KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: IV

PŘÍLOHY JAKO SAMOSTATNÁ JÍDLA
24.7.2018
KŘUPAVÍ SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY
26.7.2018

Kombinování barev má svá pravidla. Jak jinak se vyznat v nepřeberném množství odstínů? Pokud se v něm dobře orientujete, nebudete dlouho váhat nad výběrem nových napínacích potahů. Bydlení je hra a baví nás už po staletí.

Stojíte-li právě uprostřed svého bytu a hledíte na pohovku, která si zaslouží renovaci, protože vám jinak po všech stránkách vyhovuje, přicházíme se svižnou novinkou - napínacími jednobarevnými potahy Buklé, které dokážou vaši starší pohovku příjemně omladit. Italští výrobci pro ně vybrali svěží pastelové barvy zahrnující škálu 10 odstínů, takže si nelze nevybrat.

Jenomže, co dál? Vaše původní zařízení bylo zcela jistě sladěné do jiného trendu. Využijte této příležitosti k pořádné změně. Máte jedinečnou možnost vykročit jiným směrem, protože s novou barvou vstoupí do prostoru i nové impulzy. Změny v bydlení na sebe obvykle navážou i velký úklid, takže proč se nezamyslet nad novou výmalbou stěn či nad náhradou prošlapaného koberce? Vy i váš příbytek si zaslouží trochu neokoukané inspirace.

Nabídka granitových potahů a potahů v korálové barvě představuje dvě barvy, které se vedle sebe výborně snášejí. Možná vás tato barevná kombinace naladí ke změnám vašeho bydlení.

seda

CHLAD GRANITOVÉ BARVY POTŘEBUJE JAS SLUNEČNÍHO SVITU

Chladná a současná, tak by se dala charakterizovat sytá šeď, která se stala synonymem stylového moderního prostoru. Evokuje v nás barvu mokrého betonu, surového kovu, popela, ale není barvou bez života. Stačí, aby se v sousedství usadil elegantní odlesk nerezových ploch, matná bílá nebo ušlechtilé plochy leštěného kamene, a různorodost šedých odstínů okamžitě ožívá. Základ šedých tónů může vytvořit i půdu pro žhavé tóny neonově růžové, pro ledové barvy máty a melodramatický tyrkys, nebo pro slunečné odstíny žluté. S šedou barvou v interiéru máte namířeno k nepřeberným možnostem barevného vyjádření.
Barevný-kruh-300×300 (1)

BAREVNÝ KRUH


Barvám přisuzujeme velký význam. Napomáhají optickým korekcím prostoru, podporují naše nálady, dokážou uklidňovat. Každý z nás k nim přistupuje individuálně a jsme na ně mimořádně citliví. Když se podíváte na barevné spektrum, je vidět, že jedna barva přechází v druhou. Celek však tvoří pouhé 3 skupiny barev. Pochopíte-li jejich vzájemnou souvztažnost, pokaždé si svůj příbytek vyzdobíte správně:

1 Primární barvy tvoří žlutá, modrá a červená. Nelze je získat mícháním jiných barev.

2 Sekundární barvy vytvoříte smícháním stejných dílů dvou primárních barev. Vznikne oranžová (z červené a žluté), zelená (ze žluté a modré) a fialová (z modré a červené).

3 Terciální barvy vzniknou smícháním primární barvy a sousední sekundární barvy, např. okrově žlutá (vlevo od žluté) a zelenožlutá (vpravo od žluté).

V barevném spektru zcela jistě postrádáte černou, bílou a šedou, ale mezi barvami se nevyskytují, protože vlastně ani nejsou barvami. Představují přesycení až nedostatek světla. Pro vzájemné sousedství barev a jejich mísení jsou však nesmírně důležité.


SYTÁ ŠEĎ + KOMBINACE TÓN V TÓNU

Granit, antracit, barva kamene, to vše je skryto v sytých tónech šedé barvy. Jako základ interiéru, kdy vybíráme barvy pro stěny a koberce, je to výtečný start. Prostor prosvětlete světle šedými odstíny a vždy je zkombinujte s dostatkem bílé. Podtrhněte chlad barev a bílou použijte zářivou a bez příměsi okru. Zateplení jistě přinesou barvy přírodního dřeva, ale chcete-li, pak ponechte nábytek v bílé a krémové. 

