KARAMELOVÉ LASKONKY

PAPPARDELLE S HOUBAMI
14.10.2021
6x DAROVÁNO S FANTAZIÍ
19.10.2021

Laskonky patří k nejoblíbenějším retro kouskům z cukrárny. Vyzkoušejte je jednou doma, budete jich mít plnou mísu.

Napoprvé je to naprostá extáze. Laskonky dělají čest tuzemskému cukroví. Cukru je v nich požehnaně a v podstatě je to pouze on, který drží bílkový sníh pohromadě. Je to těžké; buď nečtěte dál, nebo pozvěte přátele na návštěvu, ať vám tu sladkou smršť pomohou zlikvidovat. 

Vyrobit laskonky není až taková věda, ale popravdě řečeno, nabízím vám jednodušší bleskový recept (jaký se vám zaručeně povede), ovšem cukrářské laskonky jsou trochu složitější. K přípravě sněhového těsta je zapotřebí cukrový rozvar - svařený na nitku, a poctivý karamel, který je základem nadýchaného krému. Práci jsem si hodně usnadnila šleháním sněhu v páře, což je základ stoprocentního úspěchu, i využitím karamelového zahuštěného mléka. Laskonky lze nastříkat na plech pomocí robustnějších cukrářských zdobiček, a je jedno, zda budou mít tvar pusinek, koleček nebo oválků. Pokud se chcete tvarově přiblížit výrobkům z cukrárny, pak si pořiďte silikonovou formu. 

Chuť laskonek nechávám na vás. Ke kokosovému těstu se hodí karamel s lískovými oříšky, k ořechovému těstu zas přidejte pařížský krém a třeba trochu čokolády navrch. Zkuste to. Možná, že vás laskonky zaujmou jako tip na vánoční pečení, protože tímto způsobem perfektně spotřebujete nahromaděné bílky. Cukrové korpusy si můžete napéct i do zásoby a nazdobit je později.

To vše mi připomíná, že je nejvyšší čas zkontrolovat kuchyni, uklidit šuplíky a mrknout se, zda není třeba vyměnit letité šlehací mísy za modernější s nesmekavými dny, nebo dokoupit nové tvary forem a vykrajovátek. Vše, co můžete potřebovat, naleznete na našem e-shopu.

Příprava: 45 minut + pečení * Získáte: 30 ks korpusů = 15 laskonek

Kokosové nebo oříškové těsto

  • 3 bílky pokojové teploty z vajec M
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g moučkového cukru, prosátého
  • 50 g kokosu / jemně mletých lískových oříšků

Karamelový krém s oříšky

  • plechovka Salka Karamel
  • 250 g dobrého másla
  • 50 g jemně mletých lískových oříšků

1. Bílky vložte do šlehací nádoby umístěné do páry nad horkou vodou, přidejte 150 g krupicového cukru a ručním šlehačem šlehejte přesně 6 minut zprvu pomaleji, pak na nejvyšší otáčky. Výsledkem musí být lesklý, naprosto hustý sníh. Troubu vyhřejte na 150 °C.

2. Mísu přesuňte do robotu, na sníh prosejte moučkový cukr a šlehejte na vysoké otáčky dalších 6 minut. Do hotového pevného sněhu ručně vmíchejte kokos nebo jemně mleté oříšky. Sněhem naplňte cukrářský sáček s rovně řezanou širokou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem nastříkejte libovolné tvary. Vyjdou vám asi tak 2 plechy.

3. Cukroví vložte do trouby, teplotu hned ztlumte na 120 °C a laskonky sušte po dobu 50 minut. Po upečení nechte korpusy vychladnout v troubě, aby nepopraskaly.

Karamelový krém s oříšky

Karamelové Salko přidejte ke změklému máslu a šlehejte na vysoké otáčky, až vznikne nadýchaný krém. Naplňte jím sáček s ostře řezanou špičkou a na spodní korpusy laskonek naneste krém. Přidejte horní korpusy a laskonky dejte do chladu.

Podávání - Laskonky jsou nejlepší třetí den. Křupavost jim zůstane, ale máslový krém je pěkně rozleží. Pokud jste laskonky nechali příliš ztuhnout, před servírováním je nechte povolit v pokojové teplotě.

Hotový sníh je lesklý a tak hutný, že se dá krájet. Ještě zbývá do něj ručně vmíchat příchuť - buď kokosovou nebo oříškovou. S dávkou kokosu bude těsto vypadat rustikálněji, s oříšky bude povrch laskonek hladší - viz další foto. Při práci v kuchyni se vám osvědčí silikonový sáček na zdobení. Perfektně se udržuje v čistotě a také se s ním dobře pracuje. Když ho potřebujete při zdobení odložit, postavte ho špičkou dolů do vysoké sklenice. K tomuto sáčku patří 6 zdobicích špiček, jsou menšího průměru a vhodné ke zdobení krémem i k psaní a malování na dortové povrchy a perník.

Ostře řezanou špičku využiji ke zdobení krémem (podobně s ní naplníte i oblíbené cupcaky). Na lžíci je zbytek karamelového Salka, které si můžete zakoupit už hotové, anebo si karamelové mléko připravte sami ze zahuštěného slazeného mléka. Doma mi přebývalo, takže jsem ho zpracovala - plechovku jsem nechala po dobu 3 hodin mírně vařit dostatečně potopenou pod hladinou vody. Pokud to vyzkoušíte, plechovku smíte otevřít až po absolutním vychladnutí. Je to trošku zdlouhavá příprava, takže si mléko připravte o den dříve, než začnete péct laskonky.

Teď už si jen uvařte výbornou kávu (samozřejmě výhoda pro každého, kdo nesladí) a očekávejte kouzelné laskonkové křupnutí. Lepší využití bílků asi neznám :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.