KŘEHKÁ PAVLOVA PATŘÍ K RYCHLÝM LETNÍM DORTŮM

SVÍČKY S KORÁLKOVÝM DEKOREM
30.5.2019
5 RECEPTŮ NA JAHODOVÉ SPECIALITY
4.6.2019

Když máte málo času na přípravy slavnostního pečení, vyzkoušejte dort Pavlova. Pokaždé vznikne jedinečný originál, a vždy ho můžete dochutit jiným krémem i různým sortimentem ovoce. Jednoduše podle toho, pro koho je připravován.

Léta jsem si myslela, že tenhle dezert je vyšší dívčí a že dort dobře nezvládnu. Od renomovaných cukrářek jsem věděla, že péct - nebo řekněme usušit vysokánský křehký korpus, je věda. Ale věřte mi, jde to dobře, a pokud si napoprvé netroufnete, pak začněte s pusinkami a většími tvary, až bude jednou dort na stole. Radost je to nezměrná, a do horkých dní, kdy je chuť jen na něco lehoučkého jako vánek (nejlépe s náloží čerstvého vychlazeného ovoce), nemůžete volit lépe.

Pavlova má své kořeny v Austrálii nebo na Novém Zélandu (o to se země téměř 100 let vesele přou), a jedná se o geniální nápad upéct krém z našlehaným bílků a štědře ho nazdobit vlnkami šlehané smetany a ovocem. Historii dortu uvádějící podobu dortu s baletní sukýnkou slavné baleríny Pavlovové, jistě znáte; méně známé je to, že sukně byla světlounce zelená, a tak byl i dort dokončený plátky kiwi. Protože toto ovoce v našich končinách nebývá perfektně vyzrálé a správné chuti, raději dezert ladíme s jahodami a malinami.

V některých případech nechávám dort jen tak, s velkým přelivem našlehané smetany, a zdobím ho jen cukrovými a citronovými lístečky růží. Právě jako nyní, kdy jsem ho ladila s letním ubrusem...

006

SLAVNOSTNÍ PAVLOVA

Příprava:  25 minut + 3 hodiny na pečení a vychládání * Získáte: dort o průměru 26-28 cm

Těsto:

  • 150 g bílků (ze 4 vajec) pokojové teploty
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 220 g jemného krupicového cukru
  • 1 lžička bourbonské vanilky (tekutého extraktu)

Na dokončení

  • 2 kelímky smetany, 31-33%
  • 200 g čerstvých malin
  • hrst lístků růží ze zahrady (bez chemického ošetření)
  • šťáva z ½ citronu
  • miska jemného krupicového cukru

1. Bílky pokojové teploty dejte do suché nerezové misky a pomocí robota, nebo ručním šlehačem, začněte šlehat na nízké otáčky. Přidejte špetku soli, otáčky zvyšte na střední a šlehejte, přičemž začněte přidávat škrob a ocet.

2. Troubu zapněte na 110 °C, plech pokryjte pečicím papírem, vymažte na něm kruh máslem a mírně posypte kukuřičným škrobem.

3. Když sníh začne dělat měkké špičky, po lžících přidejte cukr. Každou dávku důkladně zašlehejte. Sníh se zpevní a začne se lesknout. Přidejte vanilkový extrakt a proveďte zkoušku pevnosti - sníh by teď měl dělat ostré špičky a v prstech byste neměli cítit krystalky cukru. Pokud ano, šlehejte dál.

4.  Hotové těsto rozetřete stěrkou na připravený papír. Vytvořte kulatý dort a nepravidelně ho navršte do výšky, přičemž uprostřed vytvořte důlek. Jednak tak vznikne místo pro naplnění dortu, ale také se korpus lépe propeče.

5. Korpus dejte péct do spodní třetiny trouby, zhruba na 1 hodinu 15 minut. Kontrolujte, zda těsto příliš nehnědne a je-li to třeba, v poslední fázi pečení ho zakryjte pečicím papírem. Po upečení jen mírně pootevřete troubu a nechte dort vychladnout uvnitř. Asi po 2,5 hodinách můžete dort naplnit.

