KOŘENÍ, PO NĚMŽ VONÍ VÁNOCE

SLADKÉ A VESELÉ + 5 RECEPTŮ DO SBÍRKY
30.11.2021
004-3
MEDVĚDÍ TLAPKY S RŮŽOVÝM KRÉMEM
1.12.2021

Jakmile se v zimě v kuchyni rozvoní vanilka a skořice, jsou Vánoce za dveřmi. Jsou to ty nejkrásnější chvíle, na které se těšíme celý rok.

Koření se odjakživa využívalo k zlepšení chuti pokrmů a jednotlivé druhy jsou nám prospěšné i z hlediska zdravotního. O Vánocích však reagujeme především na vůně, které bez výhrad milujeme. Dnes jsme si zvykli, že pro koření stačí zaběhnout do obchodu, ale v dávných dobách patřilo koření k tak vzácným surovinám, že se vyvažovalo zlatem. Již 3000 let př. n. l. lidé znali více jak pět tisíc druhů koření. Obchod s kořením se později stal prestižní záležitostí a získané suroviny nejžádanějším zbožím na světě. Daleké a nebezpečné výpravy měly za následek i objevy neznámých zemí. V současné době se do složitých rozborů látek v koření obsažených zapojila věda, ale léčivé účinky mnoha stromů a bylin stále nejsou potvrzeny či vyvráceny.

Ovšem zpět k Vánocům. V tento čas se spoléháme na prověřené, lahodné až hříšně dobré účinky koření, s nimiž jsme obeznámeni a s chutí je využíváme v rodinných receptech opatrovaných po generace. Ať už si pečlivě napečete nebo připravíte jedlé dárky pro přátele, uvaříte voňavé čaje a vyrobíte dekorace, v každém případě sáhněte po koření jako výchozí surovině, bez níž byste si neužili pravé zimní svátky.  

koreni1

KARDAMOM vyvážený zlatem

Kardamom patří vedle šafránu a vanilky k nejdražšímu koření na světě. Po staletí se používal jako lék na trávicí potíže. Pro svou vůni se uplatňoval i při výrobě parfémů. Tobolky se hojně využívají v cukrářství, pekařství, do nejrůznějších směsí koření i k masu. V likérnictví se přidávají do whisky i dalších destilátů. V mleté formě si ho přidejte do kávy a čaje, stačí půl lžičky. O svátcích vám pomůže při lehkém přejedení, ale nepřežeňte dávkování, má trošku palčivou chuť.

CORK - PRAKTICKÝ FRENCH PRESS PRO PŘÍPRAVU KÁVY A ČAJE

Bezchybné řešení pro kávu bez lógru nebo sypaný čaj bez lístků a květů, vám nabídne konvice s jemným sítkem. Jeho stlačením odstraníte všechny pevné částečky ze svého nápoje. Konvici využijete také pro přípravu ledové kávy s hustou pěnou (pouze voda, instantní káva, popřípadě cukr nebo med a opakovaným pohybem napěníte dle libosti). Stejně tak napěníte teplé mléko do kávy nebo kakao pro děti.

koreni2 (2)

BADYÁN, silák mezi vůněmi

Možná ho lépe znáte pod názvem čínský anýz, ale pochází ze stromu nazvaného badyáník pravý a oproti klasickému anýzu má mnohem jemnější vůni i chuť. Někdo jeho výrazné, trochu větrové aroma nemá rád, ale dekorativní hvězdičky badyánu se používají v kuchyni velice často. V Číně bylo toto koření používáno jako lék již před 3000 lety a v asijské kuchyni se hojně používá dodnes. Badyán patří v našich končinách do grogů a punčů, do džemů, kompotů i do vánočního pečiva, především do perníčků.

