KÁVOVÁ PANNA COTTA

4 SLADKÉ LÁSKY Z KUCHYNĚ
12.2.2018
JE TU NOVÝ JARNÍ KATALOG
14.2.2018

stuha_hneda

Tento lahodný dezert je spolehlivě jeden z nejrychlejších, jaké znám. Myslím na přípravu. Podává se však vychlazený, takže je dobré vytvořit ho v předvečer. Když vás chytne mlsná, musíte si mezitím procvičit pevnou vůli…

Ale druhý den rozespale zamíříte do lednice pro něco obyčejného k snídani, a on je tam; v malých mističkách, jemňoučký krém čekající na konečné dozdobení ovocem, oříšky, likérem nebo karamelem. Samozřejmě tím, co vás potěší nejvíc. Tahle senzační rychlovka se výtečně hodí k Valentýnu, a především každému, kdo nerad peče.

Panna cotta (což znamená v překladu vařená smetana), je vážně jen vařená smetana s želatinou a cukrem, a pak s příměsí chuti, kterou zbožňujete. Dezert pochází z oblasti italského Piemontu, kde jsou na něj odborníci, ale v různých obměnách ho dostanete téměř po celém světě. Velice často tvoří sladkou tečku za celkovým menu. Podává se v malých porcích, právě jen tak pro chuť. Třaslavou hromádku je třeba vyklopit z formičky, která má správně tvar vyššího kužele bez špičky (víte, co myslím). Právě a jedině toto je kamenem úrazu. Vyklopit dezert bez úhony, není na poprvé jednoduché. Proto se Panna cotta velice často podává ve sklenicích, dozdobená lesními plody a ovocnou omáčkou, takže nikam neuteče.

Pokud vám mohu poradit, na dezert si pořiďte silikonové formičky na pudink, které jsou pružné a spolupracují lépe, než porcelánové. Nemají sice ten úžasně vysoký kónický tvar, ale na zácvik jsou ideální. Abyste dostali dezert ven, je třeba ponořit formičku na 1-2 vteřinky do hodně horké vody, pak dezert ostrým nožem oddělit od stěny a rychle vyklopit na talířek. Největší frajeřinou je odhadnutí rozpuštění povrchu dezertu, aby se jen odlepil od formičky, ale neskončil rozpláclý ve vlastní loužičce. Samozřejmě můžete přidat o trošku víc želatiny, aby byla bábovka pevnější; ale to už ovlivní jemnou chuť smetany a nebude to ono. Musíte to prostě risknout :o)

stuha_hneda
KÁVOVÁ PANNA COTTA

Příprava: 20 minut * Získáte: 3-4 porce podle velikosti formiček

  • 400 ml smetany, 33% 
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 plné lžičky kvalitní instantní kávy
  • 5 ml vanilkového extraktu Ambrose (1 čajová lžička) 
  • 2 lžíce likéru Amaretto (nemusí být), ovocného likéru s vůní mandlí
  • 3 lžíce chladné vody
  • 4 lžičky práškové želatiny

Na dokončení 

  • opražené mandlové lupínky
  • vykrájené dílky mandarinky
  • mátové lístečky a kávová zrnka na ozdobu (nemusejí být)

1. Smetanu nalijte do kastrůlku, přidejte cukr, kávu a vanilkový extrakt, vše dobře promíchejte metličkou a směs za dalšího míchání přiveďte k varu. Když se u okraje kastrůlku začnou tvořit bublinky, plamen vypněte, do horké smetany přilijte alkohol a nechte mírně zchladnout.

2. Mezitím nalijte do misky chladnou vodu, na povrch nasypte želatinu a nechte ji nabobtnat.

3. Želatinu přidejte k základu. Metličkou ji dokonale prošlehejte, až se rozpustí a smetana bude hladká. Formičky vypláchněte studenou vodou, umístěte na pevnou podložku a Panna cottu nalijte dovnitř. Dejte chladit alespoň na 6 hodin, ideálně do druhého dne.

Při servírování ponořte formičky na 1-2 vteřiny do horké vody, nožem oddělte dezert od okrajů, prsty s ním na povrchu zahýbejte  a ihned překlopte na talířek. Formičkou lehce potřeste, až obsah vypadne ven. Panna cottu dozdobte vykrájenými dílky mandarinek, nasucho opraženými mandlovými lupínky a lístečky máty.

pannacotta1

V záběru chybí jen cukr, ale to proto, že už se rozpouští ve smetaně. Sada silikonových formiček obsahuje pouze 3 ks, a tak pokud si nekoupíte hned dvě sady (nebo 6 ks pro pečení sladkých i slaných muffinů), malý zbytek krému později nalijte do hrnečku. Budete mít na ochutnání. Pozor na želatinu, jak píši v závěru článku. Povšimněte si, zda kupujete čistou želatinu. Tady jsem si dovolila přidat likér Amaretto, protože dezert s kávou je beztak určený jen pro dospělé. Dětem vytvořte základní smetanově vanilkovou Panna cottu a dozdobte ji ovocem.

pannacotta2

Pokud by vám nabobtnaná želatinu trochu ztuhla, nevadí, v horké smetaně ji dokonale rozmícháte. Dokonce tak, že se budete bát, že vám dezert později neztuhne. Výsledek je totiž po uvaření pořádně tekutý. To je ale v pořádku, podezřelý obsah ve formičkách klidně svěřte chladničce, která se postará o zbytek. I když se vám při prvním vyklápění dezertu všechno nepodaří jak má, nezoufejte a rozhodně do příští várky nepřidávejte želatinu.

Panna cotta je třaslavá dáma, která drží jen tak tak pohromadě, a tak je prostě nejúžasnější.


Ještě pár drobných rad

  • Kovové nebo porcelánové formičky lze také vytřít slunečnicovým olejem.
  • Pozor na želatinu – použijte čistou želatinu, ne želatinovou směs do krémů, která může obsahovat cukr a další ingredience a jen malé procento želatiny. Panna cotta by vám neztuhla.
  • Ideálně využijte plátkovou želatinu; na tento recept použijte 4-5 plátků.
  • Smetanová Panna cotta – tedy bez kávy, je nejlepší s čerstvými jahodami nebo malinami a ovocnou omáčkou. Brzy se tohoto báječného ovoce dočkáme.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.