KVĚTINOVÉ STOLKY DO BYTU

KOKOSOVÉ MUFFINY SE ŠVESTKAMI
31.10.2019
10 SUROVIN, KTERÉ ZAHŘEJÍ ZEVNITŘ
5.11.2019

Domov bez zelených rostlin je smutný a chladný. Chybí mu doslova živá míza, a tak se rozhlédněte, kde všude s vámi mohou žít.

Květiny s námi žijí v obětavé symbióze. Ne vždy se o ně vzorně staráme, a ony rostou a kvetou navzdory tomu, že je opouštíme i na delší dobu, nebo jim nedopřejeme dostatek světla, protože přesně na tom místě stát nemohou. Tihle tiší společníci nás nabíjejí energií, poskytují úlevu unaveným očím, vydechují blahodárný kyslík a dokonce mnohé květiny fungují jako čističky vzduchu. Stojí za to věnovat jim trochu péče a pořídit jim slušivý květináč nebo malý stolek, který je pozvedne výš za blahodárným světlem.

rostliny pomáhají

  • Zelené rostliny jsou balzámem pro duši - V lidské psychice hraje příroda velice důležitou roli. Kdykoli jsme unavení, potřebujeme ven na pocházku, z níž se vracíme s načerpanou sílou pro další den. Proto se snažíme s rostlinami žít i mezi čtyřmi stěnami. Přítomnost květin v bytě signalizuje život a nám dělá dobře se o ně i starat.
  • Rostliny vylučují kyslík - Tím zvyšují obsah kyslíku v prostoru, kde se právě nacházíme. Jen v noci ho zase spotřebovávají, sice v nepatrném množství, které nás neohrožuje, nicméně to je důvod, proč se odstraňují kytice z dosahu nemocných pacientů.
  • Barvy nás povzbuzují - Rostliny vnímáme všemi smysly. Milujeme vůně květin, čerstvé zeminy. Barvy v nás vyvolávají příjemné pocity a do prostoru vnášejí pohodu. Zelená barva listů náleží v barevné symbolice barvě naděje. Něžné, nebo naopak syté barvy květů nás nabíjejí energií.
  • Květiny napomáhají zvlhčovat vzduch - Suchý vzduch škodí sliznicím, pocítíme to zvláště v zimě, kdy vytápíme domácnost ústředním topením. Pro správnou funkci a ochranu před virovým onemocněním potřebuje sliznice nosu okolní vlhkost 50-60 %. Rostliny mají na spodní straně listů průduchy, jimiž odpařují vodu z přebytečné zálivky. Významnou měrou tak přispívají ke zvlhčení vzduchu.
  • Květinové stolky se vejdou i do malého prostoru - Často se zmiňuji, že zahradničit se dá i na parapetu, v mini skleníčkách, osazenou malou misku se sukulenty si můžete s klidem vzít i do práce na stůl. Rostliny fungují jako malé přírodní ostrůvky naprosto všude, a vždy se s nimi potěšíte. Navozují domáckou atmosféru a minimálně před okny s vámi mohou pohodlně bydlet. K tomu, aby květiny měly dostatek světla, využijte malé odkládací stolky, kterým to sluší v blízkosti odpočivných křesílek, a také patrové květinové stolky, kde zajímavým rozmístěním rostlin různého vzrůstu vytvoříte atraktivní živé prostorové dekorace.

KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ VYJADŘUJÍCÍ SEZONNOST

kvetinovy1
Dřevěný stolek ANDREA ve stylu Provence mě tak nějak dovedl k fialovým odstínům, které momentálně patří k podzimu. Ale ve skutečnosti se bude vyjímat naprosto všude, kde máte prázdný kout, a v prostoru s naprosto odlišnými barvami. Stolek je vysoký 58 cm, takže odpovídá pohodlnému odkládacímu místu skýtajícímu soukromí jen tak pro jednoho. Je příjemné takový typ nábytku doma mít, snadno si ho přemístíte, kam je třeba. Dvěma kousky můžete příjemně nahradit i noční stolky. A pokud nábytku přisoudíte stálé místo pod okny, pak ho využijte jako květinový stolek, do něhož se vejdou rostliny ve dvou patrech nad sebou. Občas je můžete nahradit řezanými rostlinami v duchu stávající sezony. Stolek je k dostání také v bleděmodrém provedení (viz galerie pod článkem) a doplňuje ho hebká deka ALASKA z mikrovlákna v barvě vřesu.

DEKORAČNÍ KOŠE Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ

kvetinovy2
Juta a bavlna dala vzniknout této sadě košů VANUA z přírodních materiálů. V domácnosti najdou spoustu uplatnění - od koupelny po obývák, ale zabydlet v nich můžete také aranžované či živé rostliny. Pro ně je pečlivě vystelte igelitem a k přesazení květin použijte místo hliněných květináčů plastové. Koše mají průměr 15, 20 a 25 cm, a nabízíme je také v černé a béžové barvě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.