KOŠÍČKY S OŘÍŠKOVOU NÁPLNÍ

SVÁTEČNÍ MISKA SE SVĚTÝLKY / ZE STARÉHO NOVÉ
6.12.2018
ANDĚLSKÉ TÉMA PATŘÍ K VÁNOCŮM
11.12.2018

Formičky na košíčky z křehkého těsta si určitě pořiďte. Využijete je po celý rok pro vytváření slaného i sladkého pohoštění. Teď o Vánocích mohou být napečené korpusy základní surovinou pro celou řadu rozmanitého cukroví.

Plněné košíčky jsou takovou cukrářskou laskominou. Základ tvoří křehké těsto (jak název napovídá, je výborné) a plní se čokoládovými krémy, pudinkem, ovocem, šlehačkou - jak si zamanete. Tím, že se košíčky nazdobí až před podáváním, cukroví je vždycky čerstvé a vynikající. Je vhodné nechat je den, dva, rozležet, což záleží na druhu náplně. Těsto pak zvláční a ingredience se pěkně spojí.

Na těchto přípravách mám ráda, že si mohu košíčky napéct dopředu, a uskladnit je v chladničce v dobře uzavřené krabici. Našlehat krém nebo připravit pudink a ovoce je pak už dílem okamžiku. Pro vánoční pohoštění jsem vybrala rumovou a oříškovou náplň uzavřenou do čokolády. Tyhle chutě zkrátka patří k vůni jehličí.

Letos jsem však odložila starodávné formičky (které v rodině dědíme), protože jsem pracovala s novými tvary, které máme na našem e-shopu. Líbí se mi, že košíčky mají menší průměr, než ty moje stařičké. Cukroví je široké něco přes 5 cm a působí jemněji. Formičky máme dokonce ve dvou velikostech; ty menší, s průměrem 4,5 cm skvěle využijete na výrobu domácí čokolády. A nepřehlédněte ani patrový stojan na cukroví!

004

KOŠÍČKY S OŘÍŠKOVOU NÁPLNÍ

Příprava: 45 minut + plnění * Získáte: cca 25 ks

Košíčky

  • 130 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru, prosátého
  • trocha nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • žloutky ze 2 středně velkých vajec
  • 1 lžička medu
  • 80 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky

Náplň

  • 100 g lískových oříšků, jemně mletých
  • 80 g moučkového cukru, prosátého
  • 100 g máslových sušenek, rozmixovaných
  • 50 ml kvalitního rumu
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu nebo ¼ lžičky skořice
  • ostružinový džem

Čokoláda

  • 100 g hořké čokolády
  • 80 g másla
  • 1 lžíce smetany
  • na dozdobení cukrářské perličky nebo cukrový máček

1. Do misky robota dejte suché ingredience a důkladně je promíchejte. Přidejte žloutky, med a máslo a zapněte motor. V okamžiku, kdy se vytvoří hrubá drobenka, která se začne spojovat dohromady, přeneste těsto na vál a rychle zpracujte. Z těsta vytvořte kouli a dejte ji alespoň na 1 hodinu do chladničky.

2. Troubu zapněte na 175 °C. Formičky vymažte máslem. Z těsta odkrojte část a na pomoučněném vále vytvořte placku vysokou asi 4 mm. Zbytek ponechte v chladu.

3. Vykrajovátkem nebo sklenicí potřebné velikosti vykrojte kolečko a zkuste ho vložit do formičky na košíček. Těsto by mělo přečnívat zhruba o 4 mm. Prsty ho jemně vtlačte dovnitř, a přesah těsta vytvarujte tak, aby vznikl rovný okraj. Dno těsta propíchněte vidličkou a košíčky dejte péct asi na 15 minut. Ještě teplé je zlehka vyklepněte z formiček.

Náplň - Ingredience vložte do misky a lžící vytvořte těsto. Na povrchu je trošku lepkavé, ale kuličky z něj vytvoříte snadno. Na dno vychladlých košíčků dejte ½ lžičky ostružinového džemu a kuličky vmáčkněte dovnitř. Košíčky dejte vychladit. Připravte si čokoládu ve vodní lázni - a pomocí lžičky náplň košíčků potáhněte. Čokoládu nechte trochu zavadnout a cukroví dozdobte máčkem nebo perličkami.

Křehké těsto je vláčné, nelepivé a dobře se s ním pracuje. Snažte se s ním manipulovat rychle a nezahřívat ho. Pro vykrojení těsta je třeba najít správnou velikost vykrajovátka. Přesto, že jich mám spoustu, nakonec vyhovovala až sklenice. Když kolečko vložíte do formičky, mělo by přečnívat přes okraj asi o 3- 4 mm. Když ho dobře urovnáte (případně odkrojíte), zůstane na košíčku dokonalý okraj. Dno těsta propíchněte vidličkou a košíčky mohou do horké trouby.

Košíčky mám napečené, takže se pustím do oříškové náplně. Nejdřív rozmixuji máslové sušenky, pak lískové oříšky a do základu přidám zbývající ingredience. K odměření rumu mi krásně posloužily odlivky SEVILLA (25 ml; brzy vám je předvedu i s domácím likérem). Pokud chcete dát oříškům výraznější chuť, před zpracováním je lehce opražte.

Náplň je na povrchu lepkavá, ale kuličky z ní uděláte velice snadno. Když se dobře trefím s jejich velikostí, vystačí přesně na počet napečených korpusů. Každou kuličku vmáčknu do loužičky domácího ostružinového džemu - ten je prostě nejlepší. Pokud podobný nemáte, použijte brusinkový nebo zkrátka takový, který je chuťově výrazný a nepříliš sladký. Předtím, než začnu pracovat s čokoládou, dávám košíčky trochu ztuhnout do chladničky. Čokoláda pak rychleji stydne a nestéká. 

Hotové košíčky nechám týden rozležet v dobře uzavřené krabici v chladničce, a před servírováním je vložím do papírových krejzlíků. Cukroví vypadá nejlépe na patrovém etažéru, který můžete ještě různým způsobem dozdobit. Vytvoří působivou korunu vašeho svátečního stolu.

4 Comments

  1. Klára napsal:

    Mňam, to vypadá fantasticky! Děkuji za tip

  2. Jana napsal:

    Děkuji, Kláro, pochutnejte si. Krásné svátky!

  3. Ivana Hradilova napsal:

    Preji hodne zdravi stesti a spokojenych zakazniku v roce 2019 vam preje lvinka

  4. Jana napsal:

    Milá Ivinko,
    děkujeme srdečně, a také Vám přejeme rok plný pohody, šťastných náhod, pevného zdraví a lásky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.