KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM : VI

5 RECEPTŮ NA JAHODOVÉ SPECIALITY
4.6.2019
ZMRZLINOVAČ NA TOČENOU ZMRZLINU + VIDEO
6.6.2019

Kombinování barev má svá pravidla. Jak jinak se vyznat v nepřeberném množství odstínů? Pokud se v něm dobře orientujete, nebudete dlouho váhat nad výběrem nových napínacích potahů. Bydlení je hra a baví nás už po staletí.

Stojíte-li právě uprostřed svého bytu a hledíte na pohovku, která si zaslouží renovaci, protože vám jinak po všech stránkách vyhovuje, přicházíme s novinkou - s rozšířením rodiny  jednobarevných napínacích potahů o svižnou a hravou růžovou barvu, která dokáže vaši starší pohovku příjemně omladit.

Italští výrobci vybrali pro celkovou kolekci Buklé svěží pastelové barvy zahrnující nyní už škálu 11 odstínů, takže si nelze nevybrat. Jenomže, co dál? Vaše původní zařízení bylo zcela jistě sladěné do jiného trendu. Využijte této příležitosti k pořádné změně. Máte jedinečnou možnost vykročit jiným směrem, protože s novou barvou vstoupí do prostoru i nové impulzy. Změny v bydlení na sebe obvykle navážou i velký úklid, takže proč se nezamyslet nad zajímavou výmalbou stěn či nad náhradou prošlapaného koberce? Vy i váš příbytek si zaslouží trochu neokoukané inspirace.

Živá a sytá růžová barva podněcuje fantazii, a tak znamenitě zapadne do prostoru dívčího studentského pokoje, do obýváku i jakéhokoli odpočivného koutu v domě. Je to barva plameňáků, orchidejí a karafiátů; je plná ženskosti, veselé nálady a povzbuzení.

Ne náhodou si ji vybrala firma Avon jako kmenovou barvu pro 19. AVON Pochod za zdravá prsa, který proběhne v Praze dne 15. 6. Růžové potahy Buklé byly vyvzorovány jako limitovaná edice u příležitosti našeho partnerství s Avon Pochodem. Potahy si mohou návštěvníci prohlédnout v cíli na Štvanici, v relaxační zóně.


Tenhle divoký mix barev byste si pro svůj příbytek určitě nezvolili. Ale dívejte se pozorně na jednotlivá sousedství odstínů. Sladce růžové tóny jsou už předurčeny dívčím a ženským srdcím, a tato květinová barva se snáší se stejně výraznými barvami, které jsou všechny podbarvené náladami a emocemi. Vybrat si z nich musíte jen některé. Nejprve jednu tzv. silnou barvu jako kontrast - může to být limetková, tmavě modrá, či azurová, a z neutrální půdy doplňujících barev to pak může být smetanová, světlounký odstín jabloňových květů, či holubí šeď, působící jen jako stín.
Barevný-kruh-300×300

BAREVNÝ KRUH


Barvám přisuzujeme velký význam. Napomáhají optickým korekcím prostoru, podporují naše nálady, dokážou uklidňovat. Každý z nás k nim přistupuje individuálně a jsme na ně mimořádně citliví. Když se podíváte na barevné spektrum, je vidět, že jedna barva přechází v druhou. Celek však tvoří pouhé 3 skupiny barev. Pochopíte-li jejich vzájemnou souvztažnost, pokaždé si svůj příbytek vyzdobíte správně:

1 Primární barvy tvoří žlutá, modrá a červená. Nelze je získat mícháním jiných barev.

2 Sekundární barvy vytvoříte smícháním stejných dílů dvou primárních barev. Vznikne oranžová (z červené a žluté), zelená (ze žluté a modré) a fialová (z modré a červené).

3 Terciální barvy vzniknou smícháním primární barvy a sousední sekundární barvy, např. okrově žlutá (vlevo od žluté) a zelenožlutá (vpravo od žluté).

V barevném spektru zcela jistě postrádáte černou, bílou a šedou, ale mezi barvami se nevyskytují, protože vlastně ani nejsou barvami. Představují přesycení až nedostatek světla. Pro vzájemné sousedství barev a jejich mísení jsou však nesmírně důležité.


HRAVÁ RŮŽOVÁ + LIMETKOVÁ

Komplementární barvy sedící na protichůdných pozicích barevného kola vytvoří silný kontrast. Jakkoli se zdá, že je spojení divoké, jsou barvy, které takové sousedství unesou. Zcela jistě k nim patří sytá růžová. Kombinace se zářivými odstíny zelené budou působit neobyčejně. Můžete zvolit i jemnější tóny a podělit jimi menší plochy, například se zaměřte na vícebarevné dekory látek a koberců, na seskupení jednobarevných polštářů, nebo třeba na nádobí, které se v prostoru objeví a zase zmizí. Zvolíte-li si pro svůj příbytek růžovou, nepatříte k lidem, kteří se barev bojí.

HRAVÁ RŮŽOVÁ + PŘÍBUZNÉ FIALOVÉ AŽ MODRÉ TÓNY

Barvy sousedící na barevném kole jsou vždy harmonické. Nepřekvapí vás silnými kontrasty, protože jejich náboj je díky příbuzenství pokaždé spojí. V barevných kombinacích se tedy nemůžete splést. Většinou zářivost původní barvy ztlumí a zklidní. Fialové a modré tóny to dokážou dokonale, protože modrá působí vysloveně chladivě a fialová se svou vznešeností na sebe strhává pozornost.

Kolekce polštářů dobře předvádí, jak se romantická růžová jemně utlumila. Modré barvy již mnohokrát dokázaly, že v místnosti navodí uklidňující atmosféru. Přidáte-li k této kombinaci přírodní odstíny lasturové nebo perleťově růžové, povedou vás k novým materiálům s lesklými povrchy. Výborně zde budou vypadat kovové lampy s kombinacemi mědi, perleťově lesklé misky a vázy, saténový odlesk lehkých záclon, šedavě bílý nábytek s vysokým leskem.

Veškeré výrobky, které představujeme v článku, naleznete v jednotlivých odděleních na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.