KOUZELNÝ VÁLEČEK + VIDEO

VLOČKA Z PAPÍROVÝCH PÁSKŮ
13.11.2015
UBROUSKY DOKONČUJÍ STYL
17.11.2015

Pečení vánočního cukroví mě naplňuje radostí. V bytě to voní, ve spíži přibývají plechové krabice s pečivem a já jsem zvědavá, jak se letos všechny dobroty rozleží. Již řadu let při pečení vánočního cukroví nijak neexperimentuji. Každý v rodině má totiž své cukrové oblíbence a na ty musí dojít. A mě pak nezbude čas na zkoušení novinek.

Ovšem letos si díky testování užívám – dostala jsem na vyzkoušení speciální váleček, který má na sobě věnec vykrajovátek. Stačí jedna otočka – a máte téměř napečeno.


TESTUJEME VYKRAJOVACÍ VÁLEČEK

vykrajovaci_valecek1

Základem je plastový váleček, který lze užívat na jakékoli práce. Je dokonale hladký a dobře válí těsto i cukrové hmoty. Na válečku jsou dva odnímatelné prstence s drážkami, do kterých navléknete (ve směru šipek) jednotlivá vykrajovátka. Nepočítala jsem je, ale je jich opravdu hodně. Zpočátku jdou trošku natěsno, ale pak se rozchodí. Prstence drží na místě jednoduché gumové brzdičky a fungují, jak mají. Vyzbrojila jsem se tedy ježatým válečkem a jdu na to…


vykrajovaci_valecek2

JAKÉ ZVOLIT TĚSTO?  Řekla bych, že naprosto ideální bude těsto na perníčky. Není tukové, takže se nebude rozehřívat a tvary vykrájovátek na válečku odpovídají tomu, že se cukroví bude později zdobit. Raději jsem vyzkoušela těsto máslové, abych odhalila veškerá úskalí. Trošku jsem se obávala, že mi zahřáté těsto bude ulpívat ve formičkách.
Vybrala jsem těsto na nadýchané vinné pečivo (recept naleznete v rubrice Recepty, v článku Opilý les s hvězdami). Jednak mu sluší různorodost tvarů a také spolkne kostku másla, takže patří mezi klasická tuková těsta. Těsto jsem vychladila a hladkým válečkem vyválela placku asi 3 mm vysokou. Pečivo se při pečení v troubě nafoukne, a tak těsto nemusí být příliš vysoké.
Váleček si poradil dobře, ve formičkách ulpěly pouze 3 tvary, což se vám stane i při ručním vykrajování. Dále už nebylo co zkoumat. Tvary šly obvyklou cestou na plech s pečicím papírem a do trouby. Napečeno bylo podstatně rychleji, než při sólovém vykrajování. Mrkněte na video!

NA CO DÁT POZOR   Z těsta odkrojte vždy jen část na jednu placku. S přibývající teplotou v kuchyni těsto začne měknout a pak ulpívá ve formičkách. Také záleží na pomoučnění válu. Když to přeženete, těsto půjde snadno za válečkem. Na váleček tlačte rovnoměrně. Všude, kde ho při otočce nadlehčíte, se těsto špatně vykrojí. Všechno chce cvik. Než dopečete, budete vědět, jak na to.


SEČTENO A PODTRŽENO

Pro mě má váleček dvě mínus – po vykrojení zbude na vále poměrně hodně těsta. Není to tak vidět – formičky jsou pěkně nad sebou, ale mezi těmito řadami ho dost zůstává. Poznáte to, až když ho smáčknete do koule. Každé další rozválení nabírá mouku a těsto se stává hutnějším, což nemám ráda. Přiznávám, že kladení jednotlivých formiček na těsto je fuška, ale s plochou si poradím úsporněji. Samozřejmě na to potřebuji daleko víc času. Druhá věc, která mě netěší, je mytí a ukládání celého kompletu. Ale toto přičtěte na vrub mé lenosti. Pokud chcete mít rychle vykrájeno, budete s válečkem spokojeni!

razitko_02

2 Comments

  1. kouzelný váleček napsal:

    Dobrý den prosím cena kouzelného válečku a jak objednat.Děkuji

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    je mi líto, že vám nemůžeme vyhovět, ale tento speciální váleček již delší čas nemáme v nabídce (článek je datován 2015). Snad vás zaujmou jiné výrobky z našeho kuchyňského sortimentu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.