KRAJKOVÉ NÁPADY ZA PÁR KAČEK

OSTRUŽINOVÉ ŘEZY Z CHYTRÉ FORMY
27.8.2018
NOVÝ PODZIMNÍ KATALOG PŘEDSTAVUJE POHODLÍ
29.8.2018

Tvořit se dá úplně ze všeho. Když na vás přijde dlouhá chvíle, spojte fantazii s tím, co umíte. Není důležité vytvořit veledílo, ale udělejte radost sobě nebo někomu, na kom vám záleží.

Dnešní krajky se hodně vzdálily od ušlechtilých a složitých technik využívajících ručních výšivek, paličkování a háčkování doby minulé. Charakter typických vzorů však nalezneme ve zjednodušené formě ve vazbách tkanin, na tapetách, v dekorech nádobí i dnes. Stále je krásné mít kolem sebe dotek lidských rukou, a proto spoustu starých věcí opatrujeme a chráníme.

Navíc nás inspirují, protože ledacos lze doma vytvořit, napodobit. S romantickými dekoracemi je doma útulněji. Můžete zvolit takové, které poslouží pro určitou chvíli a pak je zase rozeberete, ale věnujete-li jim více času, pak si vytvořte něco, co má trvalejší hodnotu, například háčkované krajky na poličky s novými hrnky, nebo ozdobné deklíky na zavařeniny. K těm prvním výrobkům patří například svícny či aranže z přírodnin, které beztak dlouho nevydrží v kondici.

No, a když jste duše romantická, a vůbec do ničeho se vám nechce, pak si alespoň pořiďte krajkové záclony, hrnečky s růžemi, nebo pár deček na starožitnou komodu. Důležité je, mít chuť se zabývat pěknými věcmi. U nás na e-shopu ledacos naleznete.

z čeho tvořit

  • Pokud šijete a máte rády staré bavlněné krajky a výšivky, za pár korun je naleznete v second handu. Většinou je třeba věnovat chvíli párání, ale vyplatí se to. Nedávno jsem tak objevila povlak na polštář a starou dětskou zavinovačku, z níž jsem získala spoustu cenného materiálu.
  • Pečete-li sladkosti, nejspíš také máte sbírku dortových krejzlíků. Obdélníkové a kruhové výseče různých průměrů jsou skvělou inspirací pro tvoření z papíru. Zakoupíte je v obchodech pro cukráře i v papírnictvích.
  • Plastové krajky byly před pár roky velkou módou. Stále se z nich dělají prostírky a ubrusy a naleznete je za nemálo peněz v obchodech s bytovými dekoracemi. Protože je to skvělý materiál k tvoření, levnější verzi krajek kupuji na tržištích. S klidným svědomím je pak rozstříhám na kousíčky. 
  • Vládnete-li háčkem, pak máte vyhráno. Můžete se směle pustit do háčkovaných krajek. Háčkování samotné je řadu let pořádně v kurzu, a k téhle hezké práci se stále přidává více lidí. Vytvářejí hračky, šperky, bytové dekorace. Ale abyste si vytvořili kousek kraječky, k tomu vám postačí i ty nejjednodušší úkony. Klubko příze přijde opravdu jen na pár korun.

Zavařování je vášeň. Právě je v plném proudu, takže až budete z nejhoršího venku :o), můžete myslet i na dárkovou ambaláž. Přiznávám, že sama mám skleničky jen tak popsané na papírových krejzlících, ale každoročně si vytvořím pár látkových. Většinou však skončí právě na dárcích. Tyhle krajkové deklíky sluší zavařeninám, jednodušší lemy a grafické vzory látek si ponechte na pesto, čalamády nebo čatní.

Tisícerým způsobem lze dekorovat jakékoliv sešity, bloky a notesy. Osobních dárků pro kamarádky není nikdy dost, a mám vyzkoušeno, že podobné věci udělají radost. Stejným způsobem lze vyrobit jednoduchá přáníčka. Stačí polepit jen přední stranu. Můžete pracovat s přírodninami - s vylisovanými lístky růží, s listy a pod.

Originální lucerny klidně vzniknou i z nepotřebných zavařovaček. V tuto chvíli jistě víte, kolik jich budete v kuchyni potřebovat, takže zbude-li nějaká, hned si z ní udělejte zcela bezpečný svícen. Použijete-li objemnou třílitrovou láhev, pak ji postavte někam na zápraží a dejte do ní silnou svíci. Vypadá to nádherně. Tlumené světlo zcela vymaže dojem z plastového materiálu, a zůstane jen romantika... 

Kolekci 10 kusů ručně háčkovaných deček si u nás můžete jednoduše zakoupit. Ale tím radost nekončí, naopak. S dečkami si ještě můžete všelijak vyhrát. Například jednu uzavřete do vyšívacího kruhu, který poslouží jako obrazový rámeček. Prostorová dekorace je v mžiku na světě. Ostatní dečky se jistě rychle rozběhnout po domácnosti a ochrání leštěný povrch nábytku stejně tak, jako tomu bylo kdysi. Vrátí se k vám kouzlo starých časů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.