KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ TYPICKÁ PRO VÁNOCE

NEJČASTĚJI PRODÁVANÉ DÝNĚ A JEJICH UŽITÍ
26.10.2021
BÁBOVKA S VŮNÍ WHISKEY
1.11.2021

Je to tak, rok uběhl jak voda a první adventní neděli máme za sebou. Celý adventní čas byl dříve zasvěcen přísnému půstu a očistě duše. Dnes znamená pro většinu z nás start k úklidu domova a shánění dárků.

Vydělte své povinnosti dvěma a nechte si svůj volný čas pro tu mnohem hezčí část příprav; patří k nim pečení cukroví, vyprávění a setkávání, procházky venku i slavnostní výzdoba.

Když budete chtít, v následující týdny můžete zažít něco, co zbytek roku nenabízí. Změňte třeba jídelníček, zařaďte do něj málo připravovaná jídla - oukrop nebo kyselo, vytáhněte rodinné recepty a napečte ty nejlepší perníčky, vyrobte si věnec na dveře, ať je vidět, že svátky jsou u vás v plném běhu, a jmelí věnujte každému, koho máte rádi. Až si posedíte u adventního věnce ozdobeného šiškami a chvojím, zjistíte, že ten každoroční shon není vůbec nutný.

S dárky a výzdobou vám rádi pomůžeme. Navštivte náš vánoční e-shop a vyberte si v klidu svého domova.

aranzma1 (2)

3. 12. ZAČÍNÁ ADVENT

a s ním tradice rozsvěcování svíček

První adventní neděli máme za sebou. Pokud stále nemáte věnec, inspirujte se naší jednoduchou variantou. Symbolem jsou 4 svíčky a libovolné přírodniny. V dnešní době často vytváříme volná aranžmá se svícemi řazenými za sebou, ale v každém případě platí, že se o nedělích má sejít celá rodina, a udělat si pohodu. Adventní svíčky nám začnou nemilosrdně odpočítávat čas do Vánoc, takže si povinnosti pro zbývající týdny dobře rozpočítejte. Také děti dostávají adventní kalendář (viz galerie pod článkem), aby se jim večer spokojeně usínalo, že do Štědrého dne je zase o den méně.

NÁVOD NA VÝROBU ADVENTNÍHO SVÍCNU NALEZNETE ZDE

aranzma2

BARBORKY NAŘEZEJTE JEŠTĚ PŘED MIKULÁŠEM

přineste si třešňovou nebo višňovou větvičku včas

4. 12. je čas na barborky, proutky třešní, které je třeba dát v den svaté Barbory do vody, aby vám vykvetly do Vánoc. Obvykle to stihnou o trochu dříve, ale určitě rychlení vyzkoušejte. Odměnou vám budou něžné kvítky.

V předvečer svátku obcházely stavení Barborky v bílém šatu a věnečkem na hlavě, nabádající děti k poslušnosti a modlení, a za odměnu přinášely drobné pamlsky. Často chodily ve skupinkách, zvonily zvonečky a zlobiváky prohnaly metličkou. Větvičky do vázy si nařezaly mladé dívky, které si přály do roka se vdát; vykvetl-li proutek, bylo vyhráno. Starý pohanský zvyk připomínal i právě proběhnuvší zimní slunovrat symbolizující zánik zimy a příchod následného rozkvetlého jara.

RYCHLENÍ PROUTKŮ:

Větvičky nařezejte ostrým nožem šikmým řezem, aby přijímaly co nejvíce vláhy. Vložte je do odražené vody a umístěte na světlém a chladném místě. kde nehrozí průvan. Zhruba 10 dní před Vánocemi přeneste větvičky do pokojové teploty. Proutkům nesvědčí suchý vzduch, každý den je jemně postříkejte odraženou vodou ve spreji.

Foto: Zahrádkářská poradna

aranzma3

ADVENTNÍ OBDOBÍ SYMBOLIZUJE VĚNEC

původně se zavěšoval na stuhách ke stropu

Věnec určený pro adventní období se dříve zavěšoval ke stropu nad stůl, kde se scházela celá rodina každý den. Někdy ležel přímo uprostřed stolu a původně měl tvar dřevěného kruhu. Symbolizuje sluneční pouť a věčnost, nekonečnost. K věnci patřilo chvojí, zimostráz, šišky, jablíčka, stuhy a drobné ozdoby, později i napečené cukroví. 

