KUCHYNĚ S KVĚTY BEZU ČERNÉHO

BELGICKÉ VAFLE NA TŘI ZPŮSOBY + VIDEO
17.5.2022
HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ V – UPLATNĚNÍ ROSTLINNÝCH OLEJŮ
18.5.2022

Černý bez prý chrání před ohněm, nemocemi a zlými kouzly. Proto keře a stromy tak často žily v kontaktu s lidskými příbytky.

Neměli bychom na to zapomínat ani dnes, protože vůně květů, ale i dřeva samotného, výrazně odpuzuje nebezpečná klíšťata. Vysadíte-li si keř u domu nebo chaty, odmění se jako strážce vašeho zdraví. Lidová moudrost říká - před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Platí to i dnes, protože stále jsme součástí přírody, jejíž výpěstky od pradávna pomáhaly lidem se zmírněním důsledků nachlazení, bolestí, otoků. Veliké zásluhy má mnohými pověrami opředený černý bez.

Černý bez patří mezi nejznámější rostliny, a setkal se s ním každý z nás. Dříve se bezu připisovala kouzelná moc. Věřilo se na to, že nošení nasušených plodů chrání před zlem, i na to, že bezinky zahánějí horečnaté stavy a léčí revma i bradavice. Žvýkání bezové větvičky zase zmírňovalo bolest zubů a větvička s bezinkami se také kladla na polštář, aby přinesla zdravý a pevný spánek rozrušené mysli. Bohaté bezové květy si nevěsty na jaře zaplétaly do svatebních kytic a zdobily se jimi tabule, aby šťastnému páru přinesly štěstí.

Dnes asi více přikládáme důležitost informacím týkajících se zdraví, a víme, že např. čaj z bezových květů účinně pomáhá při detoxikaci organizmu. Ať tak, či tak, pokud vás netrápí alergie, a při procházce kolem nádherně kvetoucích bezů vás napadne, že letos už opravdu musíte přiložit ruku k dílu a využít léčivý potenciál bezu černého, recepty naleznete v následujících článcích. Přinejmenším vyzkoušejte jablečně bezové želé, které můžete ujídat celou zimu. Kuchyňské náčiní a vše, co vám v domácí výbavě může chybět, naleznete, jako vždy, na našem e-shopu

Čaj z máty a bezového květu vám nejlépe zachutná vychlazený. Má typicky bylinnou chuť a můžete si ho připravit i v průběhu roku, protože veškeré bylinky lze použít začerstva, anebo nasušené. Když mi některé schází, obvykle nakoupím v lékárně. Do čaje patří také mletý kardamom, který mi v kuchyni málokdy chybí. Je to příbuzný zázvoru, takže jeho silice připomínají příjemnou aromatickou vůni s citronovým nádechem. Chutná kořenitě a nasládle, a pro své ochranné látky bývá přidáván i do kávy. Na závěr si vyzkoušejte kápnout do čaje trošku bezového sirupu (odkaz naleznete níže). Lze ho koupit hotový, ale právě v tuto chvíli, kdy bezy záhy rozkvetou, si ho snadno vyrobíte doma. Nápoj se sirupem bude ještě voňavější. 

Jemné jablečné želé s bezovými květy se snažím dělat každý rok. Je voňavé, a výborně chutná na domácích houskách namazaných máslem. Moje alergická část rodiny v době, kdy želé vařím, opouští domov, ale kdesi jsem četla, že právě alergikům prospívá konzumace těchto produktů v zimě. Prý se tím docela dobře připravují na pylovou sezonu. Nevím, zda je to pravda, či ne, ale rozhodně pak pampeliškový med nebo bezové produkty ochotně konzumují a rozhodně jim prospívají. 

Nadýchané dorty typu cheesecake - tedy se sýrově tvarohovou náplní ochucenou citronem, přijdou většinou na pořad vždy, když se výrazně oteplí. Nádherné počasí právě povytáhlo květiny ze země a bezové keře i stromy se rovněž chystají k rozpuku. To je ten čas, kdy je třeba vypravit se do krásné krajiny bez doteku komunikací a natrhat čerstvé květy. Budete je potřebovat pro výrobu aromatického bezového sirupu, bez něhož nevznikne svěží dortové želé. Určitě stojí za vyzkoušení. Dortík vytvoříte zcela bez pečení, ale pochutnejte si na něm teprve až bude dokonale vychlazený.

bez4

4 / SIRUP Z BEZOVÝCH KVĚTŮ

Bezový sirup je hodně aromatický, což není divu, když spolyká omamnou vůni květů, z níž se až zatočí hlava. Připravte si ho hned několik láhví, protože na pomezí léta patří společně se sodovkou k nejlahodnějším limonádám. Samotný sirup lze vyrobit za tepla i za studena, oba postupy naleznete po prokliknutí do předchozího článku.

2 Comments

  1. Jarmila napsal:

    To vypadá moc dobře,děkuju

  2. Jana napsal:

    Paní Jarmilo,
    rádo se stalo. Také já vám děkuji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.