KORKOVÁ NÁSTĚNKA ZE ŠPUNTŮ

PEČUJEME O ZAHRADNÍ NÁBYTEK
21.4.2021
ČOKOLÁDOVÁ BUCHTA Z ČERVENÉ ŘEPY
26.4.2021

Sbírání špuntů od vína je prazvláštní zálibou a dělá to spousta lidí. Pokud jich nemáte dostatek, směle se poptejte přátel...

Mám tu totiž sympatické vinné téma na víkend. Nemyslím tím bujaré popíjení, protože spotřeba alkoholu v naší zemi v čase izolace pořádně stoupla, což je varující, nicméně pokud si průběžně schováváte korkové zátky, dá se z nich perfektně tvořit. Mrkněte se tedy, kolik špuntů od vína doma objevíte. 

Korek je pozoruhodný materiál. Získává se z vnější vrstvy kůry korkového dubu, který se dožívá až 200 let. Tento ochranný plášť může může mít i 25 cm, a svůj strom chrání před povětrnostními vlivy i vysokými teplotami. Je lehký a pružný tak, jak ho známe z celé řady výrobků. Již v době antiky lidé tuto surovinu znali a využívali ji pro výztuhu podrážek sandálů. Pružný materiál poskytoval nohám více pohodlí. Nakonec i dnešní dámská módní obuv na korkových klínech jen kopíruje naše chytré předky.

Většina korku se dováží z Portugalska a Španělska, ale nedoprovází jen jiskrná vína, pro něž se zátky stále razí ručně a stojí zato si některé ponechat. Korek je dobrý izolant a využívá se i veškerý odpad, z něhož se vytváří drť pro výrobu samolepicích tapet, obkladových dlaždic, podlahových krytin apod.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO ZHOTOVENÍ NÁSTĚNKY

Korkové zátky jdou nožem zkrátit do potřebné velikosti, takže vám bude vyhovovat jakákoli velikost obrazového rámu. Důležité je, aby byl hluboký, protože když špunty vyčnívají ven, není to ono. Ideální je, když zadní část tvoří dřevěná deska, aby bylo možné upevnit hřebíčky nebo zavrtat malé skobičky. Na korkovou nástěnku si připravte:

  • hluboký obrazový rámeček
  • - s upevněnou dřevěnou deskou na zadní stranu
  • větší množství korkových špuntů
  • lepidlo v tavné pistoli
  • hřebíčky, skobičky, háčky, dle přání

HLOUBKA RÁMU BY MĚLA ODPOVÍDAT VÝŠCE ŠPUNTŮ

O hloubce rámu už jsem se zmínila. Když špunty lícují s okrajem rámu, vypadá to dobře a nástěnka nechytá tolik prachu. Do celkové plochy rozmístěte zátky libovolně. Lepila jsem po dvojicích stejných velikostí, ale také tak jak mezery vyšly. Zátky se hodně liší, takže budete muset tu a tam zkracovat a upravovat. Začnete v jednom z rohů a pak si vyzkoušejte zaplnit malou plochu. Zátky zase odstraňte a na místa kápněte trochu lepidla. Osvědčilo se mi dát lepidlo i na samotné špunty a pak obě plochy slepit. Postupujte stále stejně, až bude celá nástěnka zaplněná.

NÁSTĚNKA PRO MNOHO ÚČELŮ

Přehlídka rodinných hříchů je hotová. Zbývá jen zatlouct hřebíčky nebo zavrtat háčky pro zavěšení drobností. Nástěnka může sloužit k odkládání klíčů, na vyřizování vzkazů i na poznámky typu „nesmím zapomenout”, na vizitky apod. V zásadě je její výroba (i získání surovin) příjemnou kratochvílí :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.