JARNÍ VĚNEC NALEŽATO

KVĚTINOVÉ PROSTÍRÁNÍ A POMAZÁNKA S ŘEŘICHOU
7.4.2016
RAKVIČKOVÝ DORT
11.4.2016

ornament_01
Občas mě pokouší myšlenka udělat věci jinak, než je obvyklé. Třeba takový jarní věneček. Pokaždé si visí na stěně, na okně, na dveřích a pomalu zasychá. Letos jsem se zařídila jinak.

Jaro je plné života, tak jsem si vyrobila věnec plný čerstvých květin. Pomocí korpusu z vinné révy jsem získala pevnou oporu pro zachycení misky s vodou, do níž jsem napíchala do aranžovací hmoty zářivé chryzantémy, břečťan, proutky se zelenými listy, zlatici a čemeřici ze zahrádky. Nádhera! Věnec jsem pověsila nad stůl, protože aranžmá musí být v bezpečí, aby do něj někdo nestrčil. Sedí se pod ním moc krásně…

ornament_02

DSCF1594

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pořiďte si misku, která se kolem horního okraje rozšiřuje. Například takovou. Rozevřený okraj se bezpečně opře o korpus věnce a neproklouzne. Připravte si tedy:

  • misku se širokým okrajem
  • korpus věnce z vinné révy
  • silný přírodní provázek, může být barvený
  • kostku aranžovací hmoty Florex (květinářství)
  • 1 chryzantému + rostliny, které nastříháte na zahrádce či na procházce
  • nůž a zahradnické nůžky

Je důležité, aby miska dobře seděla v otvoru korpusu. Změřte ji zvenčí pod okrajem a podle toho si vyberte základ věnce. Nevadí, když miska bude nad korpusem vyčnívat. Tento detail snadno schovají květiny. Nejprve uřízněte z Florexu kousek který vyplní dno misky. Hmotu nechte natáhnout vodou a po obvodu misky začněte aranžovat rostliny zkrácené na potřebnou délku. Můžete dodržet tvar věnce, nebo rostliny navršit i do středu (zvolila jsem něco mezi tím). Stonky květin i proutky pevně uvíznou v kostce hmoty a vezmou si tolik vody, kolik potřebují.

Korpus omotejte na 3 místech silným provázkem a pevně zauzlujte. Délku pramenů naměřte od místa, kde věnec zavěsíte. Prameny musí být shodně dlouhé a svázané do uzlu nebo je přivažte k záclonovému kroužku. Zbytek provázku zapleťte do copánku a věnec podle možností zavěste.

DSCF1588

VZNÁŠEJÍCÍ SE ARANŽMÁ

Květy čemeřice nachové mi dokvétají na zahrádce. Řezané nevydrží a brzy uschnou, ale jsou nádherné. Pozor, rostlina je toxická, takže nepatří do rukou dětem. Pokud ji necháte vznášet pod stropem, je to v pořádku. Výhodou tohoto věnce je, že ho můžete neustále doplňovat a obměňovat, stejně, jako rostliny ve váze. Dojem ze vznášejících se květin, je kouzelný.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.