KAM S MIKULÁŠSKOU NADÍLKOU?

JE ČAS ZAVĚSIT JMELÍ
27.11.2015
5 TIPŮ NA PEČENÍ PERNÍKU
1.12.2015

ornament_01

U nás doma naděloval Mikuláš do koše. V ten večer se za dveřmi našeho domku rozprostírala tajuplná noc a strašidelná tma, do které bylo třeba srdnatě vyjít. Dodnes si pamatuji tu nádhernou úzkost, kterou jsem musela překonat. Odměnou byl ledový košík, často posazený na zápraží do prvního snížku. Přinášel ovoce, které vůbec nebylo běžné vídat v krámě (tehdy byly voňavé mandarinky a banány událostí) a vše bylo prosypané zlatými penízky a ořechy. Nechyběl perník a samozřejmě čokoláda.

Líbí se mi ale i nadělování do objemných ponožek. Tam nevíte, co na vás vykoukne, co se objeví pod zvědavými prsty. Dá se nadělovat do pytlů ušitých z juty, do krásných plechovek se zimními motivy. Nadílka se vejde i do buclaté sklenice, kterou jednoduše vezmete ze spíže. Abych potěšila děti, vyrobila jsem na ni zimní čepici.

ornament_02

mikulas1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Jestli trošku šijete, najdete možná malé zbytečky plsti po šuplících. Udělejte svým dětem radost a připravte si k tomu:

  • bílou bambuli a stuhu s bambulkami z galanterie
  • lepidlo Tenyl
  • dvoubarevnou šňůrku
  • kousek jednostranné samolepicí fólie (koupíte ji v metráži v prodejně s tapetami)
  • šicí potřeby
  • skleněnou dózu, do které se hodně vejde

Čepice, která zdobí plastové proplétané víčko skleněné dózy, je naaranžovaná tak, aby se po svátcích zase rozebrala a dóza sloužila, jak je třeba, v kuchyni. Nejprve si podle talířku vystřihněte kruh z papíru, asi třetinu odstřihněte a výseč stočte do kornoutku. Položte jej na víko a poznačte si potřebné rozměry. Podle toho proveďte korekci. Když papírový kužel sedí zároveň s okrajem víčka, vystřihněte stejný tvar z plsti. Z jednostranné lepicí fólie nastříhejte úzké proužky, ohněte je jako skobičky a sloupněte z nich spodní ochrannou vrstvu. Nalepte je svislou stranou pod okraj kužele a rovnou stranou k víčku.

 

mikulas2

VÍČKO POD ČEPICÍ

Pak ustřihněte zelený proužek, který překryje bok víčka a odložte ho. Stuhou s bambulkami obtočte okraj víčka a sešijte ji dvěma stehy. Bílou paspulku překryjte zeleným proužkem plsti a vzadu ho zajistěte obnitkovacími stehy. K vrcholu čepice přišijte bambuli.
Rozhraní čepice a lemu zakryjte dvoubarevnou šňůrkou, kterou protáhněte lepidlem. Lepidlo půjde později z víčka umýt.
Sklenici naplňte dobrotami (nemusí to být kilo cukrovinek; ale líbily se mi na focení), a můžete nadělovat.

Sklenici dozdobenou čepicí vložte mezi hromadu voňavého ovoce. Víčko jde i s aranží rozšroubovat a normálně používat. Děti mohou mlsat a vy máte po celý čas kontrolu, jak rychle dobroty ubývají…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.