KVĚTINOVÁ DEKORACE NA VELKÝ STŮL

JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD
14.3.2019
4 TIPY NA VÝBORNOU POLÉVKU
19.3.2019

Čas od času se sejde u stolu větší počet hostů. To je ta správná chvíle vyzdobit tabuli opravdu slavnostně...

Životní oslavy, zvláštní rodinné situace i sezonní svátky, jsou příležitostí pro přípravu výjimečných pokrmů, ale také pro přehlídku krásy a nápaditosti. K rychlokurzu pohostinnosti patří mimo jiné výzdoba stolu do nejmenších detailů. Nicméně nejde o luxus a výjimečnost za každou cenu. Důležité je poradit si i s docela malým nápadem.

Protože se zabývám dekorováním prostoru, mám blízko i k umělým květinám. Ne všechny jsou pěkné, ale v současné době naleznete téměř omračující výběr rostlin, mezi nimiž jsou takové, že se jich musíte dotknout, abyste zjistili, zda jsou živé, či ne. Většinou tomu odpovídá i výše cen, takže se utěšuji tím, že květiny dlouho vydrží :o) Ale mezi dekoracemi naleznete i takové, po nichž stojí za to sáhnout, protože vás okamžitě inspirují k vytváření zajímavých aranžmá. Patří k nim tyto dlouhé výhonky orchidejí, které nabízíme na našem e-shopu ve víc jak rozumných cenách. Vybrat si můžete ze čtyř barevných kombinací.

Měla jsem několik nápadů, jak jimi oživit jarní prostor. Ale bývá to tak, že zvítězil ten nejjednodušší - středové aranžmá velkého stolu jsem vytvořila za chviličku. Využila jsem mělké jednobarevné talíře z jídelního servisu Marika, které svou jarní zelení celek pěkně dokončily. Vůbec nebude vadit, že neseženete plovoucí svíčky ve tvaru orchidejí. Pro ozvláštnění malebné podvečerní scény u stolu postačí pastelové barvy vosků. Oslava jara může začít!

JAK VYTVOŘIT STŘEDOVOU DEKORACI

Pokud pracujete s rostlinami, které se nijak nerozvětvují (jako jsou tyto orchideje), budou spořádaně ležet na stolní desce a stačí je jen mírně proplést, aby vytvořili poutavou skupinu květů. K aranžmá budete potřebovat:

  • tři výhony orchidejí v různých barvách
  • pruh bílého saténu ve velikosti 21 × 2,20-2,40 cm, podle délky stolu
  • režný ubrus
  • sklenice na whisky
  • vodu a pastelové plovoucí svíčky
  • lístečky bylinek

Na stůl prostřete režný ubrus a středem položte bílý pruh saténu s pevně začištěnými okraji. Vytvořte je na stroji, buď jako 2x podehnutou jemnou obrubu, nebo vypracujte hustě oentlovaný okraj bílou nití. Květinové aranžmá bude zaujímat zhruba 65-70 cm. Orchideje položte na saténový pruh květy k sobě, na jednu stranu směřují dva stvoly, na druhou jeden. Květy zaklesněte do sebe a naaranžujte. Pak oba konce látky zakruťte 2x kolem stvolů. Pracujte volně, aby zatočení látky bylo pěkné. Konce saténové šerpy položte na stvoly, aby nebyly patrné, a nechte je volně splývat ze stolu.

Prostřete talíře k předkrmu a na každý přidejte sklenici naplněnou vodou. Na hladině nechte plavat svíčku a pokud má tvar květu, pak přidejte pár lístků bylinek.

JAKO PRASKLÝ LUSK

Orchidejím takto nijak neublížíte. Nemusíte je zkracovat ani jinak tvarovat, takže je po společenské akci můžete opět dát do vázy. Jednoduché aranžmá vypadá jako rozmotaný bonbon či prasklý lusk, z kterého vykukuje záplava barevných květů. Můžete k nim přidat čerstvě napučené větvičky s prvními zelenými lístky keřů. Chybí mi tam, ale když jsme stůl fotili, byla ještě krajina pod sněhem. Jistě si s těmito radostmi poradíte.

Prostřít stůl neznamená jen správně rozložit stolní náčiní, sklenky a talíře. Je to možnost, jak vytvořit kouzelnou atmosféru uprostřed dne. Atraktivní výzdobu lze vytvořit z úplně běžných věcí - ze zbytku tapety, z nasbíraných přírodnin, z umělých květin i z předmětů zahálejích v komoře. Znamená to, že budeme jíst v milé společnosti a tato chvíle zůstane všem ve vzpomínkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.