KRŮTÍ ROLÁDA SE ŠPENÁTEM A PEČENÝMI BRAMBŮRKY

ODMĚŘOVÁNÍ SUROVIN NA ŠÁLKY, LŽÍCE A LŽIČKY
12.5.2021
DOMÁCÍ BAGETY A TALÍŘE S LEVANDULÍ
17.5.2021

Masové rolády patří k lákavým jídlům na neděli. Jsou barevné, efektní a vypadají slavnostně. Přitom není tak složité je připravit.

Připravujete-li často krůtí maso, vaříte zdravě. Maso patří k surovinám vhodným pro dietní stravování, malé děti i pro přípravu jídel při redukční dietě. Je chudé na tuk a obsahuje velké množství bílkovin, železa, vitaminu B12 a zinku. Jemné maso krůtích prsou se může někdy v troubě vysušit, takže vyzkoušejte některou z úprav krůtích rolád, díky nimž budou šťavnaté. Jsou špičkově dobré, maso přijme chuť, kterou mu přisoudíte prostřednictvím dalších ingrediencí, a vyrobit z něj velký plát je hračka.

Na jaře strkám do každého vaření i pečení velké množství bylinek a pozvolna navyšuji podíl čerstvých salátů, protože zelenina nabírá na síle i chuti. Do masa jsem připravila porci špenátu, protože se doplňuje s omeletou z vajec a sýra. Omeletu vkládám do masa nejen proto, že ve výsledku dobře vypadá, ale s roládou se dobře pracuje. To vše jsem završila krásným smaltovaným pekáčem s dekorem modrotisku, s nímž můžete jídlo servírovat na stůl.

Pokud se do modrotiskových smaltů zamilujete, další kousky naleznete v galerii pod článkem.

Příprava: 50 minut + pečení

Roláda

  • min. 1 kg krůtích prsou
  • 200 g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej na opečení
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • sušený či čerstvý tymián
  • 50 g másla

Omeleta

  • 4 vejce
  • 30 g sýru Gran Moravia, nastrouhaného
  • 1 lžíce oleje

Špenát

  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř

1. Z vysokého masa dvojím naříznutím rozbalte velký plát. Velice lehce ho naklepejte, osolte a opepřete horní stranu a poklaďte ji slaninou. Tři plátky si ponechte na pečení.

2. Vejce vložte do hrnku, prošlehejte je a přidejte jemně strouhaný sýr. Na pánvi rozpalte olej, směs vlijte dovnitř a osmažte vysokou omeletu. Přidejte ji na plát masa.

3. Mezitím properte špenát, osušte ho a rozmělněte česnek. Na pánvi rozpusťte máslo a špenát po částech vložte dovnitř. Osolte a opepřete ho, přidejte česnek a promíchejte. Nechte krátce zavadnout a rozprostřete ho na vrstvy rolády. Roládu pevně zarolujte od kraje se špenátem, aby tvořil střed. Maso ovažte potravinářským motouzem.

4. Roládu opečte ze všech stran na trošce oleje a vložte do pekáče, přilijte zeleninový vývar. Povrch posypte solí, pepřem a hojně tymiánem a povrch zakryjte zbylými plátky slaniny. Pekáč pevně uzavřete alobalem a pečte 1 hodinu při teplotě 175 °C. Pak sundejte alobal, přidejte 50 g másla a dopečte dozlatova.

Krůtí roládu podávejte s opečenými bramborami s petrželkou.

Z 1 kg krůtích prsou vytvoříte snadno rozměrný plát masa. Tak velký, že se roláda do pekáče sotva vejde. Plnění vám půjde snáz, když z vajec a sýru Gran Moravia vytvoříte omeletu; jediné, co by se mohlo rozpadat, je pak už jen ochucený špenát, ale většinou se dá spořádaně zavinout dovnitř. 

Roládu peču pod alobalem, a když ho odkryjete, vypadá takto. Trošku se vypeče, takže nyní se už s pekáčem porovnala. V modrotiskovém pekáči jsem pekla už podruhé - první akce se týkala buchty s velkou porcí červené řepy v čokoládovém těstě (recept naleznete ZDE), ale tam jsem se bála, že obarvím vnitřní bílý povrch. Naprosto nic se nestalo, a i tady zůstává smaltovaný pekáč téměř nezapečený. Mytí nádobí nebude problém.

Rozkrájené maso nechte chvilku odpočinout, a můžete ke stolu. Tahle roláda je výtečná, chutnat vám bude také jako studený nářez. Rozhodně se vám potom bude lépe krájet...

...k teplému obědu doporučuji opečené plátky brambor. V pekáči si je uděláte ještě mnohokrát, třeba jen tak k večeři se sýrovým dipem.

4 Comments

  1. Marta napsal:

    Vynikající nápad připravit z vajíček do rolády omeletu. To rozhodně stojí za vyzkoušení.

  2. Jana napsal:

    Paní Marto,
    zdravím, je to tak, s roládou se dobře pracuje. Napoprvé jsem se snažila uštvat vajíčka i špenát, ale skončily na stole…

  3. Dagmar Hudečková napsal:

    Souhlasím s paní Martou, že udělat z vajíček omeletu je skvělý nápad. Já jsem ty smažená vejce vždy honila po půl kuchyni. Paní Jano jen tak dál s dobrými nápady.

  4. Jana napsal:

    Paní Dášo,
    díky moc, to vznikne tak, když si chci práci zjednodušit; ale ne vždy se mi podaří, aby hlava zapnula dostatečně rychle :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.