KAPSY NA DÁRKY

EMBOSOVANÉ PERNÍČKY
22.10.2015
NAKLÁDANÝ SÝR
26.10.2015

ornament_01

Dárky balím rychle a úhledně i s patřičnou porcí lásky. Ale přiznávám se, že mnohem raději je vyrábím a vymýšlím. Sama mám ráda tak hezky zabalené dárky, že je škoda je rozbalit. Baví mě ta chvíle napětí a hádání, co bude uvnitř.

Dárek nejlépe utajíte v krabičce. Některé krabičky jsou tak důmyslné, že u nich strávíte spoustu času. Proto jsem vymyslela nápad, s nímž se zhostíte zabalení dárku rychlostí blesku. Je to taková taštička – kapsa s klopou, ani nevím, jak ji nazvat.Tvoří ji naskládaný pruh papíru, který je na jednom z konců zaoblený, aby vytvořil kulatou klopu. Když si dávám hodně záležet, vytvořím klopu zvlášť z odlišně potištěného kartonu, a pak se na kapse vyjímá.

Vzhledem k tomu že kapsa nemá boky, je do ní vidět. Spojte je mašlemi, které dárek krásně udrží na místě. Takto zabalíte spoustu věcí – hedvábný šátek, pamlsky, parfém, sáček čaje, nasušené bylinky, mýdla, a spoustu vybraných drobností. Vzhledem k tomu, že si kapsu vyrobíte velikou, jak potřebujete, zabalíte i ubrus, povlak na polštářek, pořádně tlustou zimní šálu. Návod je tak jednoduchý, že vám ani nemám co popsat. Podívejte se na následující obrázek.

ornament_02

kapsy_darky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Kapsy, které jsem vyrobila, mají velikost 14,5 × 10,5 cm; mělká klopa má hloubku 5 cm, hluboká 7 cm. Připravte si:

  • potištěné kartony A4
  • nůžky, řezák
  • pravítko a tužku
  • kancelářské lepidlo
  • děrovačku
  • 60 cm úzké stužky na 2 vázačky

Odhadněte potřebnou velikost kapsy. Výškovou míru vynásobte dvěma – přední a zadní strana – a mezi ně přidejte 4 cm pro dno (od středové, přerušované čáry 2 cm na každou stranu). Výsledný tvar si narýsujte tužkou na rub kartonu a pruh vystřihněte. Na odlišně dekorovaný karton si z rubu vyznačte klopu. Já jsem jednoduše použila talířek od hrnku na kávu. Zvolte si potřebnou hloubku klopy a k oblouku rovně přidejte 2 cm pro přilepení na zadní stranu kapsy. Na obrázku je klopa již přilepená, případně takto vypadá šablona na kapsu z jednoho druhu kartonu. Podle vyznačených čar vytvořte dno, obě strany kapsy srovnejte na sebe a z boků proděrujte otvory. Vyřízněte klopu, přeložte ji podle vodorovné čáry a zadní přesah nalepte na zadní stranu kapsy. Do otvorů provlékněte dvě stužky, každou 28 cm dlouhou, a zavažte mašličky.

Šablonu na kapsu si nepřipravuji. Vycházím z potřebného rozměru a zbytek si narýsuji přímo na karton. Ostrým řezákem oběhnu kousek talířku a nemusím nic stříhat. Pozor, práci si podložte novinami, ať neporušíte stolní desku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.