KDYŽ JE CHUŤ NA FRANKFURTSKOU POLÉVKU

JABLEČNÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ
6.1.2022
5 TIPŮ NA RÁNA S DOBROU SNÍDANÍ
11.1.2022

Leden by si v kuchyni zasloužil odlehčení. Ale když napadne sníh, a dny jsou tmavé a krátké, je příjemný pohled na plotnu s hrncem horké vydatné polévky.

Před uplynulým víkendem, 7. ledna, začalo masopustní období. Asi bych po Vánocích měla myslet na dietní jídla (zrcadla doma máme), ale v souznění se svými předky myslím spíš na čas radovánek a zábav. Nejspíš je to tím, že jsem se namlsala několika dnů volna, i svátečních dobrot, na které si zvyknout vážně není problém.

Venku mrzne, a tak jsem v domácí kuchyni rychle dospěla k hustým dobrým polévkám, jimž se obvykle nikdo nebrání. Pro frankfurtskou polévku hovoří i to, že je rychlá a snadná. Jedinou brzdou jsou ohavně se zvyšující ceny potravinářských výrobků. K výborné chuti této polévky jsou zapotřebí kvalitní párky, voňavé a masité, a za ty si něco připlatíme.

Navštivte tedy řezníka a poptejte se po frankfurtských párcích. Historie Frankfurter Würstchen sahá až do roku 1487 a svůj název dostaly podle místa, kde se tento masný výrobek začal vyrábět. O dvě století dál se párky objevovaly i na hostinách panovníků - např. při korunovaci císaře Maxmiliána II. Prostřednictvím řezníků se receptura v různých modifikacích rozběhla do dalších zemí. Právě tak založil výrobu párků ve Vídni rakouský řezník Johan Georg Lahner, který předtím ve Frankfurtu pobýval. Párkům se začalo říkat vídeňské. Jednotlivé receptury se od sebe liší, a říká se, že u nás kvalita obou produktů pokulhává. V každém případě by frankfurtské párky měly obsahovat skopové střívko, vepřové maso, výrazný muškátový oříšek a bílý pepř.

Polévky, které s dobrým pečivem snadno nahradí i zimní večeři, servíruji nejraději v ušatých keramických miskách. Mrkněte se na náš e-shop, třeba vám v kuchyni chybí.

Příprava: 1 hodina i s vařením * Získáte: asi 1¼ l polévky

  • 2 + 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 2 plné lžíce rýžové mouky
  • 2 lžičky sladké papriky, mleté
  • 2 velké stroužky česneku, na plátky
  • 1 l zeleninového či masového vývaru
  • ½ lžičky soli, pepř
  • 500 g brambor, nakrájených na kostičky
  • 200 g frankfurtských párků / klobásek či vídeňských párků
  • na špičku nože chilli

Na dokončení

  • zakysaná smetana, 15%
  • velká hrst hladkoliské petržele, nasekané

1. V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Asi 5 minut míchejte, až cibulka zprůsvitní, zesládne a začne se mírně opékat. V tu chvíli přidejte rýžovou mouku a dvě minuty míchejte (rýžová mouka netmavne jako bílá mouka) až se trochu opeče, pak přidejte mletou papriku a česnek. Míchejte rychle, nic z toho nesmí zhořknout, takže hned přilijte trochu studeného vývaru a cibulovou jíšku promíchejte. Dolijte asi čtvrtlitr vývaru, základ polévky odstavte a tyčovým mixérem prošlehejte do hladkého krému.

2. Dolijte zbytek vývaru, dobře promíchejte, osolte a opepřete, přidejte kostičky brambor. Přikryjte pokličkou a při mírném varu vařte asi 40 minut.

3. Mezitím nakrájejte párečky na slabší kolečka a vložte je na pánev do rozpáleného zbytku másla. Mírně je opečte a v okamžiku, kdy jsou v polévce brambory měkké, přidejte je. Polévku krátce provařte, ochutnejte, přidejte chilli a je-li třeba, dochuťte.

Podávejte s kopečkem zakysané smetany a hrstkou nasekané petrželky.

U většiny polévek už jsme zvyklí, že obsahují spoustu ingrediencí. Ale zde nic světoborného není. Chuť dá polévce samozřejmě dobrý vývar, který si můžete připravovat do mrazničky do zásoby. Vždy, když dělám běžnou masovou polévku, dám si minimálně půllitřík stranou. Pak se přičiní paprika, která vám nesmí zhořknout, a zmíněné dobré párky nebo klobásky.

TIP: Některé polévky s oblibou zahušťuji hladkou rýžovou moukou a tato k nim patří. Mouka nepozmění chuť pokrmu (jako např. celozrnná mouka), je dobře stravitelná a zvyšuje pocit nasycení. Neobsahuje lepek, který mnozí ve skladbě celodenního jídelníčku omezují. Mouka je rychle provařená - nepotřebuje minimálních 20 minut jako bílá mouka, a polévky či omáčky s ní krásně hladce zahoustnou. Rýžová mouka je velkým pomocníkem při trávení a vyladění střevní sliznice, upravuje vysoký tlak, cholesterol, působí proti dně, artritidě a překyselení žaludku. 

Polévka je hustá tak akorát, zasytí vás, ale nestojí v ní lžíce. Je uvařeno, a teď už stačí jen dochutit dle svých preferencí. Dávám přednost hrsti hladkolisté petrželky a malé porci tučné zakysané smetany. Šperka chilli nezaškodí, ale jen tak, aby chuť polévky nepřehlušila. V podstatě je jemná a dává vyniknout chuti klobásky, pro niž ji vaříme.

Varianty přípravy polévky jsou různé - polévku můžete rovnou provařit se smetanou, někdo také přidává majoránku, ale to už lze sklouznout do klasické příchutě buřtgulášů. Máte-li rádi oddělené chutě, přidejte si raději nakonec trochu zakysané smetany, která odrazí sladkou a jemně pálivou chuť polévky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.