JE ČAS ZAVĚSIT JMELÍ

ZA OKNY JE MIKULÁŠ!
26.11.2015
KAM S MIKULÁŠSKOU NADÍLKOU?
30.11.2015

ornament_01

Takhle nějak si představuji Vánoce. Hebké, za teplými kamny, s kouřícím hrnkem voňavého čaje na prostřeném stole. Věneček si věším na dveře, jako štít. Aby za ním zůstalo klidné bezpečí.

Věneček si můžete koupit hotový, z pěkných napodobenin přírodnin i z živého jehličí. Možná si ho dokážete každý rok vyrobit sami. Pak máte celou řadu možností. Já jsem letos sáhla po zbytku kožešiny. A dopadlo to takhle. Chlupáč krásně zarámoval první snítky jmelí. Víte, že jmelí musíte od někoho dostat? Teprve pak vám přinese štěstí.

ornament_02

venec na dvere1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Věneček si v konečné fázi nazdobte podle toho, jakou kožešinu použijete. Může to být bílý plyš, kousek flízového materiálu, který vám zbyl z nějakého šití, cokoli, co má trošku velkorysejší objem. K tomu si ještě připravte:

  • slámový nebo polystyrenový korpus věnce
  • širokou saténovou stuhu
  • svazek stříbrného nebo zlatého jmelí
  • vázací drátek na dotvarování jmelí
  • drobnou dekoraci nebo vánoční ozdobu
  • šicí potřeby

Pracovala jsem se slámovým korpusem, který má průměr 26 cm. Pruh kožešiny musí být tak široký, aby korpus objal. Jeho délka je ale zhruba o 15 cm delší, než obvod korpusu. Celé tajemství, jak lze rovným pruhem textilu potáhnout kruh, je v tom, že je třeba obě strany pruhu nabrat. Pak už je to snadné. Takže – nastříhejte si pruh potřebné délky a šířky a dvojitou pevnou nití obě strany naberte. Pracujte velkou jehlou a poměrně hrubými stehy. Potom vložte korpus do zvlněného materiálu. Na obrázku je dobře vidět, že vnitřní nit stahuje látku více, vnější nabrání je mnohem volnější. Dále pracujte citem. Kožešinu k sobě sešijte, přičemž si látku navolňujte tak, aby šly oba okraje pěkně proti sobě. Pracujte nití v barvě tkaniny. Případný přebytek délky pruhu odstřihněte a potah uzavřete.
Zdobení je na vás. Pod velkou mašlí může viset krásná vánoční ozdoba, dřevěný vyřezávaný koník nebo zmíněný svazek jmelí. Upevněte ho pomocí vázacího drátku k mašli, za kterou věnec pověsíte. Ať vám přinese štěstí!

Jmelí má správně viset nad štědrovečerním stolem, ke kterému přicházíme s první hvězdou, která se objeví na nočním nebi. Jak jsem řekla, jmelí musí být darované. Jen tak splní vaše tajná přání. Aby to bylo jisté, je třeba, aby na jmelí bylo co největší množství bílých bobulek. Nevím, zda to funguje, když jsou pod nánosem barvy. Snad ano. Ale čím více bobulek napočítáte, tím větší máte šanci. A ještě jedna věc – když se pod jmelím políbíte, bude váš vztah pevný a láskyplný po celý další rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.