KRABIČKY NA DÁRKY PRO MAMINKY

ZNÁTE ALTERNATIVNÍ DRUHY MOUKY?
5.5.2021
SLUNEČNÝ PAMPELIŠKOVÝ MED BEZ VAŘENÍ
10.5.2021

Druhá květnová neděle patří maminkám. Květiny a vlastnoručně vyrobené dárky od dětí se dají nachystat i na poslední chvíli.

V Evropě se Den matek začal slavit v roce 1923 a zanedlouho oslaví sté výročí. Původní myšlenka - věnovat tento den maminkám, vznikla v USA a tam už má svátek stoletou tradici za sebou. Zatímco se květinářství připravují na nápor objednávek, doma lze ledacos hezkého vyrobit doslova na koleně. Mám pro vás dárkové květinové aranžmá a patrovou bonboniéru, oboje adjustované do ultra jednoduché krabice, kterou vyrobíte během čtvrthodinky. 

A pokud chcete vybrat něco hezkého na našem e-shopu, mrkněte třeba do sekce Krása a zdraví nebo Bytový textil, určitě tam objevíte něco zajímavého i k následujícím oslavám všeho druhu.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO DÁRKOVOU KYTICI A PATROVOU BONBONIÉRU

Květiny adjustované do krabic ve tvaru srdce nebo krychle si můžete za spoustu peněz objednat v některých květinářstvích. Nejčastěji se aranžují růže, protože se dají urovnat těsně k sobě, a v krabici se jim daří naprosto skvěle. Těm mým teprve po týdnu začaly zasychat okraje lístků, takže se nebojte, že dárek bude jen na chviličku. Aranžmá s nímž si poradí starší děti nebo dokonce přispějí šikovní tátové, bude méně pompézní, ale zcela jistě od srdce. Nejprve vyrobte krabičku z pevnějšího kartonu podle šablony, kterou naleznete níže. Na dárky si připravte:

pro krabičky

  • potištěné kartony s vyšší gramáží velikosti A4 nebo A3
  • trojúhelník s ryskou a tužku
  • nůžky
  • průhlednou lepenku
  • barevné stuhy
  • kartičku na gratulaci

na dokončení květinového aranžmá

  • kytici krátkých růžiček
  • igelitový sáček
  • aranžérskou hmotu Oasis

na výrobu patrové bonboniéry

  • čokoládové pralinky
  • papírové košíčky na pralinky
  • potištěný karton A4 na vytvoření pater

VYTVOŘTE SI LIBOVOLNÉ VELKOU ŠABLONU NA KRABIČKU

Na připravené šabloně chybí rozměry - to proto, že si můžete pro svou dárkovou krabičku zvolit rozměry podle svého záměru. Krabice, které jsem vytvořila, mají tvar krychle se základnou velkou 11 cm. Šablona je natolik jednoduchá, že si na karton přímo zakreslete středový čtverec a pak už vás obrázek povede. Čím bude krabice větší, tím pevnější by měl být karton, s nímž pracujete. Protože jsem se v tomto čase nemohla vydat do obchodu s výtvarnými potřebami, pracovala jsem s tím, co bylo doma. Kartony jsem si musela pro potřebný rozměr slepit ze dvou různých dekorů, ale výsledek dopadl možná ještě zajímavěji. 

Takže si případně také slepte dva kartony těsně k sobě a na rub zakreslete středový čtverec tvořící dno. Šablonu vystřihněte a podle pravítka naohýbejte všechny pravoúhlé vodorovné a svislé hrany. Nyní postavte krabici na základnu, zdvihněte boky krychle vzhůru a v tu chvíli vmáčkněte trojúhelníkové profily dovnitř. Všechny hrany přejeďte ostrým předmětem, aby krabice byla dokonalá.

DOKONČENÍ KVĚTINOVÉHO ARANŽMÁ

Krabici nemusíte slepovat, ale zpevněte ji tím, že uvnitř přilepíte k bokům krychle všechny trojúhelníkové profily ve směru hodinových ručiček. Krabice je hotová. Nyní z aranžovací hmoty vyřízněte asi 3 cm vysoký čtverec a vložte ho do igelitového sáčku podobných rozměrů. Hmotu vtlačte na dno krabice a igelit urovnejte směrem vzhůru. Zbývá jen sestřihnout růže do stejné délky tak, aby květy volně vykukovaly přes okraj krabice. Jednu po druhé vpíchněte do Oasisu. Snažte se o to, aby květy byly perfektně zarovnané a jejich hlavičky tvořily rovnou plochu. Krabičku převažte stuhou, takže se dokonale urovnají i její nelepené hrany. Aranžovací hmotu napusťte vodou a pravidelně ji dolévejte.

Malé rady pro práci s aranžovací hmotou

  • ideální je pracovat s květinami, které mají krátké stonky, protože tak rostliny bez potíží nasávají vodu a dlouho vydrží
  • růže zbavte všech listů a pokud je to možné, stonky šikmo seřízněte
  • předem si promyslete, kde budou jednotlivé květy umístěné, opakované přepichování hmotu zničí (díry tam zůstávají) a květiny pak nejsou stabilní
  • přesvědčte se, že sáček nemá žádnou díru a nezničí vám dárkovou krabici; hmotu udrží déle vlhkou a můžete ji stále pravidelně zvlhčovat
  • aranžovací hmota absorbuje velké množství vody a dost ztěžkne, ale krabice aranžmá perfektně udrží

 

DOKONČENÍ PATROVÉ BONBONIÉRY

Krabici zhotovte výše popsaným způsobem. Dovnitř se vejdou 3 patra bonbonů, takže si připravte ještě 2 kartonové čtverce velikosti 11 × 11 cm. Pralinky vložte do papírových krejzlíčků a urovnejte je na dno krabice těsně vedle sebe. Přidejte dělicí patro a to vše zopakujte. Poslední patro bonbonů nechte vykukovat lehce nad úroveň okraje krabice. Krabičku převažte stuhou a přidejte k ní malou kartičku s gratulací.

Kam za bonbony

Do krabičky naaranžujte obsah oblíbené bonboniéry, ale také se můžete pokusit o výrobu domácích pralinek. Pokud máte doma silikonovou formu na pralinky, návod na čokoládu s ořechy v marcipánu naleznete ZDE.


 

 
krabicky gratulace
 

Všem ženám přejeme mnoho lásky, zdraví a energie společně s pevným zdravím a stálou pohodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.