6. Mezitím si připravte cukrové růžové lístky. Z citronu vymačkejte šťávu a lístky v ní namočte. Přesuňte je do další misky a pomalu na každý lístek nasypte trochu cukru, a obalte ho. Dejte schnout na kousek pečicího papíru.

Dokončení - Ušlehejte smetanu bez cukru (těsto je sladké dost) a pár lžic navršte na dort. Doprostřed dejte maliny (pár si jich ponechte na dozdobení talířků) a přikryjte je zbytkem smetany. Po obvodu rozhoďte cukrové lístky.

Všechno, co se mi sešlo na pracovním stole, je předzvěstí léta. Surovin potřebujete minimum, a jediné s čím se trochu upatláte, je zdobení cukrových lístků růží. Ale práce s nimi je víc jak hezká. Než začnete připravovat sníh, myslete, na to, že bílky musí být v pokojové teplotě, tak jim dejte trochu času. Výsledek poznáte hned, těsto bude pevné a bude dobře spolupracovat.

Našlehané bílkové těsto se dá krájet, jak je pevné. O zpevnění se postará kukuřičný škrob, i když je ho v těstě maličko. K vytvarování těsta bych poradila jediné - vyklopte ho na pečicí plochu a jen tak mírně do něj šťouchněte stěrkou, aby uprostřed vznikla prohlubeň. Mám tu zkušenost, že první tvar plný nahodilosti, je nejlepší. Pokud chcete trošku elegantnější útvar, vezměte do ruky lžíci a do hromady těsta udělejte kolmé tahy po celém obvodu směrem vzhůru. Pavlova se peče také ve tvaru obdélníka, takže zvolte, co je vám nejpříjemnější. Správně upečené těsto by mělo být na povrchu křupavé - to je přesně ten zvuk, na který u stolu všichni čekají, a uvnitř bílé a pěnové. Pak jde bez potíží nakrájet na jednotlivé klíny. Dort můžete plnit i ovocnými krémy, smetanu lze odlehčit díky mascarpone či jogurtu.

Jedlé květiny, k nimž patří i růže, se ke zdobení lahůdek využívaly jen tak, ale nejčastěji dokončené cukrem, kdy vypadají nesmírně dekorativně a slavnostně. Listy nebo květy se potíraly bílkem a obalovaly krystalkami cukru. Já používám raději citron, abych se vyhnula syrovým bílkům. Lístečky sice déle lepí, ale nevadí to. Než dort vystydne, potkají se včas. Lístky po namočení v citronu raději cukrem jen posypte. Pokud byste je v cukru namáčeli, rychle ho rozmočíte a budete ho muset vyměnit. Chcete-li upravit i poupata růží, dovnitř květu dostanete citronovou šťávu pomocí štětečku.

Letní ubrusy jsou nezřídka plné květin. Romantické vzory se těší oblibě, zvláště, pokud je jejich údržba snadná. Ubrus s růžemi je zhotoven z polyesteru, takže s žehlením nebudete mít žádnou práci. K vyprání je třeba pouze vlažná voda; všechny nečistoty z látky sklouznou, jakoby nic.

Čtvercové ubrusy menších rozměrů využijete mnoha způsoby. K dekorování velkého stolu postačí zakrýt středovou část stolní desky, případně ubrus zkombinujte s jednobarevným podkladem tón v tónu.

2 Comments

  1. Hana Novotná napsal:

    Některé tyto recepty vyzkouším. Vypadají moc dobře. Také postup práce je výborně napsaný a pomůže nejen začínajíjícím cukrářkám a cukrářům. Díky Hanka

  2. Jana Pippichova napsal:

    Paní Hanko,
    tak to mám radost a přeji vám pěkné svátky a celé jaro! Tenhle optimistický a rozkvetlý vstup do nového roku zkrátka musí projít žaludkem :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.