KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ BABÍHO LÉTA

MERUŇKOVÝ SIRUP S LEVANDULÍ
26.8.2019
PODZIMNÍ KATALOG JE TU!
28.8.2019

Máme-li chuť ozdobit si stůl nebo některé z míst ve svém domově, většinou sáhneme po květinách. Často nemusíte ani běžet do květinářství.

V tuto roční dobu si pomůžeme přírodninami ze zahrádky, dokonce i z běžné procházky si začneme domů nosit tu větvičku červených šípků, spršku oranžových jeřabin či bílý i žlutý řebříček k sušení. Málokdo z nás odolá, protože domácí aranžování květin patří k příjemnému oddechu. O tom, že nás příroda umdlená horkým létem brzy zahrne indiánskými barvami, vůbec není pochyb.

Vytváříte-li větší dekoraci, je třeba o rostlinkách něco vědět. Ne každý rostlinný materiál je ke kýženému záměru vhodný, protože rostliny rychle uvadají, blednou, plody se rozpadají. Celek může velice rychle utrpět. Velké cíle zanechte zkušeným rukám profesionálních aranžérů, a s radostí si vytvořte jednoduchá aranžmá, taková, k nimž vás vybídne vaše představivost.

Vůbec nevadí, že kytice, věneček nebo svazek květů ve váze nebude dokonalý. Tu radost, kterou si užijete při tvoření, i potom, kdy se svým dílkem pochlubíte, stojí za všechnu námahu. Pokud můžeme přispět k vašim aranžérským nápadům čímkoli z našeho nového podzimního katalogu, budeme rádi. V elektronické podobě si ho můžete prolistovat ZDE.

Dlouhé výhonky orchidejí jsou jako stvořené k naaranžování robustní květinové dekorace probíhající osou stolní tabule. Vůbec nevadí, že v tuto chvíli sáhnete po umělých rostlinách. Vypadají výborně, a konec konců, pokud není dekor určený zcela výjimečné životní situaci, společnost ho přijme jako nápadité osvěžení stolování. Plastové stonky rostlin schovejte do zkroucené široké stuhy, kterou jsou květy podloženy. Saténový lesk dodá celému nápadu tu správnou míru elegance.

K nejoblíbenějším dekoracím patří věnečky a různě tvarovaná aranžmá, jimiž si můžeme dozdobit stěnu, okno nebo vchodové dveře svého domova. Přírodniny, z nichž je nejčastěji vážeme, na vzduchu uschnou a pak dlouho zdobí zvolený prostor. Toto srdíčko z bíle lakovaného proutí už základní dekor má. Nicméně otvory v proplétané síti mě vybídly k tomu, abych celý povrch zaplnila rostlinami. Je to perfektní způsob, jak si je nasušit a nechat na srdci nerušeně vládnout.

Je spousta drobných a křehkých květin, které vypadají nejlépe jen tak, svázané do malého svazečku. Když potřebuji malou kytičku do ruky, používám jednoduchý nápad - zabalím ji do některého z velkých listů, které pěstuji na zahrádce. Například listy bohyšky (na fotografii, podrobnosti naleznete v článku; proklikněte se obrázkem) fungují znamenitě. Teď na konci léta jsou opravdu veliké, a vejde se do nich i sprška jeřabin.

Až přijde čas, stromům a keřům dozrají plody a bobule, a listy se obarví do podzimních odstínů. Ještě si v sobě hýčkám léto, ale tu předzvěst podzimu mám moc ráda. Všechnu tu krásu si pak nosím domů a tvořím pro radost a pohodu. Právě tak vznikl objemný patrový svícen z květů hortenzií, vínově zbarveného berberisu a bobulek přísavníku. V podstatě imituje věnec, protože jsem všechny rostliny soustředila do kruhu, v jehož středu je vynesen malý etažér na nožce. Slouží na čajové svíčky, které jsou tu v bezpečí. S večerním soumrakem vypadá celé aranžmá romanticky.

Jak nasušit květy hortenzií se dozvíte v článku, do něhož se proklikněte obrázkem. Brzy bude jejich čas. I kdyby vám někdo věnoval jen jediný květ, můžete si z něj vytvořit hezké aranžmá do plecháčku, hliněného květináče i do plné keramické vázy. Bohatý květ jsem v tomto případě jen obtočila věnečkem stočených proutků berberisu. Keř je plný ostnů, takže si dejte pozor.

2 Comments

  1. Mirka napsal:

    Máte doslova vymazlené webové stránky! Opakuji se, ale krásnější web neznám. Díky. M. Stroupková

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Stroupková,
    to je skutečně pohlazení! Děkuji mnohokrát za všechny zúčastněné :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.