  • Teprve nedávno se věnce začaly upevňovat na vchodové dveře, aby přívětivě vítaly hosty. Nazdobené dveře dávají tušit, že za nimi je uklizený domov a pohoda.
  • Věnce umístěné na stole začaly už před 150 lety zdobit 4 svíce, které se postupně zapalují každou adventní neděli. Správně má být jedna růžová a tři fialové. Po 1. adventní neděli následuje bronzová, pak stříbrná a zlatá neděle. Letos vychází na 19. prosince a pak už se můžeme těšit na Ježíška.
  • Při výrobě svátečního věnce se nemusíte svazovat jen tradiční barevností chvojí a červených ozdob. Použité materiály jsou natolik rozmanité, že lze využít vše, co se vám líbí - například bavlněnou přízi, kožešinu, vánoční ozdoby apod. Rovněž dekor přizpůsobte základu, aby celkové ladění hezky vypadalo. Věnce, které necháte vzdorovat povětrnostním vlivům na zápraží, mohou být z umělých materiálů včetně ozdob (viz galerie pod článkem).
aranzma4

PRYŠEC NÁDHERNÝ SE STAL VÁNOČNÍ HVĚZDOU

jeho kultivary mají barvu růžovou, žlutou i bílou

Tahle rostlina o přízeň rozhodně nemusela bojovat, svému jménu dělá čest. Milují ji lidé na celém světě a pokud si nepřejete mít červenozelené tradičně vyzdobené svátky, můžete se ladit do zlatých, růžových i smetanových odstínů, seženete i rostlinu s žíhanými nebo zeleně zbarvenými listeny. Všechny trendové barvy tato kráska doprovodí s jemností nebo s velkou pompou. Křehká rostlina se začíná vybarvovat v období, kdy denní světlo trvá méně než dvanáct hodin. Nejkrásnější je právě kolem Vánoc a tak se stala radostným poslem svátků i u nás, přestože pochází z dalekých krajů - ze Střední Ameriky a Mexika, kde dorůstá do někalikametrové výšky.


JAK SE O ROSTLINU POSTARAT

  • Vánoční hvězda je citlivá na chlad. V okamžiku, kdy si ji nesete z obchodu domů, musí být dobře zabalená.
  • Doma ji nechte zvolna aklimatizovat a teprve pak ji přeneste do teplého prostředí, ideálně do 21 °C.
  • Zalévejte ji odraženou vodou až v okamžiku, kdy zemina vyschla. Nesnáší přemokření.
  • Rostlinu chraňte před průvanem a přímým slunečním světlem.

Této okouzlující zimní rostlině sluší každé krášlení. V aranžích k ní přidejte lesklé i přírodní materiály, pokaždé bude na stole nádherným solitérem.

aranzma6

JMELÍ Z LÁSKY A PRO ŠTĚSTÍ

pod zavěšeným jmelím vás čeká polibek

Jmelí se přisuzují nadpřirozené schopnosti. Jeho tradice sahá opět do pohanského období. Tehdy se svazek jmelí zavěšoval nad vchod obydlí, aby odehnal zlé duchy. K nejzvláštnějším pověstem však patří ta o kolébce pro Ježíška. Legenda praví, že tehdy rostlo jmelí jako mohutný strom, z něhož Josef kolébku vyřezal. Když Římané tento strom po 33 letech porazili, vyrobili z něj kříž, na němž Ježíše ukřižovali. 

JMELÍ SI DÁVÁME S RADOSTÍ

  • Dnes věříme tomu, že čím víc má zelené jmelí bílých bobulek, tím větší štěstí budeme mít.
  • Jmelí vám však musí někdo věnovat, jen tak vám přinese štěstí. Proto jej hojně rozdáváme každému, koho máme rádi.
  • Zvyk, že muž smí políbit ženu stojící pod zavěšeným jmelím, pochází z Anglie. Za každý polibek se utrhla jedna bobulka, až zbyla poslední. Ta se nechávala na uschlém keříčku do dalšího roku, aby z domu neodešla láska.

Jmelí si můžete koupit i nastříkané do mnoha barevných odstínů. Stále je nejoblíbenější zlaté a stříbrné jmelí. Ze zářivých větviček lze vytvořit elegantní aranžmá, ale je třeba pracovat s čerstvě utrženým jmelím, které je doposud pružné. Rostlina velice rychle uschne, a pak se stane křehkou a lámavou. Pokud aranžmá necháte v klidu stát, zůstane dlouho krásné. 

 

NÁVOD NA ARANŽMÁ SE JMELÍM NALEZNETE ZDE.

Možná dáte před vyráběním nákupu umělých květinových dekorací, které vám vydrží několik sezón. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.