KREJZLÍKY NA ZAVAŘENINY

CUKETKY
10.11.2016
DUHOVÉ PUSINKY V KRAJKOVÝCH KORNOUTCÍCH
14.11.2016

ornament_01

Potřebovala jsem chvilku k zamyšlení, chvíli, kdy jsem sama se sebou. Je to ideální čas pro nějakou drobnou rukodělnou činnost. Sáhla jsem po klubíčku a háčku.

Ruce si dělají, co potřebují, a hlava běží jinudy. Jsou to docela vzácné chvíle zastavení, protože naplánovat si je už neumím. Možná se i vám bude hodit takováto víkendová terapie. A kdybyste měli pocit, že neděláte nic užitečného, pak vám prozradím, že si přitom vytvoříte pár krajkových deklíčků na zavařené dobroty. Určitě se vám budou zanedlouho hodit k odekorování vašich skvělých domácích dárků ze spíže, obzvlášť pokud jste propadli zálibě jménem zavařování. A kdyby se vám náhodou tvořit nechtělo, inspirujte se zde

ornament_02

dscf3483

TAKTO VYPADÁ VÝSLEDEK

Líbí se mi spojení látky s droboučkým vzorkem a slabé háčkovací příze. Aby nebylo nutné cokoli našívat, kraječku jsem vháčkovala přímo do okraje tkaniny. Jestli mohu radit, pak použijte pevnější látku, která má dosud impregnaci. Sepraná, jemná bavlna se začne po okraji třepit, byť je nastřižená dokulata. Vpichy háčku jsou totiž kladeny hustě vedle sebe a jednotlivé nitky látky se pak dokážou dělit od sebe. Do pevnější tkaniny se hůře vpichuje háček, zato však příze dokonale drží.

dscf3427

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Přízi si vyberte docela tenkou. Jednak ji musíte vpravit do okraje textilie a krajka by měla být jemná a vzdušná, protože se ve finále nařasí na skleničky, které mají kolem krčku jen pár centimetrů. Připravte si:

  • klubíčko tenké bavlněné příze hodící se k látkám
  • ostrý háček č. 1 a háček č. 2
  • zbytky bavlněných látek
  • úzké stuhy, 1 cm široké
  • kancelářský papír na šablonu
  • tužku, nůžky

POUŽITÉ ZKRATKY

  • RO řetízkové oko
  • KS krátký sloupek
  • DS dlouhý sloupek
  • PO pevné oko

Výroba dárkového víčka je strašně jednoduchá. Jednotlivé kroky popíši přímo k obrázkům, ale myslím, že budete pracovat zcela intuitivně a navymýšlíte si spoustu dalších ozdobných rantlíků.

dscf3433

ŠABLONA

Každé víčko je jinak velké, takže si musíte vytvořit vlastní šablonky. Víčko, podobně velké jako má zavařenina, položte na papír a obkreslete. Kolečko vystřihněte a dejte ho na vyžehlenou látku. Teď ale stříhejte od šablony asi o 3 mm dále.

dscf3449

UPEVNĚNÍ PŘÍZE

Vidíte, že látka s pevnou vazbou se v krajích nijak netřepí. Nyní vezměte ostrý háček, vpíchněte ho asi 3-4 mm od kraje látky, přízi protáhněte zezadu dopředu, nahoďte a vzniklé 2 smyčky protáhněte přízí. Pokračujte dokola, vpichy by měly být asi 2-3 mm od sebe. Kruh uzavřete PO.

dscf3457

PRVNÍ ŘADA

V háčkování pokračujte do kruhu stále ve stejném směru. Nejprve uháčkujte 2 RO pro začátek řady a dále uháčkujte pod každé RO předchozí řady 1 KS. Pokračujte do konce a řadu uzavřete PO.

dscf3462

DRUHÁ ŘADA

Do předchozí řady z KS teď budete háčkovat dírkovanou řadu, kterou později provléknete stuhu na zavázání. Do 2. ř. přejděte 3 RO (nahradí 1. DS), a dále opakujte *2 RO, vynechejte 1 RO předchozí řady a uháčkujte 1 DS*, tuto skupinku opakujte do konce řady, ukončete PO po uzavření posledního okénka.

dscf3470

TŘETÍ ŘADA

Nyní budete háčkovat do každého okénka vějířky tvořené z pěti dlouhých sloupků. Krajka se začne mírně vlnit. Do této řady opět přejděte 3 RO a uháčkujte 4 DS pod RO okénka. Dále opakujte skupinku *1 RO, 5 DS pod RO dalšího okénka*, pokračujte až do konce a řadu uzavřete PO. Textilní víčko je hotové. Ještě dobře zapošijte konec příze a okénky provlékněte barevnou stuhu.

Zbývá jen nadepsat kartičku s věnováním a připsat něco milého. Dárek ze spíže je na světě. Pokud si při práci trošku usadíte myšlenky, bude vám docela fajn. Přeji vám pěkný víkend!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.