OTOČNÝ STOJAN S KOŘENKAMI BRILLANTE

Sadu 12 kusů skleněných kořenek v dřevěném stojanu oceníte především proto, že na pracovní ploše nezabere mnoho místa. Všechny potřebné druhy koření tak budete mít neustále po ruce. Stojan a víčka kořenek jsou vyrobeny z gumovníkového dřeva, které díky své tvrdosti nepřijímá tekutiny a nepohlcuje pachy. Můžete tak bez potíží změnit obsah kořenek, protože víčka nenačichnou předchozím obsahem. Kořenky mají plastové sypátko pro praktické použití.

koreni3

POMERANČOVÁ KŮRA omamná a svěží

Toto aromatické ovoce provoní celý prostor, stačí jen oloupat jeho kůru a hned je ve vzduchu mnoho vonných silic. Nasušená kůra (pouze z chemicky neošetřených plodů) se využívá nejčastěji drcená nebo rozemletá i kandovaná v malých kouscích a dodává drobnému pečivu, nápojům, vánočkám i bábovkám chuť i vůni. Pokud si rádi hrajete s výrobou domácích dekorací, využijte pomeranče i k výrobě ozdob na stromek nebo k dokončení adventních věnců.

DÁRKOVÁ KAZETA ČAJŮ MAGIC FRUIT

V plechové krabici v podobě knihy se skrývá 32 ks čajových sáčků s nezaměnitelným aroma. Černý aromatizovaný čaj s lahodnými kousky ovoce nabídne vašim hostům tyto chutě: Strawberry & Kiwi (jablko, jahodové a kiwi aroma), Raspberry & Rosehip (šípek, malinové aroma), Lemon & Lime (jablko, citronové a limetkové aroma), Mango & Pineapple (jablko, aroma melounu, banánu, mučenky, grepu, pomeranče a jahody). Kazet máme několik druhů a všechny budou vítaným vánočním dárkem.

koreni4

SKOŘICE do nápojů, jídla i k dekoracím

Jakmile někde zavoní skořice - sladká stromová kůra z tropického skořicovníku, většinou dostaneme chuť na horké svařené víno. Nejčastěji používáme kůru jemně namletou a přidáváme ji do cukru na posypání sladkého pečiva, a především k jablečným rosolům štrůdlům i sladkým knedlíkům. Spojení s dušenými jablky a rozinkami v rumu patří neodmyslitelně k našim Vánocům. Voňavé svitky jsou také vděčným tématem zimních dekorací. Jen je nedávejte do blízkosti svíček, protože velice snadno vzplanou.

 

PLECHOVÁ DÓZA PRO USKLADNĚNÍ SUŠENEK A CUKROVÍ

Právě teď je zapotřebí každá šikovná dóza, protože je brzy všechny zaplníme voňavým vánočním cukrovím. Používáte-li rádi plechovky, můžete si tuto zkombinovat s dalšími dózami z kolekce SRDCE. Dřevěná víčka dobře drží díky silikonovému těsnění. Velikost dózy:  14 × 14 × 16, 5 cm.

koeni5

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ jako esence Vánoc

Chcete-li se nadechnout Vánoc, pak si namíchejte domácí perníkové koření. Do této kouzelné směsi vůní patří skořice / koriandr / badyán / hřebíček / nové koření / muškátový oříšek a špetka fenyklu. A také si napečte perníčky na stromek nebo jimi dozdobte prostorové girlandy a jehličí. Společná vůně patří k tomu nejkouzelnějšímu, co si můžete o Vánocích přát.

 

SILIKONOVÁ FORMA PRO VÝROBU OZDOB NA STROMEČEK

Silikonová forma vám pomůže vytvarovat skvělé pamlsky ve vzhledu vánočních ozdob. Můžete s ní připravit nepečené i čokoládové dezerty, anebo plněné piškotové zákusky či tradiční perníčky. Forma je určena pro teploty od -40 °C do +230 °C, nepřejímá chutě ani vůně z použitých potravin. Po práci ji svěřte myčce na nádobí.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.