KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: V

6 LETNÍCH DEZERTŮ BEZ PEČENÍ
31.7.2018
UBRUS NEJEN NA ZAHRADNÍ STŮL
2.8.2018

Kombinování barev má svá pravidla. Jak jinak se vyznat v nepřeberném množství odstínů? Pokud se v něm dobře orientujete, nebudete dlouho váhat nad výběrem nových napínacích potahů. Bydlení je hra a baví nás už po staletí.

Stojíte-li právě uprostřed svého bytu a hledíte na pohovku, která si zaslouží renovaci, protože vám jinak po všech stránkách vyhovuje, přicházíme se svižnou novinkou - napínacími jednobarevnými potahy Buklé, které dokážou vaši starší pohovku příjemně omladit. Italští výrobci pro ně vybrali svěží pastelové barvy zahrnující škálu 10 odstínů, takže si nelze nevybrat.

Jenomže, co dál? Vaše původní zařízení bylo zcela jistě sladěné do jiného trendu. Využijte této příležitosti k pořádné změně. Máte jedinečnou možnost vykročit jiným směrem, protože s novou barvou vstoupí do prostoru i nové impulzy. Změny v bydlení na sebe obvykle navážou i velký úklid, takže proč se nezamyslet nad novou výmalbou stěn či nad náhradou prošlapaného koberce? Vy i váš příbytek si zaslouží trochu neokoukané inspirace.

Nabídku jednobarevných potahů Buklé uzavírají dvě frekventované barvy - oříšková a denimová, které se ve vašich domácnostech rychle zabydlí. Obě jsou neformální a velice snadno kombinovatelné. 

denimova

MODRÁ JE BARVOU HARMONIE, PROSTORU, BUDOUCNOSTI

Připomíná nám nebeské výšky a to, co si představujeme pod pojmem světlo. Modrá barva však sama o sobě světlo odráží jen málo a navíc působí chladně. Pro někoho znamená uklidnění, pro jiného jen odrazový můstek pro další barvy, které se však vzájemně dobře kombinují. Podívejte se do svého šatníku, kde je určitě džínová barevnost hojně zastoupena. Velice často k ní přiřadíte výrazné barvy nebo bílou, kterou modrá potřebuje jako sůl. Tmavě modré odstíny indiga zklidňují přesvětlené místnosti, ve společnosti bílé a červené evokují nestárnoucí námořnický styl a přibližují nám modravé dálky. Ideální společnicí džínově modré je však zmíněná bílá a světle fialková s akcenty růžové, patřící dnes k luxusnímu designu.
Barevný-kruh-300×300 (1)

BAREVNÝ KRUH


Barvám přisuzujeme velký význam. Napomáhají optickým korekcím prostoru, podporují naše nálady, dokážou uklidňovat. Každý z nás k nim přistupuje individuálně a jsme na ně mimořádně citliví. Když se podíváte na barevné spektrum, je vidět, že jedna barva přechází v druhou. Celek však tvoří pouhé 3 skupiny barev. Pochopíte-li jejich vzájemnou souvztažnost, pokaždé si svůj příbytek vyzdobíte správně:

1 Primární barvy tvoří žlutá, modrá a červená. Nelze je získat mícháním jiných barev.

2 Sekundární barvy vytvoříte smícháním stejných dílů dvou primárních barev. Vznikne oranžová (z červené a žluté), zelená (ze žluté a modré) a fialová (z modré a červené).

3 Terciální barvy vzniknou smícháním primární barvy a sousední sekundární barvy, např. okrově žlutá (vlevo od žluté) a zelenožlutá (vpravo od žluté).

V barevném spektru zcela jistě postrádáte černou, bílou a šedou, ale mezi barvami se nevyskytují, protože vlastně ani nejsou barvami. Představují přesycení až nedostatek světla. Pro vzájemné sousedství barev a jejich mísení jsou však nesmírně důležité.


