. Pěnu přesuňte do sklenice o objemu 300 ml, přidejte kostky ledu a chladnou vodu asi do dvou třetin sklenice. Jemně promíchejte, přilijte mléko k okraji skla, opět zamíchejte, přidejte brčko a chladný nápoj ihned podávejte.

Tady leží vše, co budete potřebovat pro přípravu 1 sklenice frappé. Nejprve vám představím smoothie maker, s kterým jsem pracovala, protože je zajímavý v tom, že k němu patří 4 mixovací nádobky (obvykle bývá 1). Každá má víčko s dávkovačem, takže si je můžete vzít třeba i do auta. Dnes je potřebovat nebudete, protože využijete mixér pro servírování frappé do sklenic. V tom horku byste si nápoj daleko neodnesli...

Základ frappé tvoří ledová voda, káva a cukr. S cukrem vytvoříte skutečně bohatou pěnu; když přešleháte, budete muset pěnu dostávat z nádobky lžičkou, případně zbytek vypláchněte troškou studené vody, která beztak do nápoje patří. Je důležité dělat každou porci zvlášť. Je to jen chvilička, takže obsloužíte i početnější společnost. Dále přidejte led a mléko, nebo chcete-li i 13% smetanu. Nápoj se pije širokým brčkem, které v husté pěně stojí pěkně uprostřed sklenice.

dobrý tip

  • Rozpustná káva vhodná pro přípravu frappé by měla být sušená tzv. sprayováním. Doporučovaná je káva Nescafé classic frappé, ale nezkoušela jsem. Dejte vědět.
  • Sklenice na servírování frappé má objem 300 ml, směrem vzhůru se mírně rozšiřuje, a v Řecku nebo na Kypru, kde je frappé národním nápojem, objevíte sklenice s natištěnými emblémy, jako u nás vídáme u piva.
  • Využijte frappé pro přípravu ledové kávy a utopte si do něj kopeček vanilkové zmrzliny. 
  • Chcete-li servírovat nápaditě, pak pěnu dozdobte posypáním kakaem nebo skořicí podle šablonky.

4 Comments

  1. Blanka napsal:

    Který „inteligent“ píše o frappé a nezná míry? Nejméně 3x uvádí 0,3 ml, tzn. že nejde o překlep, nýbrž o tupost. No to bych chtěla vidět tu skleničku!

  2. Jana napsal:

    Ten inteligent jsem já, paní Blanko; děkuji za upozornění na chybu, hned opravím. Správnou skleničku vidíte hned pod článkem. Mám štěstí, že laskaví čtenáři přičetli mou tupost vedrům, a pochutnali si.

  3. Aneta napsal:

    Paní Blanko, je skvělé, že jste si všimla chyby, a předpokládám i autorka ocení, že ji na ni upozorníte. Nešlo by to ovšem trochu slušnějším způsobem? Chyby přece dělá každý 😉

  4. Jana napsal:

    Paní Aneto,
    děkuji za shovívavost a podporu :o) Samozřejmě chybovat umím, a není to v pořádku, ale stane se, a ochotně se omluvím. Moje informace a drobné zkušenosti by měly doputovat k čtenářům s tím, že je z nich užitek a v lepším případě i zábava. Za touto prací jsou neskutečné hory hodin příprav, realizací, stylingu a fotografické asistence, a tak je nepozornost v konečné fázi nepříjemná… Ať se vám daří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.