KDYŽ SE ŘEKNE RETRO II

DEKORAČNÍ KOULE
29.2.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO RYBY
2.3.2016

Jak jsem řekla v úvodu minulého povídání, význam slova spočívá v označení pro něco zaniklého; pro módu, prvky, styly, které minuly, které byly ve svém čase významné a my je z nejrůznějších důvodů a příčin vracíme zpět do života.

Jednotlivé časové úseky nám mohou připadat nesmírně romantické. Neprožili jsme tu dobu, a díváme se na ni jen z té pozitivní stránky. Romantické podněty ke svému žití potřebujeme jako sůl. Současnost nám pochopitelně přináší spoustu starostí a když se obklopíme hezkými předměty, vytvoříme si zázemí, v kterém je nám lépe a mnohdy i blaze.

Takovou vyloženě holčičí představu o romantice naplňuje styl, který má kořeny ve slunné Francii. Patří k němu lakovaný nábytek s ošoupanými hranami,  smaltované hrnce, porcelán a kamenina s reliéfními okraji, silnostěnné sklo, zrcadla, kovové police a dekorace odlehčené ornamenty, majolikové dlaždice, florální motivy na látkách… a mohla bych pokračovat do nekonečna. Už víte, kde jsme?

Angličané dotáhli tento styl do absolutní dokonalosti, znáte ho pod označením shabby chic. Tento styl bydlení poprvé představila v 80. letech minulého století Rachel Ashwell ve Velké Británii. Skloubila rádoby omšelý nábytek s textiliemi plnými volánů a krajek a přidala lakované a pastelové dekorace. U nás se častěji hovoří o vintage stylu.

Ale, ať už vám romantické retro vtrhlo do života plnou parou, nebo si jen tak trošku okořeníte svůj příbytek, v každém případě je z čeho vybírat. Začněte třeba povlečením se sprškou květin, pořiďte si nový talířový servis, kanýrkové polštářky nebo terakotovou dekoraci na chalupu. S těmito věcmi je radost bydlet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.