KUŘECÍ POLÉVKA S JEMNÝMI SÝROVÝMI KNEDLÍČKY

MUG CAKE NASLADKO ANEB PEČENÍ V HRNKU
10.10.2019
5 TIPŮ PRO OŘECHOVOU SEZONU
15.10.2019

Říká se, že podle polévky poznáte dobrého kuchaře. Tak s touto polévkou si určitě ostudu neuděláte...

Mnohdy sychravé podzimní dny napovídají, že je třeba zařadit do jídelníčku co nejvíce teplých pokrmů. Zahřát se zevnitř, to znamená udržet zdraví v pořádku.

Masové vývary drží teplo dokonale. O tom, že jsou plné látek, které vás nabijí energií, není pochyb. Zatímco po vydatném jídle máte všeho dost, po horké polévce se určitě cítíte lépe, i když dokáže slušně zasytit. Samotná polévka samozřejmě neobsahuje veškeré důležité složky, které pro své zdraví potřebujete, ale obsahuje jich dost. Zde se spojují vitamíny, minerály i bílkoviny v pestrosti, která nám vyhovuje. Polévky mají totiž tisíc podob a každý z nás si najde tu svou. Zásadní roli u vývarů hraje maso, zelenina a bylinky, a pokud si je zahustíte ještě některou ze zavářek, pak uspokojíte i velkého hladovce.

K oblíbeným kombinacím patří nejrůznější druhy knedlíčků. Ty dnešní jsem dělala z jemné krupičky, vajec, smetany a parmezánu. Vytvořte si jich raději víc, společně s polévkou získáte výtečné a rychlé jídlo z jednoho hrnce.

004

POLÉVKA S KNEDLÍČKY

Příprava: 45 minut * Získáte: 2 l polévky a 30 knedlíčků

Polévka

   2 l silného vývaru
   1/2 červené papriky, nakrájené na nudličky
   100 g kukuřičných zrn, mražených
   250 g kuřecích prsíček, vařených a nakrájených na nudličky
   150 g brokolice, rozebrané na růžičky
   sůl a čerstvě mletý pepř
   2 lžíce petrželky, nasekané nadrobno
   1 lžíce jarní cibulky, nakrájené na kolečka
 
Knedlíčky
 
   100 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva
   50 g dětské krupičky
   3/4 lžičky prášku do pečiva, BIO
   3 lžíce petrželky, nasekané nadrobno
   2 vejce
   4 lžíce smetany na vaření
   1 lžíce slunečnicového oleje
   3 lžíce parmezánu
   větší špetka soli
 
1. Do hrnce dejte vývar, přidejte nakrájenou papriku a kukuřici. Polévku přiveďte k varu, vložte do ní kuřecí maso a nechte krátce provařit. Přikryjte pokličkou a vypněte.
 
2. Mezitím si připravte knedlíčky - dejte vařit osolenou vodu. Suché ingredience nasypte do větší misky, přidejte petrželku. Do důlku vložte vejce, smetanu, olej a parmezán, směs osolte a dobře promíchejte. Vznikne něco jako lepivá drobenka. Ruce si namočte do studené vody a tvořte kulaté knedlíčky o průměru 2,5 cm. Jde to dobře, bude jich asi 30 ks.
 
3. Polévku znovu uveďte ji do varu, přidejte brokolici a bez míchání ji nechte 3 minutky vařit. Pak polévku dochuťte solí a pepřem, vhoďte nakrájenou petrželku a cibulku a hrnec odstavte.
 
4. Mezitím vařte knedlíčky po dobu 10 minut a horké podávejte s polévkou, kde je nechte krátce natáhnout chuť. Pokud budete polévku teprve dokončovat, vařte knedlíčky 8 minut a dovařte je přímo v polévce. Ihned podávejte.

Tahle rychlá polévka vznikne za předpokladu, že máte předem uvařený vývar, i kuřecí maso. Není to problém, protože si ho můžete připravit den předem - buď z domácí sušené směsi, nebo chcete-li, z bujonové kostky. Do polévky vkládám maso z kuřecích prsíček, protože se jí skutečně vydatně najíte.

Nelekejte se, že směs na knedlíčky je taková podivně drobivá. V mokrých rukách si dá okamžitě říct, a zakulatit knedlíčky v dlaních lze skutečně rychle. Z této várky je jich 30 kusů, což vyjde akorát pro 2 l polévky, kterou právě vaříte. Polévka se mezitím v podstatě jen tak prohřívá a dokončuje se v ní zelenina. Za zhruba 40 minut se vše sejde hotové na stole.

Polévka je skutečně vydatná. Snažte se, aby zelenina byla křupavá, maso šťavnaté a knedlíčky tak akorát na skus. Pochutnáte si. Servírovat můžete přímo v hrnci, v kterém se polévka vařila. Pěkných a praktických jich na výběr u nás naleznete dost!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.