KERAMIKA K PODZIMNÍM CHUTÍM

BRUSINKOVÝ PUNČ V LEVANDULI
13.10.2015
ČAS NÁVŠTĚV I
14.10.2015

ornament_01

Všimli jste si, jak se nám s podzimem mění chutě? Chladnější dny nejlépe vykompenzuje talíř horké polévky, zvěřinová úprava masa nebo švestkové knedlíky s mákem. Hutnější jídlo ráda servíruji v miskách a na talířích z kvalitní keramiky. Nádobí mám v kuchyni o trošku víc, než je obvyklé. Takže to sezonní musí v policích vždy poskočit dopředu, když na něj přijde čas. Teď přišla na řadu právě keramika a mě se líbí, jak intenzivně dokáže podtrhnout atmosféru u stolu.

Nad keramickou miskou s kouřící krémovou polévkou z dýně, špenátu nebo čočky, se úplně zasním. Keramika se dobře udržuje, můžete ji dát směle do mikrovlnné trouby a po jídle do myčky. Čisté a moderní tvary nádobí jsou nesmírně příjemné. A zemité tóny nechají vyniknout každé jídlo. Základní servis, který potřebujete pro každý den, se skládá z dezerního talíře, mělkého a polévkového talíře a misky, do níž lze servírovat polévku a také v ní podávat salát.

Někdy se stane, že pozvete hosty a chcete se něčím blýsknout; chcete je překvapit a třeba jim něco věnovat na památku i přesto, že se kvůli nim celý den oháníte v kuchyni. Úplně postačí, když celou podzimní tabuli vyzdobíte barevnými listy a na složené ubrousky položíte každému pozornost – třeba pěkně zabalený bonbon. Ale také můžete něco vyrobit. Například hebké plstěné žaludy. Nejsou ledajaké; jsou vyrobené z měkkého ovčího rouna a každý si je rád odnese v dlani.

ornament_02

zaludy1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pokud jste ještě nikdy neplstili, je třeba vědět, že se plstí za sucha i za mokra. Obojím způsobem lze vyrobit malou kuličku, která se krásně vejde pod klobouček žaludu přineseného z lesa. Vida, ještě vás čeká procházka!

  • nasbírejte si velké žaludy
  • ve výtvarných potřebách si kupte balíček s kousky barveného ovčího rouna
  • vyberte si jehlu na plstění – nejlépe ve svou sílách
  • připravte si lepidlo a nůžky
  • a kousek asi 5 cm vysokého molitanu

zaludy2

KOULÍME KULIČKU

K tvoření jsem vybrala plstění za sucha. Postupujte podle obrázku. Je to jednoduché, jen dejte pozor na prsty.
a) Z rouna odtrhněte (nestříhat) pramen vlny a zlehka na něm vytvořte uzel. Dále budete pracovat jehlami, které jsou velice ostré a mají nad špičkou zářezy, které pomáhají rouno zašmodrchat do sebe, zkrátka zaplstit.

b) Oba volné konce omotejte kolem uzlíku, až vytvoříte měkkou kuličku. Položte ji na molitan a silnější jehlou kolmo k podložce začněte vpichovat do kuličky. Špička jehly musí projít i molitanem. Pohyb neustále opakujte (pozor na prsty, bolí to!) a kuličkou stále otáčejte.

c) V okamžiku, kdy se povrch zpevní, kuličku chvíli koulejte v dlaních a pokračujte dál. Když se vám zdá kulička pevná a pěkně kulatá, pracujte jemnější jehlou. Kulička musí být poměrně tvrdá. Nakonec nůžkami odstřihněte přečnívající vlákna. Plod žaludu vyloupněte z čepičky.

d) Pod čepičku kápněte trochu kancelářského lepidla a plstěnou kuličku vmáčkněte dovnitř. Měli byste se trefit do přibližně stejné velikosti čepičky. Raději si nasbírejte velké žaludy, jinak se při vyrábění drobných kuliček pořádně popícháte.

zaludy3

MINUTOVÉ SKLÁDÁNÍ UBROUSKU

Není nic jednoduššího, než uvázat na látkovém ubrousku uzel. Jen lehounce. Tkanina bývá pevná a někdy i naškrobená, takže ji příliš nepomačkejte. Je to snadné a nesmírně efektní. Ubrousek naaranžujte do hluboké misky, do polévkového talíře nebo podél prostřeného příboru.

Postupujte takto: čtvercový ubrousek přeložte do trojúhelníku základnou nahoru, a špičku přehněte ještě 2× směrem vzhůru. Vzniklý pruh stočte špičatými konci k sobě a zavažte uzel.

zaludy4

A TEĎ KE STOLU!

Hotové žaludy jsou roztomilé. Spojení přírodnin a vtipné nadsázky dokonale funguje. Můžete si vyrobit pěknou dekoraci do bytu, nebo žaludy rozdělte při stolování k ubrouskům. Každý vaši pozornost ocení.

Ubrousky zvolte ke keramickému servisu nejlépe tón v tónu. Podpoříte tak jeho přirozený vzhled. A samozřejmě na celkovém aranžmá dokonale vynikne vaše práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.