KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: II

7 ZPŮSOBŮ, JAK SI VYZDOBIT DOMOV LEVANDULÍ
10.7.2018
LETNÍ SIRUP Z RŮŽÍ A LEVANDULE
16.7.2018

Kombinování barev má svá pravidla. Jak jinak se vyznat v nepřeberném množství odstínů? Pokud se v něm dobře orientujete, nebudete dlouho váhat nad výběrem nových napínacích potahů. Bydlení je hra a baví nás už po staletí.

Stojíte-li právě uprostřed svého bytu a hledíte na pohovku, která si zaslouží renovaci, protože vám jinak po všech stránkách vyhovuje, přicházíme se svižnou novinkou - napínacími jednobarevnými potahy, které dokážou vaši starší pohovku příjemně omladit. Italští výrobci pro ně vybrali svěží pastelové barvy zahrnující škálu 10 odstínů, takže si nelze nevybrat.

Jenomže, co dál? Vaše původní zařízení bylo zcela jistě sladěné do jiného trendu. Využijte této příležitosti k pořádné změně. Máte jedinečnou možnost vykročit jiným směrem, protože s novou barvou vstoupí do prostoru i nové impulzy. Změny v bydlení na sebe obvykle navážou i velký úklid, takže proč se nezamyslet nad novou výmalbou stěn či nad náhradou prošlapaného koberce? Vy i váš příbytek si zaslouží trochu neokoukané inspirace.

Tentokrát se seznamte s potahy ve světle levandulové a smetanové barvě. Zvláště fialové barvě věnujte pozornost, protože pro letošní rok se stala barvou roku. Více se o ní dozvíte zde.

bukle levandule

KOMPOZICE ŠEŘÍKOVÉ S RŮŽOVÝMI A MODRÝMI TÓNY FUNGUJE ZNAMENITĚ

Letošní rok fiialovým tónům nadmíru přeje; tato barva se stala barvou roku. Výtvarníci ji nazývají ultra violet. Fialová barva patří mezi tzv. sekundární barvy - viz text níže.To jsou barvy, které získáme smícháním stejných dílů dvou základních barev. V tomto případě je to modrá a červená. Je tedy zřejmé, které barvy ji budou silně ovlivňovat a v sousedství doplňovat. Fialová není barvou, kterou si vybere každý. Všechny její odstíny jsou výjimečné. Tmavé odstíny - barvy švestek a purpuru působí vznešeně a dokonale se snoubí se zlatými odstíny, zatímco tóny na opačné straně škály - levandulová a šeříková, jsou velice jemné a rozumí si se stejně jemnou řadou šedozelených tónů. Neutrální barvy, které fialovou zklidňují, jako je krémová, okrová a světle žlutá, vytvářejí kultivované a výtvarné kompozice.
Barevný-kruh-300×300 (1)

BAREVNÝ KRUH


Barvám přisuzujeme velký význam. Napomáhají optickým korekcím prostoru, podporují naše nálady, dokážou uklidňovat. Každý z nás k nim přistupuje individuálně a jsme na ně mimořádně citliví. Když se podíváte na barevné spektrum, je vidět, že jedna barva přechází v druhou. Celek však tvoří pouhé 3 skupiny barev. Pochopíte-li jejich vzájemnou souvztažnost, pokaždé si svůj příbytek vyzdobíte správně:

1 Primární barvy tvoří žlutá, modrá a červená. Nelze je získat mícháním jiných barev.

2 Sekundární barvy vytvoříte smícháním stejných dílů dvou primárních barev. Vznikne oranžová (z červené a žluté), zelená (ze žluté a modré) a fialová (z modré a červené).

3 Terciální barvy vzniknou smícháním primární barvy a sousední sekundární barvy, např. okrově žlutá (vlevo od žluté) a zelenožlutá (vpravo od žluté).

V barevném spektru zcela jistě  postrádáte černou, bílou a šedou, ale mezi barvami se nevyskytují, protože vlastně ani nejsou barvami. Představují přesycení až nedostatek světla. Pro vzájemné sousedství barev a jejich mísení jsou však nesmírně důležité.


 

FIALOVÁ + FIALOVÁ - KOMBINACE TÓN V TÓNU

S kombinacemi barev začněte zlehka. Levandulové, šeříkové odstíny a světlé barvy vřesu, vytvářejí dojem vzdušného prostoru. Chcete-li ke své nové pohovce vytvořit co nejlepší barevnou kompozici, založte ji na monochromatické barevné skladbě. V tomto případě ale využijte výrazně strukturované materiály, aby celek vyjadřoval určité napětí. Nábytek zvolte v kontrastní barevnosti zralého dřeva, nejlépe s výrazným leskem. Přidejte porci skořápkové bílé na doplňcích a přirozenou zeleň živých rostlin. Výsledný dojem bude působit romanticky a kultivovaně.

