KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ V HEDVÁBÍ

5 LUXUSNÍCH DOBROT K VÍNU
5.10.2016
UBROUSKOVÁ TECHNIKA ANEB ÚKLID ŠATNÍKU NA ZIMU
7.10.2016

ornament_01

Podzim se pomalu dostává do formy. V mnohých z nás je ještě spousta letních tónů a teprve teď zpracováváme dojmy z letních prázdnin i pozdních dovolených. Proč si je neprodloužit květinovou dekorací, která už je ovšem plná robustních barev.

Na plnokvěté pivoňky si budeme muset počkat dlouhou dobu. To však neplatí, pokud sáhnete po květinovém aranžmá z umělých květů. Stalo se módní záležitostí využít jejich výtvarný potenciál. Většina květin je zhotovená tak, aby šly jednotlivé části rostliny rozebrat a spojit zase dohromady. Využila jsem této stavebnice a vytvořila jsem kytici utopenou ve vlnkách hedvábí. Napadlo mě totiž, že textilní květina si říká o spojení s dalším textilem. Proč to nezkusit?

Potřebujete k tomu velkou rostlinu a čtvercový šátek. Určitě něco podobného doma vlastníte. Může to být i kus lehounké neobroubené látky. K sytým, až podzimním barvám pivoňky, se hodí naprosto všechny odstíny. Já měla kliku, že jsem je měla všechny pohromadě, jen si vybrat, jak je zamotat do vázy. Využila jsem šátek, který jsem ručně malovala akvarelovou technikou na hedvábí. Vaše kytice může ovšem být plná žlutých nebo oranžových tónů. Vyberte si podle svého vkusu.

ornament_02

005

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA KYTICI

Pracovala jsem s velikým květem, který šel sejmout z hlavního stvolu. Úplně stačil k tomu, aby vyplnil objem mojí skleněné vázy. Ale samozřejmě lze kytici vytvořit z drobnějších květin, které ponecháte na krátkých stopkách. Tak, jak vám to květina nabídne. Až vás aranžmá omrzí, navlékněte opět květy a listy na místa, kam patří. Připravte si:

  • růžovou nebo bordó pivoňku
  • velký pestrý čtvercový šátek z hedvábí, šifonu apod.
  • skleněnou vázu vysokou 20-25 cm a širokou asi 14 cm

To je opravdu vše. Z hlavního stvolu sundejte listy i květ. Zůstanou po nich takové malé trny, na něž zase navléknete části rostliny zpět. Poupě je na květině napevno, musela jsem ho odstřihnout :o), ovšem můžete aranžovat i bez něj. Šátek vyžehlete.

004

SPODNÍ ČÁST ARANŽMÁ

Vytvořila jsem ho celé z hedvábí. Ze šátku jsem vysochala něco jako širokou manžetu, která přesahuje přes okraj vázy, a zakroucené „stvoly“, které spodek vázy hezky vyplňují. Šátek si rozložte před sebe a představte si uprostřed velký kruh. Po jeho pomyslném okraji jsem látku prsty pravé ruky nabírala a předávala si ji do levé. V ruce jsem měla něco jako zmačkaný květ a pod ním visící cípy šátku. Pak jsem střed budoucí manžety vmáčkla dovnitř, do dlaně. Stále ještě máte v ruce nevzhledné klubko látky. Ale v okamžiku, kdy to celé ponoříte do vázy, nahoře vám vznikne zmíněná manžeta plná vlnek. Noo, musíte zkoušet. Úhledné jsem to celé měla až napotřetí.

003

POHLED SHORA

Do hedvábné manžety jsem ponořila květ pivoňky a kolem naaranžovala zbylé listy. Pokud by váš šátek nebyl tak rozměrný, aby naplnil spodek vázy, mohl by se hlavní květ trošku propadat dovnitř. Myslím, že by nevadilo střed vázy vyplnit zmačkanými jemnými ubrousky nebo jiným kouskem látky.

Na celé věci je krásné, že aranžmá vznikne nahodile. Pokaždé bude vypadat jinak. Ideálně mi však pomohl tvar vázy. Tím, že se hrdlo vázy rozšiřuje, vytvořilo oporu pro tak lehounký materiál, jako je hedvábí. Pokud vás tato váza zajímá, pak jsem ji koupila v IKEA, jmenuje se Vasen, a stojí 39 Kč. S pěknou květinou nadělá spoustu parády.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.