ŠEDÁ + DOPLŇKOVÉ ŽLUTÉ TÓNY

Teplé probuzení vtisknou chladnému prostoru barvy s příměsí okru. Nemusíte volit přímo pronikavě žlutou - i když, proč ne, ale lomené odstíny s příměsí bílé budou vypadat čistě a harmonicky. Textilie na závěsech, polštářcích, ale i samotné koberce může ozvláštnit barva vanilky i zažloutlé slonové kosti. Jasnější barvy zanechají na tmavě šedých plochách stopy denního světla.

ŠEDÁ + KONTRASTNÍ AZUROVÁ

Trochu vzrušení můžete dodat další doplňkovou barvou. Azurové tóny mají v sobě stopu chladu, která tak dobře koresponduje s šedou. Vyberte si je pro solitérní nábytek a předměty, jako je křeslo nebo taburet, svícen, váza, moderní obraz. Výraznou barvu zjemní jednotlivé materiály, třeba sklo, látky s vlasovým povrchem, hrubě tkané a pletené struktury. Zadívejte se pozorně do barevného kruhu - šedé odstíny neobsahuje, ale široká paleta barev je vám - až na výjimky, zcela k dispozici.

koralova

BARVA KORÁLU MÁ PŘÍSNĚ OHRANIČENÝ PROSTOR

Korálová barva se nachází někde na pomezí červené, hnědé, oranžové, s lichotivou stopou bílé. Od každé má kousek a je hodně zvláštní. Mnoho barev si bere svá označení z přírody, ale například pod mechově zelenou si každý z nás představí několik odlišných odstínů. U korálové se nespletete, může být jen jemná nebo sytá, vždycky je to táž charakteristická barva. Díky své výlučnosti se k ní řada barev nehodí. Ovšem ty odstíny, které k ní přiřadíte, vytvoří zcela individuální prostor. Například s černým lakovaným nábytkem bude působit akademicky, s lakovaným nábytkem v barvě slonové kosti bude vypadat jemně a žensky.

KORÁLOVÁ + NEUTRÁLNÍ TĚLOVÉ TÓNY

Pudrové barvy a tělové odstíny se mohou zabydlet na stěnách, na dekoru nádobí, na polštářcích s květinovou tématikou. Celý prostor bude vypadat klidně a delikátně a vaše nová pohovka náležitě vynikne. Když se podíváte na sousední odstíny na barevném kruhu, naleznete světle růžovou a z druhé strany mandarinkovou. To jsou jemné odstíny pro základ vašeho prostoru.

KORÁLOVÁ + DOPLŇKOVÉ BARVY OCELI

Když už jste vyladili prostor do jemných pudrů - vhodných ke korálové barvě, je čas na odstín, který bude působit architektonicky. A to je sytá šeď, silná barva, která vytvoří kontrast pro koberce, kombinace nábytku, rámy obrazů. Pokud na stěnu, kde je umístěná pohovka, dopadá dostatek světla, zvolte si ocelovou barvu i za ni. 

KORÁLOVÁ + KONTRAST TYRKYSU

Doplňkovou barvou přinášející kontrast, je barva tyrkysu. S korálovou působí melodramaticky a výtvarně. Šetřete s ní, jako se šafránem, ale pusťte ji do prostoru. Jen tak nedbale rozhoďte pár polštářků, přidejte pléd se stopou této barvy, a uvidíte jak celý prostor ožije. Není nad to, když vás barvy nezačnou nudit.

2 Comments

  1. Štukova napsal:

    Mam napinaci potahy 3 roky a v mistě kde je hlava na křesle je guma vytahaná.Tak nevim na jak dlouho je potah počitan že bude sloužit ale tohle se mi opravdu nelibí vzhledem k ceně.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Štuková, svůj dotaz prosím směrujte do zákaznického oddělení, tel.: 491 204 205; dnes, v sobotu je k dispozici od 8-20 hod. Sama mám zkušenost s výrobky, které testujeme a s potahem na trojsedačku, který mám druhým rokem doma, a podobný problém se u něj neprojevil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.