FIALOVÁ + OKRY A ZLATÉ TÓNY - KONTRAST Z PROTĚJŠÍ STRANY SPEKTRA

Královský purpur nemá svůj název nadarmo. Sytá fialová barva vypadá vznešeně a nejlépe vynikne vedle teplých okrových tónů stejné intenzity. Hodí se k nim nábytek s historizujícími prvky, výrazné velkoplošné dekory látek, proužkované tapety. Okázalost celého stylu bude slušet například jídelnám. 

FIALOVÁ + SOUSEDNÍ ČERVENÁ A MODRÁ - SILNÉ PRIMÁRNÍ BARVY

Sousední barvy barevného spektra vždycky ladí s barvou uprostřed. Podívejte se na barevný kruh, uvidíte, že červená a modrá nejsou vybrány náhodně. Kruh používejte jako neocenitelnou pomůcku, potřebujete-li se ujistit, že je vaše barevné vnímání správné. Vyberete-li si světlejší odstíny těchto barev, v prostoru spolehlivě vytvoříte klidnou atmosféru. Takto se rychle rozhodnete například pro výmalbu stěn. 

bukle smetanova

SMETANOVÉ TÓNY JSOU ODRAZOVÝM MŮSTKEM PRO OSTATNÍ BARVY

Smetanové odstíny patří k neutrálním barvám, hned vedle černé a šedé. Jsou označovány jako odstíny přírodní, protože zastupují barvy dřeva, vlny, neběleného lnu, vaječných skořápek, bílé kávy a pod. Bylo by zbytečné přít se o to, zda se mají nazývat krémové nebo béžové, každý z nás vidí pod jednotlivými označeními tu svoji barvu. V každém případě tady opustíme barevný kruh, protože v něm neutrální barvy nenajdeme. S kombinacemi barev tedy nakládejte volněji a k smetanovým odstínům si přiřaďte barvu, která se vám líbí. Esteticky působících kombinací je víc než dost. Volba smetanové pohovky vám ruce nesváže. Navíc - u snímatelného potahu se světlé barvy bát nemusíte, protože ho kdykoli vyperete v pračce, což si v případě běžného čalounění nemůžete dovolit.

SMETANOVÁ + BÍLÁ, CO NENÍ BÍLÁ - KOMPOZICE TÓN V TÓNU

Bledé neutrální barvy vytvářejí současný elegantní styl bydlení. Při zařizování svého domova můžeme přitom ve velké míře nakukovat k našim skandinávským sousedům, kteří puristický styl dovedli k dokonalosti. Přirozené bydlení vycházející z přírodních barev navodí klidné prostředí, které je však zapotřebí porušit nejrůznějšími typy struktur, aby se celek obohatil vizuálními efekty a nepůsobil fádně. V textilních materiálech je třeba prostřídat lesk a mat, hrubě tkané látky, materiály s vlasem, kožešiny. Využijte i foto potisk, který působí výrazně plasticky. Z nábytkového vybavení se hodí ratan, vrbové proutí, hrubě vypadající dřevo libovolných odstínů.

SMETANOVÁ + LIBOVOLNÝ KONTRAST

Ostré kontrasty jemným smetanovým tónům nesluší. Přesto, máte-li rádi barvy, doplňte neutrální béžové odstíny různé intenzity mírnějším kontrastem. Například středně hnědou, teplou oranžovou (bez signálního zabarvení), korálově červenou, jemnou zelení. Tady záleží na vašem vkusu a na oblíbenosti té které barvy. Jednu z těchto barev si vyberte pro svůj smetanový interiér jako doplňkovou barvu.

SMETANOVÁ + JEMNÝ KONTRAST BAREV OBSAHUJÍCÍCH ŠEDOU

Samotná šedá barva vypadá vedle smetanové výborně. Tady je nutné namíchat správnou intenzitu, od světlých tónů až po syrový antracit. Z pastelových barev, které máte rádi, si vyberte takové, které rovněž obsahují šedou barvu - například šedozelená, modrošedá. Smíšená kompozice působí nesmírně příjemně, ale opět - barvy jsou hodně vyrovnané. Přidejte špetku kontrastu v podobě leštěného nábytku, neglazované terakoty, šedého koberce a vlasových materiálů na polštářích. Vedle neutrálních barev je vždy prostor pro látky s grafickým designem i s florálními motivy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.