DEVĚT JEDLÝCH DÁRKŮ

NAKLÁDANÉ OLIVY
5.9.2016
Z ČEHO VYROBIT 4 SKLENĚNÉ SVÍCNY
7.9.2016

ornament_01

Dárky k jídlu jsou úplně ty nejlepší. Potěší vás několikrát. Nejprve tím, že se s nimi pro vás někdo vyráběl, potom tím, jak jsou vyparáděné – a pochopitelně nakonec, když se do nich pustíte…

Takový dárek dostanete jen od někoho blízkého a o to je ještě milejší. Dobře vás zná a ví, co vám chutná. Takže i já tu radost šířím dál a pár laskomin si schovávám pro stejný účel. Vřele vám to doporučuji, protože pak máte kdykoli po ruce malou pozornost.

Součástí dárku musí být pěkná sklenice, která by se měla k připravovanému obsahu hodit. Může mít neobvyklý tvar, efektní klipový uzávěr, pěkné víčko s potiskem hub, ovoce apod. Při každém zavařování, nakládání i přípravě marmelád na to myslím, a počítám s tím, že si 2-3 skleničky odložím stranou na dárky. Těm samozřejmě připadne právě ta nejhezčí ambaláž. Ve špajzu je pro ně připravena samostatná polička, a na vše, co se na ní nachází, je uvaleno přísné spotřební embargo.

Když přijde jejich čas, skleničky ještě všelijak dozdobím. K tomu poslouží kousky stužek, lýka i provázků, odstřižky barevných papírů, kousek tabulové fólie, na kterou se dá opakovaně psát křídou, zbytečky jemných látek na zakrytí víček. Pokud trošku tvoříte, pak nemusíte nic kupovat a určitě využijete vše, co máte doma. Skvělým pomocníkem jsou také raznice, pomocí kterých si vyrobíte různě profilované okraje papíru nebo přímo cedulky. Napište na ně narozeninová přání, přiložte recept na dobrotu, kterou dárek obsahuje, nebo přidejte nějaký vtípek – např. kousek mapy, kde jste nasbírali borůvky nebo kde vyrostly houby.

ornament_02
003

BROSKVE V BRANDY / OSTRUŽINOVÝ DŽEM / PEČENÝ ČAJ

Co budete potřebovat, vidíte vždy před příslušnou sklenicí. Tady jde především o vaši fantazii a o to, co potřebujete na cedulkách sdělit.

Broskve v alkoholu jsou trošku pánskou záležitostí. Vyrobíte je i na počkání z kompotovaných broskví, které necháte pár dní v brandy. Jako ambaláž můžete zvolit pomačkaný voskovaný balicí papír a obyčejný provázek. Máte-li kousek tabulové fólie, vyrobíte si z ní spoustu štítků, které díky lepicí rubové straně na sklenicích dobře drží. Rovněž můžete použít kus černého kartonu, nalepit ho Tenylem a popsat stříbrným lihovým popisovačem.

Ostružinový džem je luxusní lahůdkou, dostal tedy elegantní uzávěr polepený plastickou tapetou a dvoubarevnou vázací šňůrku. Na vyraženou cedulku (z té růžové raznice vpravo) napište láskyplné věnování.

Pečenému čaji sluší křehký krejzlík z bílého morušového papíru a dárková visačka vyseknutá raznicí z oboustranného potištěného kartonu. Popsala jsem ji černým fixem a přidala galanterní mašličku. Ke sklenici přidejte třeba malý cedník. Bude se hodit i na přípravu dalších čajů.

004

SUŠENÉ HOUBY / VIŠNĚ DO ČOKOLÁDY / BAZALKOVÉ PESTO / PAMPELIŠKOVÝ MED

Sklenici s houbami nebo s houbovým kořením dozdobte drobnými dekoracemi, které se prodávají v květinářství, a přírodním lýkem. Použila jsem houbičky, které jsem si vytvarovala plstěním za sucha. Pomocí plsticí jehly a kousků barveného ovčího rouna se tak dá vyrobit cokoli. Pokud tuto techniku ovládáte, houby jsou za chvilku hotové. Ještě nějaké dodělám a připravím vám je do některého z podzimních článků.

K višním naloženým v griotce, případně k višním v želé přibalte malé košíčky na výrobu čokoládových bonbonů. Určitě víte, komu jste je připravili.

Sklenici s pestem přepáskujte kouskem barevného papíru a popište silným, stříbrným lihovým fixem. Provázkem upevněte několik bobkových lístků. Pesto je vhodné věnovat čerstvé. Hodí se vzít ho s sebou na návštěvu ke společné večeři.

Ke sklenici medu přibalte lžičku nebo speciální spirálku na med. Visačku jsem vyrobila z kousku textilie s vytkaným goblénovým vzorem, ale klidně použijte pěkný karton s dekorem lučních květin. Nemáte-li zásoby svého pampeliškového medu, rozdělte se o kvalitní med od včelaře.

002

…A CO JEŠTĚ?

Vidíte, že si můžete vymýšlet do nekonečna. A zabalit cokoli, co máte doma. Na fotografii je ještě mátový sirup (ve vysoké lahvičce) a moje oblíbená křehká zelenina (uprostřed), bez níž bychom doma nepřečkali zimu :o)

Jedlé dárky jsou jen maličkostí, ale věnujete s nimi to nejvzácnější – svůj čas i kus dobré nálady.

2 Comments

  1. Lída napsal:

    Tyhle dárky mám moc ráda. 🙂 A když časové možnosti dovolí, ráda je také tvořím. Sklenice vždy doplním nějakou krásnou krajkou nebo jutovou či jinou stuhou. Vloni jsem byla nadšená do šípků – kamarádkám i v rodině jsem darovala sušené šípky a marmeládu, let suším celerovou nať a jiné dobroty ze zahrady do polívek. 🙂 Pár skleniček mám schované jako dárečky i na Vánoce, malé jen tak pro radost, i větší jako plnohodnotný dárek. A protože v rodině jedlé dárky opravdu milujeme a rádi se darujeme i různé poukázky na ochutnávky nebo večeře do oblíbených nebo netradičních restaurací, hledala jsem i letos a vybrala kurz Sushi pro manžela a sebe, kde se i naučíme něco nového 😉 https://www.impresio.eu/products-list/gurmanske-zazitky A možná pak rozšíříme nápady na jedlé dárky. 🙂

  2. Jana napsal:

    Jste úžasná, Lído!
    A je prima, že vaši vášeň k ochutnávání i přípravě jídla sdílí i váš manžel. V tuto chvíli řada restaurací zve na tradiční zvěřinové hody. Mrkněte také po svém okolí :o) Přeji kulinářsky vydařený podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.