 

DŽÍNOVÁ + NEUTRÁLNÍ BARVY TÓN V TÓNU

Modrá patří k primárním barvám. Je to tedy silná barva, kterou nelze získat smícháním jiných barev. Pokud se neumíte rozhodnout, jaký vzhled vtisknout svému interiéru, nejspolehlivější je volba několika odstínů téže barvy. Máte-li v oblibě modrou, jste u cíle. Kontrast sytých a světlých tónů hojně kombinujte zářivou bílou. Tady nejsou na místě lomené odstíny. Bílá odráží světlo a džínová barva, která leží někde uprostřed škály, tento odlesk potřebuje. Bílé a neutrální modré tóny lomené šedou, se mohou usadit na stěnách, zatímco volné plochy dekorujte modře třpytivým sklem a stříbrnými doplňky.

DŽÍNOVÁ + DOPLŇKOVÉ SOUSEDNÍ BARVY

Opět jsme u barevného kruhu. Je zcela jasné, které barvy ladí s modrými tóny - z jedné strany je to fialová, z druhé strany tóny zabarvené zelenou, vytvářející paví modř a tyrkys. Celá škála je velice výrazná, takže s ní nakládejte opatrně. V modré jídelně bude vypadat nádherně nádobí s jemnou levandulí, denimovou pohovku obohaťte polštářky s fialovým dekorem. Kusový koberec v barvě borůvek se smetanou celý prostor nádherně zateplí.

DŽÍNOVÁ + KONTRASTNÍ RŮŽOVÁ

Dokladem toho, že modré tóny unesou téměř veškeré sousedství barev, je pestrý kostkovaný koberec zahrnující i tóny cyklámen. Museli byste mu však podřídit ostatní vybavení v místnosti. Jednodušším řešením jsou světle růžové tóny, opět obsahující modrý podtón. Bonbónová růžová a lila odstíny ladí báječně a vypadají romanticky, ale zase si nesou ovzduším jemný chlad. Vyhovuje-li to vaší povaze, budete se v takovém prostoru cítit spokojeni. Chcete-li však několika doplňky prostor zateplit, pak přidejte kontrast oranžové a žluté. Tyto barvy leží na opačné straně barevného spektra a namíchané teplounké okry jsou pro váš modrý interiér to správné.

oriskova

PŘÍVĚTIVÁ OŘÍŠKOVÁ PŘIPOMÍNÁ SLADKOU CUKRÁRNU

Říká si o čokoládu s pistáciemi a ve výsledku se postará o útulný a elegantní interiér. Vyznat se ve škále hnědých barev není jen tak. Tady víc než kde jinde musíte sáhnut po některé z odvážnějších barev. Jinak si vytvoříte nudný interiér bez života. Hnědé tóny jsou hřejivé a konejšivé, ale je třeba nechat je vyniknout v jemných kontrastech. Samotné dřevo je nejčastějším nositelem hnědých tónů. Proto s touto barvou na textiliích, dekoracích i doplňcích již šetřete. Nutně by došlo k tomu, že nevynikne ani dřevo, ani struktury ostatních materiálů. Samotné oříškové barvě úchvatně sluší barva máty, mentolu a čokoládového espresa. S nimi u vás bude vždycky útulno.

OŘÍŠKOVÁ + KOMBINACE TÓN V TÓNU

Skořice, muškátový oříšek, mléčný nugát, to vše lze přimíchat k oříškové barvě pro barevný základ celého prostoru. Zdá se, že tyto odstíny často směřují do kuchyně, ale dají teplo obývacímu pokoji i pracovně. Tmavé odstíny působí neutrálně a elegantně, světlé tóny evokují teplo a jsou přizpůsobivé. Je to skvělá půda pro mnoho výrazných moderních barev. Pomalu přemýšlejte, kterou máte nejraději.

OŘÍŠKOVÁ + DOPLŇKOVÁ BARVA MENTOLU

Teple hnědé tóny potřebují perfektní barvu, která zjitří stojaté vody. Mentol (světlejší vodní zelená) a máta (tmavší odstín téže barvy) osvěží prostor inspirovaný 50. lety. Moderní návrhy současných interiérů často vycházejí z textilií v těchto barvách. Letos jsou velice aktuální a přidaly se k nim dezény s exotickou faunou a flórou. Dopřejte jim trochu atlasového lesku a prošívání.

