KVĚTINÁČOVÁ SPÍŽ

KRAJKOVÉ PARMEZÁNOVÉ PALAČINKY
26.1.2017
BOMBARDINO PO ČESKU
30.1.2017

ornament_01

Asi tušíte, že trochu přeháním. Máte-li chladnou spíž, víte, že ji v domě nebo v bytě těžko něco nahradí. Tím méně parta květináčů. Ale já to zkusila – a zatím to funguje…

Studený špajz vlastním, ale i když příroda nebude ještě dlouho vědět o jaru, i tak mi v něm začínají vesele klíčit brambory a cibule. Nezlobím se, říkám si, že potraviny třeba obsahují méně chemie. Nicméně klíčky vyčerpaná cibule a česnek mě opravdu netěší. Dozvěděla jsem se, že pomůže, když se tato zelenina ochrání před světlem, a že docela dobře zafungují hliněné květináče. V květináčích už jsem pekla i chleba, tak proč to nevyzkoušet?

Květináče jsou sympatické a k tomu účelu naprosto ideální. Otvorem jde dovnitř vzduch, ale zelenina si tam vytvoří svoje klima. Je důležité, aby každá dvojice květináčů do sebe dobře zapadla a byla stabilní. Pomocí odtokového otvoru, do kterého strčíte prst, poklop naprosto bezpečně zdvihnete. Květináče zabydlete a umístěte je například na chladnější okenní parapet. Zelenině se tam bude dobře dařit.

Květináčky si můžete pomalovat nebo zkrášlit pomocí techniky découpage, ale já jsem nakonec zůstala u jednoduchosti. Výsledné tvary mě nadchly, a navíc, na jaře v nich zaručeně skončí muškáty.

ornament_02
kvetinace1

CO POTŘEBUJETE NA SPIŽÍRNU Z KVĚTINÁČŮ

Na výběr je velká spousta tvarů. V obchodě se zahradnickými potřebami jsem si docela vyhrála. Ale nevím, co si mysleli ti, kteří mě tam pozorovali, jak kombinuji jednotlivé pyramidky. Květináče jsem koupila raději větší, aby se do nich něco vešlo. Připravte si:

  • dvojici květináčů, která do sebe zapadne
  • provázky a jutové stuhy na dozdobení
  • lepidlo a budete-li malovat, pak ještě akrylátové barvy a štětec

Květináče jsem chtěla původně dekorovat bílými puntíky, proto jsou na fotce připravené barvy. Jenomže pak se mi zalíbila čistota tvarů a zůstala jsem jen u stuh.

kvetinace2

TVARY DO SEBE MUSEJÍ ZAPADNOUT

V podstatě je jedno, zda okraje květináčů do sebe zapadnou tak, že horní květináč bude přesahovat, anebo zda se opře o vnitřní profil spodního květináče. Než začnete nějak zdobit, kombinujte jednotlivé tvary a najděte nejstabilnější partnerství. Rozmyslete si, zda je budete nějak dekorovat. Já jsem na ně jen přilepila stuhy z juty a v jednom případě jsem vytvořila oko ze zelené stuhy (viz hlavní foto), které jsem uvnitř květináče zajistila pomocí velikého dřevěného korálku. Ale v podstatě je to zbytečné.

kvetinace3

CO VŠECHNO USKLADNÍTE?

Zatím jsem v květináčích zabydlela zmíněný česnek a cibuli, kusy zázvoru a citrony. Daří se jim výtečně. Květináče umístěte na chladnější místo, třeba na okenní parapet, a čas od času je zkontrolujte. Spodní misky můžete vystlat kouskem papíru z obyčejného sáčku.

Moje okenní bylinková zahrádka v tuto dobu prořídla, takže mám na nové květináče místo. Musím říct, že zajímavé objekty kuchyni mimořádně sluší.


 

…a kdyby se vám náhodou nechtělo shánět květináče, pak je tu ještě naše nabídka:

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.