KRÁSNÁ OKNA A DVEŘE

5x SLADKOKYSELÉ NAKLÁDÁNÍ
27.9.2017
DÓZA NA KÁVU A NA SUŠENKY
2.10.2017

Loučení s létem je pro každého z nás těžké. Musíme si najít jiné radosti; například potěšení z toho, že nás po návratu z čerstvého povětří čeká útulně zařízený byt.

Optimistický pohled z oken patří k příjemným devizám bydlení. Ne nadarmo lidé pečlivě zvažují pozici stavěného domu s ohledem na světové strany a výhled do okolí; při pořizování bytu se zase v prvé řadě běžíme podívat z oken, protože tam budou nejčastěji směřovat naše pohledy. K těmto důležitým místům našeho domova – k oknům a dveřím, patří také pečlivá úvaha o vnitřním uspořádání zařízení kolem. Zachovejte si volný přístup, trochu prostoru pro květiny, které vydechují životodárný kyslík, a teprve pak oblékněte okna podle svého vkusu. Možností je celá řada:

  • Nakupujte s ohledem na to, jak moc se potřebujete oddělit od okolní reality. Ložnice nebo koupelnová okna budou potřebovat především žaluzie. Zda horizontální, či vertikální, venkovní, nebo vnitřní, to už záleží na vás. Kromě lamel z netkaných textilií, můžete v ostatních případech kombinovat okna s mírně průsvitnými závěsy, které se hodí během dne k částečnému zastínění. Vedle zmíněných lamel, zvolte textilii s vytkaným vzorem, který celý prostor zútulní. 
  • Kuchyňská okna nad pracovní linkou se nejčastěji obejdou bez záclon, zvláště, skýtá-li se vám pěkný pohled ven. Okno nad jídelním koutem lze přistínit lehkou záclonou se vzorem, který koresponduje s okolním vybavením. Máte-li rádi krajkový vzhled, vyberte si krátkou záclonku ušitou na míru. Nebudete mít žádné starosti s jejím naaranžováním.
  • Pokojová okna jsou často spojena s dveřmi na balkon. Také tady vám můžeme nabídnout kolekci záclon, které jsou zkombinované ze dvou délek – na okno, i pro zastínění dveří.
  • K bohatě dekorovanému interiéru je vhodné vybrat si z jednoduchých lehkých materiálů bez komplikovaných vzorů. Aby vám i tak připadaly záclony zajímavé, vyberte si takové, jež mají v dolní části zvýrazněnou lehce vzorovanou borduru. 
  • Nabídku hotových ušitých záclon naleznete na našem e-shopu.

JAK SPRÁVNĚ VYPRAT ZÁCLONY

  • Krajkové záclony jsou vyrobeny převážně ze stoprocentního polyesteru a jejich údržba není složitá. Můžete je vyprat v automatické pračce při teplotě nastavené na 30 °C. Záclony nejprve složte do malého obdélníku a vložte do speciální síťky, aby se jejich vlákna nezatrhala o stěnu pracího bubnu. Pokud síťku nemáte, vložte záclony do povlaku na polštář vyrobený z řidší nebo už seprané tkaniny.
  • Na bílé záclony použijte speciální prací prostředek na záclony, který obsahuje aktivní látky proti zešednutí. Barevné polyesterové záclony můžete vyprat v kvalitním tekutém prostředku na jemné barevné prádlo. Pokud má vaše pračka speciální program na praní záclon, využijte ho, protože je k textiliím maximální šetrný.
  • V ostatních případech záclony neždímejte; pokud nastavujete počet otáček ručně, snižte je u vybraného programu maximálně na 400, a odstřeďujte jen krátce. Sušičku vůbec nepoužívejte.
  • Záclony ihned vyndejte z pračky a pověste. Většinou se vlastní vahou vyvěsí. Pokud záclony žehlíte, pak pouze na minimální teplotu.

První pomoc při praní hodně zašlých záclon – Před praním můžete záclony namočit na 2 hodinky do roztoku vlažné vody a sody. Na 10 l vody naměřte zhruba 500 g sody. Sodu dokonale rozpusťte, záclony vložte do roztoku, a po uplynutí dvou hodin je vymáchejte a vložte do pračky. Usazeniny a prach by se měly dobře uvolnit.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.