KDYŽ SE ŘEKNE RETRO I

MADEIROVÉ DORTÍČKY
8.2.2016
9 TIPŮ PRO (PŘED) ŠKOLÁČKY
10.2.2016

Význam slova spočívá v označení pro něco zaniklého; pro módu, prvky, styly, které minuly, které byly ve svém čase významné a my je z nejrůznějších důvodů vracíme zpět do života.

Řekla bych, že ve většině případů jsou to naše vzpomínky, které nás vracejí zpět. A pokud jsme tuto dobu nezažili, pak hraje roli obdiv k vybranému stylu, kdy se nám líbí vše, co s dobou souvisí.

Označení retro se nejčastěji spojuje s 50. a 60. lety minulého století. Ale možná máte na mysli výraznou grafiku retro designu 70. let, romantické retro ovlivněné Francií, Elvisem Presleyem apod. Dnešní mladí lidé budou označovat za retro 90. léta, a tak to půjde dál. Vzhledem k tomu, že nám výrobci v hojné míře předvádějí retro repliky – výrobky, které buď zcela kopírují originální předmět, oděv, textilie, nebo je napodobují, pak si svůj posun v čase můžete situovat přesně do doby, ve které je vám dobře.

Výrobky jsou zcela funkční a tak si lze pořídit hodiny ve stylu padesátých let, někdo se zaraduje nad povlečením s kostičkou ze stejné doby, nad polévkovými hrnky s typickými reklamami výrobců kávy nebo nad toustérem, který si vzal za své pouze základní designové prvky. S retro módou (říkejme jí tak) se žije hezky. Používejte ji ve svých domovech jako koření, jen tu a tam, a máte-li podobné předměty rádi, pak máte jistotu, že vás nikdy nepřestanou bavit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.