KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: III

PRÁZDNINOVÉ SLADKÉ OVOCNÉ OBĚDY
17.7.2018
JAK CHUTNÁ SPÁNEK NA CHALUPĚ
19.7.2018

Kombinování barev má svá pravidla. Jak jinak se vyznat v nepřeberném množství odstínů? Pokud se v něm dobře orientujete, nebudete dlouho váhat nad výběrem nových napínacích potahů. Bydlení je hra a baví nás už po staletí.

Stojíte-li právě uprostřed svého bytu a hledíte na pohovku, která si zaslouží renovaci, protože vám jinak po všech stránkách vyhovuje, přicházíme se svižnou novinkou - napínacími jednobarevnými potahy, které dokážou vaši starší pohovku příjemně omladit. Italští výrobci pro ně vybrali svěží pastelové barvy zahrnující škálu 10 odstínů, takže si nelze nevybrat.

Jenomže, co dál? Vaše původní zařízení bylo zcela jistě sladěné do jiného trendu. Využijte této příležitosti k pořádné změně. Máte jedinečnou možnost vykročit jiným směrem, protože s novou barvou vstoupí do prostoru i nové impulzy. Změny v bydlení na sebe obvykle navážou i velký úklid, takže proč se nezamyslet nad novou výmalbou stěn či nad náhradou prošlapaného koberce? Vy i váš příbytek si zaslouží trochu neokoukané inspirace.

Dnes je pro vás připraven módní tabákový odstín zastupující tzv. neutrální barvy, a jeden rozmarný odstín - jahodový, patřící k valérům primární červené barvy.

bukle jahodova

ČERVENÁ BARVA V LOMENÉM TÓNU UNESE SOUSEDSTVÍ KONTRASTNÍCH ODSTÍNŮ

Jahodová barva patří k bohaté škále červených odstínů. Červená barva, jako taková, je silnou barvou představující vzrušení a energii - může působit dramaticky a vyzývavě, ale třeba v růžovém nádechu naopak romanticky a nevinně. Máte tedy bohatou příležitost přiřadit ten správný odstín své povaze. Pokud zůstanete na barevnici někde uprostřed, najdete zde barvu jahodovou. Obsahuje nepatrné množství bílé, a tak působí jemněji, klidně a přívětivě. Je to barva červánků a zralého ovoce. Pro základní kombinace si vyberte teplé smetanové odstíny, které si s ní rozumí velmi dobře. Jako doplňkovou barvu přidejte barvu pomerančů, tmavší purpurové tóny či čokoládovou hněď. Výsledný dojem z celého prostoru bude jásavý a optimistický.
Barevný-kruh-300×300 (1)

BAREVNÝ KRUH


Barvám přisuzujeme velký význam. Napomáhají optickým korekcím prostoru, podporují naše nálady, dokážou uklidňovat. Každý z nás k nim přistupuje individuálně a jsme na ně mimořádně citliví. Když se podíváte na barevné spektrum, je vidět, že jedna barva přechází v druhou. Celek však tvoří pouhé 3 skupiny barev. Pochopíte-li jejich vzájemnou souvztažnost, pokaždé si svůj příbytek vyzdobíte správně:

1 Primární barvy tvoří žlutá, modrá a červená. Nelze je získat mícháním jiných barev.

2 Sekundární barvy vytvoříte smícháním stejných dílů dvou primárních barev. Vznikne oranžová (z červené a žluté), zelená (ze žluté a modré) a fialová (z modré a červené).

3 Terciální barvy vzniknou smícháním primární barvy a sousední sekundární barvy, např. okrově žlutá (vlevo od žluté) a zelenožlutá (vpravo od žluté).

V barevném spektru zcela jistě postrádáte černou, bílou a šedou, ale mezi barvami se nevyskytují, protože vlastně ani nejsou barvami. Představují přesycení až nedostatek světla. Pro vzájemné sousedství barev a jejich mísení jsou však nesmírně důležité.


JAHODOVÁ + NEUTRÁLNÍ BARVY

Barevný základ prostoru, který renovujete, se v tomto případě sotva bude odehrávat tón v tónu. Ze škály pastelových barev si místo růžové vyberte raději teplou smetanovou, například pro výmalbu stěn. I tak bude interiér sladce vonět po šlehačkovém poháru. Odolejte pokušení přidat sem zelenou, a kombinujte tmavé, ale i světlé druhy dřev s dalšími odstíny béžových barev. Na hrubých strukturách koberců, polštářů a dalších textilních doplňků je pro ně místa dost.

