KAM S NÁRAMKY / RECYKLACE

HORKÉ NÁPOJE SE ŠPETKOU ZÁBAVY
15.11.2016
ZIMNÍ VÁZA Z BŘEZOVÝCH VĚTVÍ
18.11.2016

ornament_01

Krásné doplňky patří k důležitým drobnostem, které dotvářejí šatník. Jsou to stylotvorné prvky, které o vás hodně prozradí. Nosíme přece věci, s kterými je nám příjemně.

Někdo bižuterii nosí, někdo ne. Patřím k té první skupině a bižuterních ozdob a náušnic mám opravdu hodně. Jste-li na tom podobně, pak máte doma spoustu řetízků a korálků, které se do sebe pilně zaplétají přesně v tom okamžiku, kdy pospícháte. Zkoušela jsem systém krabiček i malých šuplátek, ale to všechno zase musíte otvírat a uklízet – a hlavně – pamatovat si, co kde bydlí. Zjistila jsem, že nejlepší je mít všechno pěkně na očích.

Způsobů, jak šperky roztřídit, je celá řada. Já se dnes budu věnovat náramkům, ale ještě připomenu pyramidku náušnic na kuchyňském cedníku, nápad se vám může hodit. Dokonalou ranní přehlídku nabídne obyčejný kuchyňský stojan na papírové utěrky. Ubrousky jsem spotřebovala, zbylou roličku jsem oblékla do pěkné látky a spolu se stojanem umístila na toaletní stolek. Zobrazené náramky pořídíte na naší adrese. Vánoce už jemně klepou na dveře!

ornament_02

001

JAK VYROBIT STOJAN NA NÁRAMKY

Opravdu jednoduše. Základem je dřevěný nebo plastový stojan na papírové utěrky. Pokud je staršího data, tím bude vypadat lépe. Jen ho případně lehce osmirkujte jemným brusným papírem a znovu nalakujte, případně napusťte minerálním olejem. Celkem si připravte:

  • stojan na kuchyňské utěrky
  • roličku z kartonu, která zbyla po utěrkách
  • zbytek brokátu nebo jiné efektní tkaniny s výšivkou
  • zbytek jakéhokoli flízu
  • 1 m kroucené šňůrky v barvě látky
  • lepidlo zn. Tenyl
  • nůžky a šicí potřeby

Kartonovou ruličku položte na flíz a naměřte potřebné rozměry. Nahoře a dole bude materiál přesně lícovat s okrajem, na šířku můžete nechat malý přesah, který později odstřihnete. Ruličku natřete vrstvou lepidla (Tenyl lepí papír i textil) a obalte ji flízem. Vlasový materiál dokonale přilne. Přebytečný flíz odstřihněte tak, aby oba okraje dosáhly přesně k sobě. Ruličku nechte dobře zaschnout.

002

SVRCHNÍ MATERIÁL

Nastřihněte brokát; zde si nechte na šířku přesah asi 2 cm na každé straně, a nahoře a dole ponechte asi 4-5 cm. Jak vidíte, nechala jsem si zde méně látky a špatně se mi vlepovala dovnitř ruličky. Brokát je hodně živý a stále měl snahu vyklouznout ven. Okraj jsem si přidržela kolíčky a tak nakonec vše dobře dopadlo. Ale postupně – nastřiženou látkou opravdu pevně obalte flízovou ruličku, okraje podhrňte do rubu, prošpendlete a obšívacím stehem plášť sešijte. Nakonec naneste hodně lepidla dovnitř okrajů válce a přesah brokátu vlepte dovnitř. Hustě ho zajistěte kolíčky a nechte dokonale uschnout.

005

ZAČIŠTĚNÍ ŠŇŮRKOU

Nahoru a k patě válce neznatelně přišijte kroucenou šňůrku. Můžete jí nechat i delší okraje a zavázat je na mašličku, případně na konce navléknout robustní korálky s velkým otvorem (jsou vidět na hlavní fotce). Válec nasaďte na stojan a zbývá jen navléknout třpytivou přehlídku svých náramků. Na válci držely úplně samy. Pokud se vám líbí náramky z fotografie, pak přidávám krátký popis.

Zleva doprava: magnetický náramek s čtyřlístkyfialový náramek s krystaly a korálky / náramek z přírodních kamenů / růžový náramek s krystaly a korálkyzlatý náramek se sovou.

Ještě doporučuji jednoduchý systém pro ukládání. Náramky, které jdou rozepnout, připněte do dolní části válce a náramky tzv. navlékací, do horní části. Zdá se mi to praktické.

2 Comments

  1. Zuzka napsal:

    Moc hezký článek, náramků mám spusty a tohle by se hodilo. <3
    PS: Super blog Jani

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Zuzko,
    děkuji za pochvalu. Taky mám pořádné zásoby. Budu muset zase připravit nějaký „uklízecí“ nápad :o) Na našem e-shopu: https://www.decodoma.cz/Sperky-a-hodinky/ najdete momentálně řadu pěkných slev.
    Mějte se pěkně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.