KUSOVÉ KOBERCE A JEJICH ÚDRŽBA

DÁRKOVÝ MERUŇKOVÝ DŽEM Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
13.8.2020
PODÁVEJTE CHLAZENÉ…
18.8.2020

Kusové koberce můžeme vzhledem k jejich ceně měnit častěji. Ale máme-li je rádi, pokusme se prodloužit jim život správnou údržbou.

Malý koberec znamená docela určitě méně práce. Co se rozměrů týče, tak určitě, ale na druhé straně koberce bývají položeny tam, kde chceme mít příjemně pod nohami, to znamená, že se jedná o výrazně frekventovaná místa - v předsíních, kde koberec vytváří tzv. přechodovou mokrou zónu a zabraňuje roznášení venkovní špíny, u postele či před sedací soupravou, kde si přejeme mít útulno vizuálně a očekáváme zateplení, nebo např. pod jídelním stolem, kde koberec vytváří příjemný ostrůvek, ale kde není nouze o nějakou tu skvrnu.

Možností, kam položit kusový koberec je ještě celá řada, ale v každém případě je třeba, aby textilie byly dobře ukotveny na místě pomocí protiskluzové podložky a byly snadno udržovatelné. Což znamená časté vysávání, a při větším znečištění volbu mezi vodou a chemickým čištěním, které stále častěji nahrazují ekologické přípravky.

jak na koberce

  • K nejlevnějším variantám patří voda a houbička se saponátem. Ne vždy však svému koberci posloužíte. Na rychlé setření špíny při maléru to stačí. Ale pokud máte vlněný koberec, při následném čištění vláknům promočení svědčit nebude. Stejně tak hrubě tkané koberce z bavlny, mohou naředěnou nečistotu poslat hluboko do vláken. Nečistoty setřete, a vyzkoušejte raději suchou pěnu, pokud máte jistotu, že je koberec stálobarevný (to platí i pro užití octa apod.).
  • Kusové koberce mají úžasnou výhodu - lze je sbalit, přemístit a při čištění na ně nešlapat; můžete je vzít na vygruntování na chalupu, a především je zde pořádně vyklepat. Zbavit koberce prachu je nejdůležitější, klepejte je však pokaždé z rubu, aby nečistoty nezapadaly dovnitř. V domácích podmínkách je ideální, vlastníte-li k vysavači klepač.
  • Nízké koberce z umělých vláken snesou velice dobře tzv. mokrou pěnu. Přípravek namíchejte podle návodu výrobce, pak pěnu houbou vetřete do povrchu koberce a následně po důkladném zaschnutí pěny odstraňte nečistoty vysavačem. Síly a kolena vám ušetří tepovač koberců se zásobníkem, který už po léta dobře funguje v mnoha domácnostech (viz galerie pod článkem).
  • Chlupy od domácích mazlíčků jsou každodenním trápením. Pořiďte si na ně tyčový vysavač s turbo kartáčem, nejlépe se 2 rychlostmi pro pevné povrchy a pro koberce, protože vlastníte obojí. Pozor však, ty opravdu výkonné vysavače nejsou vhodné na koberce s vysokými vlákny, zachytávají je a mohou je vytrhat. V recenzích od zákazníků se u vybraného výrobku dozvíte celou řadu informací z reálné praxe.
  • Koberce s příměsí kokosového vlákna snesou jemný kartáč a proud vody. Musíte je však nechat dokonale proschnout, abyste si neponičili dřevěnou podlahu.
  • Při čištění koberců řešíme nejčastěji skvrny nejrůznějšího původu. Můžete se uchýlit i k osvědčeným babským radám. Vůbec není špatné vyčistit koberec solí a po půlhodince ji vyluxovat, nebo osvěžit jeho povrch pomocí octové vody. Ocet funguje jako ustalovač barevných pigmentů a přírodní aviváž. Pokud přidáte trochu octa do studené vody a přejedete vlhkým vyždímaným hadříkem po vlasovém koberci, krásně odstraníte nejen nečistoty z povrchu, ale také osvěžíte jeho barvy.

RETRO KOBEREC COLORBLOCK

koberec1
Barvy a plochy koberečku COLORBLOCK (60 x 90 cm) prozrazují ikonická 80. léta, která se mohou významně podílet na dokončení vašeho interiéru. Materiál patří k snadno udržovatelným, základ tvoří tkaná bavlněná textilie s výborně barevně laděným potiskem na povrchu.

ELEGANCE HLADKÝCH MELÍROVANÝCH POVRCHŮ

516105101_z1
Koberec NATURE s hladkou vazbou připomínající plástev, patří k onomu druhu koberců, které vám budou léta sloužit. Momentálně ho nabízíme ve třech velikostech a v barevnosti anglického tvídu. K jeho čištění bude stačit pravidelné vysávání a v případě skvrn houba s pěnovým čisticím prostředkem.

VLASOVÉ A SMYČKOVÉ KOBERCE

shaggy
Skvělé řešení koberců ve tvaru puntíků vnese do vaší domácnosti uvolnění a vtip. Přechodové místo nebo dětský pokoj tak dostane zcela nový impulz. Kruhové koberce SHAGGY s šířkou 120 cm se vyznačují měkkým došlapem díky 12 mm vysokým vláknům. Stejný materiál naleznete na našem e-shopu také v tradičním obdélníkovém provedení na kobercích v několika jednobarevných odstínech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.