ČERVENÁ + MODRÁ - KONTRAST Z PROTĚJŠÍ STRANY SPEKTRA

Hledáte-li doplňkovou barvu k předchozí kombinaci, podívejte se na barevný kruh. Barva, která vždy ladí, ale určitě ji využijete jen v malém míře, leží naproti červené. Sytě modrá, ale také levandulová a modrozelená, budou vypadat s lomenou červení výtečně. Modrou kombinujte s těmi tóny červené, které v sobě rovněž obsahují trochu modré, jako například malinová nebo fuchsiová.

ČERVENÁ + ORANŽOVÉ TÓNY NEBO PURPUR - VÝRAZNÉ SOUSEDNÍ BARVY

Interiér, kde vybalancujete červenou barvu zlatožlutou, hnědou a smetanovou místnost opticky projasní, ale také zmenší. Jsou to barvy z teple laděné strany kruhu, které však jsou natolik výrazné, že vám v prostoru půjdou naproti. Zvláště pokud si je vyberete pro dekorační látky s optickými vzory. Pracujte s nimi uvážlivě, ale nebojte se jich. Dokážou vytvořit výborné pozadí pro tmavý nábytek i pro místnosti, kde není přes den dostatek světla. 

bukle tabakova

TABÁKOVÝM ODSTÍNŮM DODÁ TEPLO PŘÍRODNÍ BARVA DŘEVA

Jistě jste si všimli, že hnědé tóny jsou umístěny na barevném kruhu až uprostřed. Pokud jste se někdy pokoušeli míchat barvy, pak víte, že vytvořit hnědou není vůbec jednoduché. Je to barva, která má malou odraznost světla a zastupuje zemité tóny a veškeré odstíny dřeva. Poskytuje nám pocit klidu, a proto si ji často vybíráme do svého domova. Nepřeberné množství odstínů vnímáme dvěma způsoby - dělí se na chladné a teplé tóny. Tabákový odstín patří k chladnějším, a tak jej vyvážíte opačně působícími odlesky dřeva. Vyberete-li si hnědou do svého příbytku, nebudete mít problém s dalším barevným laděním prostoru. Lze k ní přiřadit téměř každou barvu, kterou máte rádi.

TABÁKOVÁ + KOMBINACE TÓN V TÓNU

Při výběru tmavších barev je třeba v celkové kompozici myslet na to, jak je místnost orientovaná podle světových stran a kolik denního světla vám poskytne. Tmavá pohovka je určitě praktická, ale výmalbu stěn nebo volbu tapet už zvolte ve světlých tónech, abyste vytvořili celkově přívětivou atmosféru. Hnědou a béžovou určitě nic nezkazíte, ale dejte si záležet na výběru doplňkových barev. Můžete zůstat jenom u hnědých tónů, ale pak je třeba prostor vyvážit odstíny dřeva, přidat robustní sklo a vpustit do něj život v podobě zelených rostlin. Jinak by vás monochromatická kompozice mohla po čase začít nudit.

TABÁKOVÁ + NEUTRÁLNÍ TÓNY ŠEDÉ

Hnědá barva vychází ze všech přirozených odstínu přírody a pocitově nám nabízí stabilitu. Určitě proto si ji většina lidí vybírá jako základ pro své bydlení. Hnědá je však barvou příliš skromnou, a tak výsledný dojem může dopadnout neutrálně a bez života. Veškeré přírodní tóny však velice snadno přiřadíte téměř ke všem barvám spektra. Chcete-li přesto zcela přírodní prostor, z kterého sálá tlumená energie, zkombinujte hnědou se širokou škálou šedí prosvětlenou barvou bílé kávy. Důležité zjemnění přinesou i vybrané dekory látek. Představte si například smetanové růže na světle šedém základu a na podlaze světlá prkna. Vytvoříte tak velmi elegantní a harmonický celek.

TABÁKOVÁ + LIBOVOLNÝ KONTRAST PASTELŮ

Barev, lichotícím středně hnědým tónům, je spousta. Z kontrastních odstínů si vyberte červenou nebo oranžovou pro mladistvou místnost plnou vzruchu, z jemných kombinací pastelové šedomodré nebo pudrově růžové zase vznikne interiér s nádechem vybraného luxusu. Pracujete-li s hnědými barvami, v každém případě je prosvětlete neomezenou škálou bílé až smetanové a především přidejte mnoho pestrobarevných vzorů a struktur. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.