KOBERCE VÝTVARNĚ DOKONČÍ INTERIÉR

7 OTÁZEK KOLEM SNĚHU DO PEČIVA
25.9.2018
HRNKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
27.9.2018

Výběr koberce je obvykle radostnou událostí. Bývá to poslední elegantní tečka za úspěšným zařizováním. 

Uvažujete-li o změnách stávajícího interiéru, pak je to opět koberec, který proměnu dokončí. Nejprve přijde na řadu výmalba stěn a tapety, pak praktické i dekorační textilie - a nakonec koberce a kusové koberečky, které ochrání exponovaná místa a přidají prostoru na útulnosti.

Koberců jsou tisíce druhů, a pokud vybíráte ze střední cenové kategorie, která většinou zahrnuje koberce s všitým vlasem (vznikají strojovým vpichováním jednotlivých smyček či vláken), pak se potkáte s koberci s dlouhou životností. Kvalitně zhotovené koberce jsou odolné proti oděru, mnohdy jsou opatřeny UV ochranou proti vyblednutí a dají se dobře čistit. To vše je předurčuje každodennímu náporu užívání. 

K zábavnějším hlediskům při výběru kusových koberců patří volba vzoru a barev. Celou řadu informací naleznete v článcích věnovaným barvám (Klíč k jednobarevným napínacím potahům I-V) a kompletní nabídku koberců do kuchyní, předsíní, dětských pokojů a koupelen naleznete na našem e-shopu i s inspirativním videem.


Koberce z rostlinných vláken a různých druhů travin působí rustikálně i exoticky a jejich přírodní vzhled nejlépe vyniká na dřevěných podlahách. Vlákna se splétají do výrazně strukturálních vzorů a přírodní odstíny mořské trávy, kokosového vlákna nebo jemnějšího sisalu se bělí či barví do tlumených odstínů. Nevýhodou těchto povrchů je to, že se více špiní a tradiční koberce a rohože se nehodí do vlhkých prostorů. Sisalový vzhled a snadnou údržbu k tomu nabízí kusový koberec SISALO/DAWN v červené barvě v kombinaci s béžovou. Je odolný vůči opotřebení (hustota vlasu 86 000 vpichů/m2) a vybrat si můžete ze 3 velikostí: 67 x 120, 133 x 190 a 160 x 230 cm, v ceně od 321 Kč.
Zahrada klidu, Zrození nebo Harmonie protikladů, to je jen malá ukázka názvů jednotlivých kruhových koberců, při nichž se čeští designéři shlédli v symbolice mandal. Koberce mají průměr 60 - 100 cm, a jejich zářivé barvy osvěží i prostor, který nevyniká dobrými světelnými podmínkami - například koupelna. Chcete-li, můžete koberec využít i místo textilní tapiserie na zeď. Rubová strana koberců je opatřena protiskluzovou úpravou a výrobky lze vyprat při teplotě do 40 °C: MANDALA SEBELÁSKA, od 759 Kč.
Hustota vlasu označuje počet textilních vláken na centimetr čtvereční. Čím je číslo větší, tím je koberec hustší, a tím kvalitněji vypadá, protože se jednotlivá vlákna tzv. nerozšlapou od sebe. Zde je odpověď na to, proč jsou koberce určené do namáhaných prostorů nízké (na schodiště, pod pracovní místa s kolečkovými židlemi, do předsíní), a většinou ve smyčkovém provedení, které odolá i velkému zatížení. Koberec s vysokým vlasem je však nesmírně efektní, na omak hebký a hřejivý. Těžko odolat, takže si jej pořiďte pro zateplení komfortních zón, jako jsou místa z obou stran postele, nebo ve větším provedení před televizi, pokud rádi lenošíte na zemi: KOBEREC MONTE CARLO s hustotou vlasu 265 500 vpichů/m2, ve 4 přírodních odstínech a 4 velikostech, cena od 1728 Kč.
Kusový koberec do dětského pokoje by měl být vždy opatřen protiskluzovou úpravou rubové strany. Pokud tomu tak není, nezapomeňte přikoupit ochrannou podložku zvlášť. Vzory koberců často kopírují výjevy z oblíbených kreslených pohádek, nabízejí zvětšená políčka deskových her, nebo zachycují svět kolem nás. V každém případě vyhovují dětským hrám a vás nechávají v klidu, protože víte, že se vaše děti neporaní a nenastydnou: ANTIALERGENÍ KOBEREC WORLD MAP ze 100% polyesteru ve 2 velikostech, od 499 Kč.
Kuchyňská předložka je na místě všude tam, kde potřebujete zateplit podlahu při dlouhém stání. Většina kuchyní má ve výbavě keramické dlaždice, které v některých prostorách výrazně studí. Kobercová vlákna vysoká jen 5 mm se dobře udržují v čistotě, navíc lze koberec prát v pračce při teplotě do 30 °C. Podklad tvoří protiskluzová ochrana micro-flex: PŘEDLOŽKA BAREVNÉ PRUHY, ve velikosti 50 x 150 cm, 869 Kč.
Koberce na schody naleznete v celé řadě velikostí i tvarů. Mohou být půlkruhové či obdélníkové a jsou vhodné na všechny typy povrchů schodů. Schodiště nejen ochrání, ale také zateplí a vám dají jistotu, že na něm neuklouznete. Pro přichycení nášlapů slouží lepicí páska, která je součástí spodní strany koberečku, a je umístěna přímo pod pevnou hranou pro trvalé udržení tvaru. V případě znečištění lze nášlapy vyčistit měkkým kartáčkem a mýdlem: KOBEREC NA SCHODY UDINESE, 129 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.