OŘÍŠKOVÁ + KONTRAST MEDU A JANTARU

Bohatá paleta teplých odstínů zajistí přitažlivé prostředí. Ale předchozím barvám stále ještě chybí akcent; jen ta malá špetička koření, která vytvoří z prostoru něco výjimečného. Vždy ho musí být jako šafránu - a v této chvíli je řeč právě o něm! Výrazná barva šáfránu, kurkumy nebo světlého medu, je tou správnou barvou pro útulné drobné detaily, jako např. pohodlné podnožky, solitérní komodu nebo zdobený zrcadlový rám.

10 Comments

  1. Ivana Šimůnková napsal:

    Dobrý večer,
    rozhoduji se mezi barvou oříškovou a smetanovou. Z tohoto důvodu bych chtěla vědět, zda je možné zaslat vzorek těchto dvou barev. Měním nábytek a tak bych ráda vybrala správně.
    Děkuji za pochopení
    s pozdravem
    Šimůnková Ivana

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Šimůnková,
    váš dotaz předám do e-shopu, zda se dá se vzorky něco dělat. Pokud náhodou bydlíte v Pardubicích, Hradci Králové nebo Plzni, pak se můžete také přijít podívat na jednu z našich prodejen: https://www.decodoma.cz/Kontaktujte-nas/, kde si můžete vše důkladně prohlédnout a vyzkoušet si i převlékání potahů.

  3. dotaz napsal:

    Dobrý den,mám od kocoura poškrábanou koženou sedací soupravu.Chtěla bych vědět jestli by potahy na sedačce držely.Děkuji Kardová

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Kardová,
    potahy sedí i na kožené sedačce za předpokladu, že vyhovují tvaru sedačky, to znamená, že se dobře vypnou, a pak je třeba, abyste použila upevňovací válečky, které se zatlačí společně s textilním materiálem mezi jednotlivé polštáře konstrukce: https://www.decodoma.cz/Upevnovaci-valecek-na-elasticke-potahy.html
    Přece jen je hladká kůže oproti hrubému textilnímu vláknu víc klouzavá. Kdybyste měla s potahy potíže, pak se okamžitě obraťte na náš e-shop, kde je možné potahy vrátit zpět.

  5. Růžena Slazyková napsal:

    Dobrý den, chtěla bych si vybrat potahy a nejsem si jistá barvou. Mám koberec plyšák červeno-černo-bílý. Ptám se zda se k tomu hodí béžový potah děkuji Růžena

  6. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Růženo,
    kombinace červené, černé a bílé je krásná a odvážná. Nemám před očima odstín vaší červené – může být malinová, tmavě vínová, ale také rudá… Máte-li v prostoru přírodní dřevo = podlaha, skříňový nábytek, pak je to nejlepší odpověď na to, že podobná béžová se vám bude líbit i na čalounění. Máte-li černý nebo bílý nábytek, pak bych se snažila přiblížit bílé barvě na koberci, možná bude víc chladná a potah by měl být spíš smetanový.

  7. Růžena Slazyková napsal:

    Děkuji za radu Růžena

  8. Jana napsal:

    …rádo se stalo, hezkou volbu přeji!

  9. Marie napsal:

    Jak si u vás objednat zboží?

  10. Jana Pippichova napsal:

    Paní Marie,
    pokud nemáte možnost využít našich podnikových prodejen v Hradci Králové, Plzni nebo Pardubicích – https://www.decodoma.cz/Kontaktujte-nas/,
    pak si zboží vyberte na těchto stránkách – https://www.decodoma.cz/napinaci-potahy/, kde naleznete aktuální nabídku, videa, rady ke způsobům navlékání potahů. Zboží vám bezplatně dopravíme na uvedenou adresu a pokud by vám cokoli nevyhovovalo, využijte možnost vrácení zboží během 90 dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.