KAPSY NA PŘÍBORY

10 TIPŮ NA PRIMA PEČENÍ
4.11.2015
SKLENĚNÝ SVÍCEN
6.11.2015

ornament_01

Mám v oblibě věci, které zdobí, dokreslují atmosféru a občas i překvapují.  Jejich vymýšlení je takové hraní. Ovšem nemusejí vznikat věci zbytečné a neužitečné. Například papírové kapsy na příbory jsou nesmírně praktické.

Pořízení nových příborů je v podstatě neobvyklou událostí. Nekupujeme je zase tak často. S jedněmi si určitě nevystačíte;  je prima mít sadu pro dny všední i sadu těch svátečnějších. Pokud příbory přenášíte z kuchyně do jídelny, můžete je mít připraveny v elegantních kapsách s podzimním nebo už vánočním dezénem. Starost o ně i prostírání stolu svěřte svým dětem. Uvidíte, že je to bude těšit.

ornament_02

kapsy1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na kapsy potřebujete silnější karton, nejlépe oboustranně potištěný. Pak budou pěkné i zadní strany kapes.  Ty moje zůstaly bílé, a to není ono. Snažte se dát dohromady barvy a dezény, které k sobě hezky ladí. Ale je samozřejmé, že děti mohou mít kapsičky s veselejšími obrázky. Já chodím kupovat papíry do výtvarních potřeb, kde je velká nabídka, nebo se prodávají v sadách, které jdou barevně k sobě. Ptejte se na papíry pro scrapbook. Připravte si:

  • silný karton A4 s různými dezény
  • pravítko a tužku
  • nůžky a řezací nůž
  • lepidlo na papír
  • děrovačku
  • arch s vytištěnými jmény hostů
  • na dozdobení – přírodniny, provázek, dřevěné výseky s podzimními motivy (koupíte je ve výtvarných potřebách)

kapsy2

JAK NA ZHOTOVENÍ KAPSY
Kapsa na klasické příbory má velikost 9,5 × 21,5 cm. Z kartonu vyřízněte obdélník této velikosti, který bude tvořit spodní část kapsy a obdélník velký 11,5 × 17,5 cm pro horní část. U svrchního obdélníka zahněte do rubu obě boční strany a spodní stranu ve vzdálenosti 1 cm od okraje. Vyznačení je vhodné jemně přejet řezákem, aby karton vytvořil pěkné hrany. Obě části obraťte rubem k sobě, složte do jednoho celku a přesahy přilepte lepidlem. Pokud použijete oboustranně potištěný karton, budete mít rub hezčí, než mám já. Spoje nechte zatížené a kapsy dejte schnout.
Po zaschnutí lepidla si kapsičky dozdobte podle své fantazie. Například je odekorujte přírodninami, elegantními stužkami, umělými kvítky apod., podle charakteru dekorů i ročního období. Chystáte-li větší oslavu, pak si můžete vyrobit zasedací pořádek. Každou kapsu označte jménem, které si jednoduše vytisknete na domácí tiskárně. Cedulky přivažte k mašlím, či provázku.

Pokud si kapsy zhotovíte trošku širší, vejde se vám pod příbor i složený papírový ubrousek. I ten příjemně dokreslí celkové aranžmá na stole. V létě takový komplet oceníte při prostírání na zahradě, kam je praktické donést všechno najednou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.